Соломон Паси: Църквата има водеща роля за спасяването на евреите

Борислава Бибиновска 19 март 2013 в 10:49 3088 2

Соломон Паси. Снимка: Уикипедия
Соломон Паси. Снимка: Уикипедия

Много се радвам и енергично приветствам номинацията.

Така Соломон Паси коментира номинацията на Българската православна църква (БПЦ) за Нобелова награда за мир за спасяването на българските евреи през 1943 г.

Пред OFFNews Паси разказа, че идеята за номинацията се е родила на миналогодишната церемония на връчване на Нобеловата награда. Той призна, че дълго време не е имало яснота коя точно институция от България да бъде номинирана. 

"По-скоро имахме идея България като цяло да бъде номинирана, но безспорно ролята на БПЦ е водеща", коментира още Соломон Паси. 

В поздравителното писмо по повод избора на Неофит за патриарх, Паси е пожелал именно новоизбраният патриарх да води делегацията, която ще присъства на церемонията по връчването на Нобеловата награда. 

"Този акт заслужава признание", категоричен е Солом Паси.

Председателят на Атлантическия клуб и бивш външен минисър изказа удовлетворението си, че много водещи личности и институции са се включили в кампанията за популяризирането на българското дело и за неговата номинация.

Номинацията на БПЦ за Нобелов приз за мир за спасяването на близо 50 хиляди евреи от  изпращане в концлагери в Германия през 1943г. бе издигната от Лъчезар Тошев, член на  Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ).

Тази година се навършват 70 години от спасяването на евреите в България. По случая днес ще бъде открит и паметник на Димитър Пешев, изиграл също водеща роля за спасяването на българските евреи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!