Quantcast

Отпада нотариалната заверка за прехвърляне на кола

Последна промяна на 18 септември 2013 в 16:00 4817 7

Готвят облекчения при прехвърлянето на кола.
Готвят облекчения при прехвърлянето на кола.

Нотариалната заверка при прехвърляне на автомобил ще отпадне, съобщи след днешното заседание на кабинета вицепремиерът по икономическата политика Даниела Бобева.

Промяната е част от втория пакет от мерки за намаляването на административната тежест за гражданите и бизнеса.

 По думите на Бобева никъде в Европейския съюз не се изисква нотариална заверка при прехвърлянето на автомобил. Тя смята, че облекчението ще зарадва много българи (вероятно не и нотариусите).

Въвежда се и облекчение при издаването на винетни стикери за хора с увреждания - вече ще е достатъчно те да отидат само веднъж до службата за социално подпомагане и ще получават стикерите по пощата.

Правителството е подготвило 88 мерки, които ще облекчат гражданите и бизнеса, обяви Бобева.

Най-общо казано те се отнасят за преминаване от разрешителни към регистрационни режими, намаляване на такси, срокове, изисквани документи и опростяване на процедурите за разглеждане.

Отделно се обсъждат от правителството и още 40 мерки в областта на строителството.

Вицепремиерът по икономическата политика очаква съпротива от определени ведомства във връзка с планираните мерки.

 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.10 2013 в 22:22

И кога влиза в сила това решение, че не можах да разбера?

18.09 2013 в 19:56

Не сте прави. Ако стане това, което ме съмнява, кой ще събира и внася местния данък? Българина никога няма да отиде да си го плати доброволно, а ако отиде то той ще се изчисли на база 100 лв. продажна цена за автомобил който например е 2012 г. Българина е по далаверата и винаги гледа да прецаква и ако може да не плати. Нотариусите следят за платен пътен данък, а сега ще се прехвърля без него, да не говорим , че вече ще те е страх да купиш автомобил , защото може даже да не е на този който се явява за продавач. Например бай Иван от село Ягодово от къде ще знае , че Голфчето което купува от уж пълномощник на продавача е наистина действително и има такива прав а в него. Така , че българино не се радвай, а плачи, защото правителството за пореден път показва колко е некомпетентно. Да не говорим колко коли крадени ще се продават и препродават. Българска му работа. Няма такава държава. В Европа вярно няма нотариална заверка, но там има самосъзнание ,а българина няма и 1/100 от съзнанието на европейците. Затова НИЕ българите си заслужаваме всички административни бюрократщини зашото ина

18.09 2013 в 19:23

Голяма грешка.

18.09 2013 в 18:56

Точно тва и дедо поп имаше предвид.

Нотариусът нито проверява тежести върху автомобила (залог, запор и подобни), нито валидността на регистрацията (номера на рама, двигател, ДКН). С всичките тези чудеса новият собственик се сблъсква едва в КАТ.

Цяла отделна тема е ролята на милицията в цялата работа.

18.09 2013 в 17:35

Нотариалният договор не те предпазва от НИЩО. Само излишни пари се дават...

18.09 2013 в 17:15

И от коя от тези беди ни спасяват сега нотариусите?

18.09 2013 в 16:50

И сега много хора изгарят, а от сега нататък пътят за измами става още по-широк.
Ще си купуваме заложени автомобили на воля, ще ги плащаме по два три пъти.