Бойко: ГЕРБ дава 1 млн. на Перник срещу 15 хил. от БСП. Ясно да се чуе там!

Нели Чолашка 07 септември 2012 в 14:14 3178 3

Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС

Партията на премиера Бойко Борисов - ГЕРБ, ще даде още 700 хил. лв. от субсидията си за възстановяването на Перник след силното земетресение през май, става ясно от стенограмата от правителственото заседание на 5 септември.

ГЕРБ дадоха на града вече 300 хил. лв. веднага след труса. "Така или иначе партията ще излезе с общо един милион дарение за пострадалия регион. Срещу 15 хиляди на БСП. И това трябва много ясно там да се чуе", разпоредил Борисов.

Министърът, отговарящ за усвояването на еврофондовете, Томислав Дончев, който беше изпратен в Перник да се погрижи за установяване на щетите и разпределянето на помощите за града, докладвал: "Целта, която казах – да няма нито един човек от Пернишко или Радомирско, който да посрещне зимата без покрив над главата, ще бъде изпълнена".

Имало проблем само с 200 души, които са живели без правно основание, били самонастанени (вероятно ромски фамилии). 

"Продължаваш там ежедневно да работиш, така както сме се разбрали", наредил му Бойко.

Правителството се задейства да помага на Перник след протести в града през август заради мудното описване на щетите и липсата на пари за възстановяването на сградите.

Томислав Дончев докладвал още, че усвояването на еврофондовете върви добре - 88% от цялата финансова рамка била договорена.

"Хубавото е, че с посещението на президента Барозу, а и на комисарите, те знаят всичките тези проекти на какъв етап са, как се контролират, как се изпълняват.

Особено това, че 17 км готова магистрала я развалихме заради недобро качество, мисля, че за Брюксел е достатъчно ясен показател колко строго се спазват критериите и съответно харчовете, които правим със съфинансирането на Брюксел", коментирал Борисов по този повод.

Министърът на транспорта е похвален от премиера, че е договорил полети София-Ереван с възможност за допълнителни полети София – Тбилиси – Ереван – София.

"Това би било прекрасно, тъй като в този регион, за да правиш бизнес, ако няма въздушна линия, трябва да пътуваш дни и нощи. Докато с въздушната линия за час и половина си там. Така че ви поздравявам за това решение", казал Бойко.

Министърът на земеделието Мирослав Найденов е изпратен от премиера при тютютнопроизводителите:

БОЙКО БОРИСОВ: Найденов, да се обиколят смесените региони, там, където хората вече на практика видяха какво е да се разбие монопол и в момента тютюнът им се изкупува на цени в пъти по-високи, отколкото когато бяха под монопола на ДПС. Така че хората да знаят, че тези наши решения, дотации и всичко, което е стигнало до тях, е пряко за тях. Така че, създайте си организация, обиколете ги, срещнете се с хората, вижте, ако има нещо да се доизкусурява, да се доизкусури, но да знаят, че тази наша политика вече дава реални действия.

МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ: По повод на това, което казвате и Вие, ние имахме спор с опозицията, когато махнахме монопола на тези фирми, които само изкупуваха.

БОЙКО БОРИСОВ: Имахме спор с БСП и ДПС.

На Симеон Дянков пък премиерът наредил следващата седмица да намери време да отиде до Шабла, за да види археологическите паметници в селата Дуранкулак и Стаевци:

ЛИЛЯНА ПАВЛОВА: Уважаеми господин премиер, уважаеми колеги, във връзка с искане на кмета на община Шабла предоставяме безвъзмездно управлението на два имота в с. Дуранкулак и в с. Стаевци, които са археологически паметници и които досега се управляваха от община Добрич, а е логично да бъдат в община Шабла, тъй като те се намират на нейната територия. Разбира се, под методическото ръководство на Регионалния исторически музей в Добрич ще продължат работите по археологията и разкриването там на възможността за туризма.

БОЙКО БОРИСОВ: И върховното методическо ръководство на главен археолог Дянков. Така че, Дянков, намери си време другата седмица да отидеш там да ги разгледаш. Там си обещал на хората пари (с мое знание, абсолютно правилно). Така, както развихме Созопол, Аквакалиди, сега Поморие. За Северното Черноморие, за хората, които идват да почиват от Варна до Шабла, това трябва да стане най-голямата туристическа атракция, защото действително това е нещо изключително в сферата на археологията и историята. Така че, вижте кога с Вежди Рашидов да се разходите до там да го видите. Аз съм го видял, уникални неща са. И там може с лодки туристите да отиват, да виждат неща, които едва ли не от времето на сътворението на цивилизацията са. И в момента много от тези наши находки от тези острови са в музеи в Румъния. Няма лошо нашата слава да се разнася, но нека ние да си имаме музеите за нашите туристи, а румънските гости са добре дошли и те на острова да ги видят. А на кмета да му е честито! Да знае, че това, което сме поели като ангажимент като бяхме там с министър Найденов, мисля, че всичко сме го отработили. 

Стенограмата мълчи за реакцията на финансовия министър.

Министърът на образованието е изпратен в Съединение да следи и ускори ремонта на училище там.

СЕРГЕЙ ИГНАТОВ: Върви добре, довечера сме пак там. В смисъл, ние с областния управител сме се заели заедно и тази вечер в края на работния ден ще отидем да проверим.

БОЙКО БОРИСОВ: Проверявате непрекъснато и темповете на строителството. Ако трябва взимате една четка, боядисвате. Важно е, децата трябва да видят, че не са имали толкова години училище.

СЕРГЕЙ ИГНАТОВ: От 1983 г. е започнато.

БОЙКО БОРИСОВ: 1983 г. е започнато това училище, тоалетните са някъде на двора.

СЕРГЕЙ ИГНАТОВ: Не, те са на полето, и има зебра пред училището и там на полето се ходи, има една секретна тоалетна.

БОЙКО БОРИСОВ: Затова – там.

СЕРГЕЙ ИГНАТОВ: Днес съм там, и другата седмица пак. Двамата с областния управител сме се заели с това.

На всички министри премиерът наредил да си подготвят добре и на време проектобюджетите, за да "не се сърдят после".

Бойко се е изказал и по македонския въпрос:  "Това, което аз чух вчера от македонския президент в Европейския съюз вдъхва много оптимизъм в мен. Той за първи път, поне откакто аз го слушам, каза, че историята трябва да се остави на историците, че Европейската уния или с Европейския съюз е мястото, където хората работят заедно, уважават се, нямат териториални или каквито и да било претенции.

Така че, понеже ние много отдавна сме заявили, че нямаме към тях претенции, се надявам тази позиция, която той изрази пред Брюксел, да я спазват и реално да я изпълняват. Защото думите са едно, делата някой път друго."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!