Брюксел: Не бързайте с „Южен поток“

31 октомври 2012 в 16:26 2575 1

"Газпром". Снимка: ЕПА/БГНЕС

Опитите да се ускори изграждането на финансирания от руския държавен монополист "Газпром" газопровод "Южен поток" няма да помогнат да се заобиколят антимонополни и екологични ангажименти на Европейския съюз (ЕС). За това предупреждават от Европейската комисия (ЕК) по повод твърдения на властите в София, че строителството на българския участък може да започне "около юли 2013 г."

На 9 ноември се очаква България да подпише с "Газпром" споразумение за строежа на газопровода през българска територия. Това ще направят ръководителите на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Михаил Андонов и на "Газпром" - Алексей Милер. За целта трябваше да пристигне и лично президентът на Русия Владимир Путин, но поради отмяната на всичките му посещения в чужбина, той няма да дойде. 

Български представители казват, че трасето вече е определено, оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) се прави в момента и са предприети стъпки до средата на 2013 г. да бъде издадено и разрешителното за строеж.

EurActiv обаче пояснява, че е „трудно да си представи човек как екооценката може да се изработи в толкова кратък срок при положение, че подробностите за трасето на тръбопроводите все още се пази в тайна“. Според изискванията на ЕС за подобни големи проекти трябва да има обсъждания, в които да участват екоорганизации и структури на гражданското общество, което все още не е факт в случая с "Южен поток".

Изданието допълва, че правителството на Бойко Борисов посочва само, че подводният участък на газопровода ще излиза на българския бряг някъде около Провадия, но не казва къде по-точно, вероятно за да държи настрани природозащитниците.

В същото време енергийният министър Делян Добрев не крие, че се надява България да получи 11.1% отстъпка за деветте месеца на 2012 г., след като подпише за „Южен поток“. Премиерът Бойко Борисов пък обеща да убеди руснаците и да спонсорират столичния ФК „ЦСКА“.

Представители на ЕК, с които са разговаряли журналисти от EurActiv, припомнят, че до март 2013 г. трябва да влезе в сила т. нар. Трети енергиен либерализационен пакет на ЕС. Това предвижда и автоматичното му включване в националното законодателство на страните членки.

От септември 2011 г. срещу няколко държави, включително България, текат наказателни процедури, че не са извършили транспониране на т.нар. „газовата“ евродиректива. 

В него се изисква операторът на тръбата да е различен от доставчика на газа в нея. Така, на Литва и Естония се наложи да се съдят с „Газпром“ и немската E.On Ruhrgas, които контролират техните газопразпределителни мрежи, за да могат да си осигурят алтернативни доставки и да изпълнят Третия пакет.

Руски представители на няколко пъти са настоявали да има споразумение за "Южен поток" преди март 2013 г. За целта президентът на Русия Владимир Путин, който на няколко пъти се скара по въпроса с еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер и го обвини в „национализация на тръбите на „Газпром“ в Европа“, нареди на Алексей Милер с всички държави по трасето да има подписани договори до декември 2012 г.

Все още е в ход друга процедура по Втория енергиен пакет - за непрозрачност на условията за достъп на трета страна до газопреносните мрежи и липсата на адекватна система за санкции при нарушаване на регулациите. През ноември 2011 г. въпросът бе отнесен до Европейския съд. Българската компания „Овергаз“ на няколко пъти се оплака от държавния „Булгартрансгаз“, който отказва информацията за свободните капацитети в тръбата с мотива, че е засекретен според договорите за доставка с руския „Газпром“.

Не е ясно и как ще реагира Брюксел, когато разбере, че София се съгласи да обвърже проекта "Южен поток" с предстоящото подписване на нов договор за доставки на руското синьо гориво. В Москва пък не скриват и раздразнението си от замразяването на проектите "Бургас - Александруполис" и АЕЦ "Белене", в които трябваше активно да участват структурите на "Газпром" като "Газпромнефт" и "Газпромбанк". 

Николай Марченко

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови