Президент и кабинет строени в метрото за Барозу (снимки)

Нели Чолашка 31 август 2012 в 15:24 4044 1

Откриване на втората линия на метрото. Снимки: Сергей Антонов
Откриване на втората линия на метрото. Снимки: Сергей Антонов

Почти целият кабинет, президентът Росен Плевнелиев и еврокомисарката Кристалина Георгиева бяха строени на метростанция "Сердика ІІ" за официалното откриване на втората линия на метрото, за което специално пристигна в София председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

От кабинета присъстваха министърът на транспорта Ивайло Московски, на регионалното развитие Лиляна Павлова, на културата Вежди Рашидов, на вътрешните работи Цветан Цветанов, на екологията Нона Караджова, както и министърът, отговарящ за усвояването на еврофондовете Томислав Дончев. С известно закъснение се включи и министърът на външните работи Николай Младенов.

Не се реализира обещаното през януари от премиера Бойко Борисов супер предсрочно откриване на втория метродиаметър още през май, но поне нямаше закъснение от първоначалния график. Но поне Барозу дойде. Борисов обяви още през януари, че председателят на ЕК ще уважи това мероприятие.

Бойко Борисов и Барозу пристигнаха на церемонията с влак на метрото. Преди тяхното появяване останалите гости бяха забавлявани с народни песни и танци.

В огромното пространство, което е топлата връзка между спирка "Сердика ІІ" и "Сердика", се бяха събрали огромен брой гости и журналисти и в иначе прохладното метро нямаше въздух.

За Барозу нямаше народни песни и танци, но пък имаше дълга литургия, отслужена от отец Йоан. В края на молебена той се обърна към Барозу да му благодари за европейската помощ за метрото, като обърка титлата му и го нарече председател на Европейския парламент.

Първото официално изказване беше на Росен Плевнелиев. 

„Историята на този проект започва преди 42 години, идеята на магистрала „Тракия” е на 48 години, и няма нищо случайно, че тези проекти, за които българите мечтаят от няколко поколения, намериха своето тотално ускорение и успешна реализация в последните години”, каза Плевнелиев. 

"Големият успех на метрото е плод на професионален труд, политическа воля и европейска солидарност", обобщи президентът.

Кметът на София Йорданка Фандъкова говори най-дълго и конкретно за проекта и изпълнението му. Тя обяви, че шефът на "Метрополитен" Стоян Братоев ще бъде произведен в почетен гражданин на София.

"Вторият метродиаметър от Софийското метро е не само най-големият инфраструктурен проект в България, но с гордост можем да кажем, че той беше оценен от Брюксел като пример за усвояване на европейски фондове по прозрачен, модерен и ефективен начин", коментира Фандъкова.

Барозу определи днешния ден, като "голям ден за България и София".

"Планираното разширение на метрото към Летище София ще свърже България с Европа и света", заяви още той.

"Радвам се, че президентът Барозу е записал в изказването си разширяване на метрото. Надяваме се до днес следобед да бъде записана спирката до „Бизнес парка” и други две спирки, които му показах”, коментира в своето изказване Бойко Борисов.

„Идва и програмният период 2014–2020, приоритетно ще бъде изграждането на Лот 3 на АМ „Струма” и АМ „Хемус”. Ние не мрънкаме за пари пред ЕС”, заключи Борисов. Не пропусна да спомене и за наследството от предишното правителство - "Благодарности към тези, които завещаха 4 километра тунели от 60-те години, които използвахме".

По-късно на пресконференцията в Министерския съвет той обяви: "Когато днес хората се возят в метрото, да знаят, че то е на половината от цената, която сме платили за гьола „Белене”.

Лентата за новото метро беше прерязана от пет души - Борисов, Барозу, Фандъкова, Плевнелиев и шефът на  "Трейс" Николай Михайлов.

След официалната част Бойко, Барозу и другите официални гости се повозиха отново на влакче и разгледаха спирката при НДК и спирка "Европейски съюз" (в речта си Барозу благодари за името на тази метростанция).

Делегацията се върна с метрото до Министерския съвет. Гладко протичащото събитие беше спънато от блокирал ескалатор, с който официалните гости и журналистите се качваха към изхода на метростанция "Сердика ІІ". 

Бойко и Барозу се катериха известно време пеша по стълбите на ескалатора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!