Борисов с ултиматум към Путин за "Южен поток"

12 октомври 2012 в 10:44 2820 2

Премиерът Бойко Борисов заплаши с отказ от участие в преговорите за "Южен поток", ако руският президент Владимир Путин не посети България на 9 ноември тази година. Това става ясно от изявление на премиера пред в. "Преса". 

"Ако Путин не дойде у нас, и аз няма да участвам в преговорите за "Южен поток", заявил с категоричен тон премиерът. Българската страна е подготвила цялата предварителна документация по проекта, като руският президент остава само да подпише окончателният договор.

В същото време от българското външно министерство официално признават, че посещението на Путин още не е сигурно. Графикът на руския президент може да претърпи промяна и той да не кацне в София, обяснили от МВнР пред вестника. От правителственият пресцентър също потвърдили, че точна дата за идването на Путин у нас няма. Дипломатически източници обаче заявили, че наистина има уговорена дата, на която руският президент ще се срещне с премиера Борисов и тя е 9 ноември. Въпреки това разговорите продължавали и датата не е потвърдена с категоричност. 

Визитата не може да бъде отлагана, защото до 15 ноември трябва да бъдат парафирани окончателните споразумения за изграждането на "Южен поток" на българска територия. Ако все пак Путин не дойде в България и не изпрати своя представител, се предвижда президентът Росен Плевнелиев спешно да замине за Москва, коментира още изданието. 

Сагата около посещението на руския премиер започна през септември, когато премиерът Борисов обяви, че Путин ще дойде у нас на 9 ноември. Един ден по-късно от Кремъл опровергаха това, като съобщиха, че подобна визита не е планирана в графика на руския президент. Напрежение в двустранните ни отношения дойде и с изказване на финансовия министър Симеон Дянков пред БГНЕС за това, че "ако трябва пак ще ги пляскаме руснаците".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!