Вежди Рашидов: Не съм смешник, аз съм голям смешник

Нели Чолашка 05 септември 2012 в 14:37 2900 3

Вежди Рашидов. Снимка: БГНЕС
Вежди Рашидов. Снимка: БГНЕС

"Не съм смешник, аз съм голям смешник", призна министърът на културата Вежди Рашидов днес при откриването на ремонтирания Сатиричен театър в София.

Държавният сатиричен театър „Алеко Константинов” беше ремонтиран с пари по оперативна програма "Регионално развитие", по която му бяха отпуснати близо 740 хил. лв. 

На церемонията присъства и премиерът Бойко Борисов. Трябваше да дойде и министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, но това откриване мина без нея.

"Минахме през всичко, направихме една промяна. Аз съм готов да върна промяната, говорил съм и с премиера по тези въпроси и ако с тази реформа хората не са щастливи ...реформа не се прави, за да са нещастни хората", коментира Рашидов по повод протестите срещу реформата, която той направи в театрите.

После обясни, че всички в театъра са му много близки, защото се е движил в театралните среди - с едни е ял шкембе преди 30 години, с други е пил по цели нощи.

"Аз самият съм пораснал от момче в кинодейците, в ресторантите под театрите, където сме се събирали след премиера, не сте ми чужди", обърна се той към артистите на Статирата.

После се извини, че не е разполагал с достатъчно средства, като предишните правителства, които имали за култура с по 60 млн. лв. отгоре, заради кризата.

По думите му театрите са били изоставени през последните 50 години и преди него никой не е искал правилно да разпределя парите.

На днешната церемония Рашидов удостои бившия вече директор на Сатиричния театър актьорът Иван Попйорданов с почетния знак на Министерството на културата "Златен век". Новият директор е актьорът Калин Сърменов.

Рашидов уточни, че именно Попйорданов навремето го е нарекъл "смешник", на което Вежди отговорил, че е "голям смешник".

Рашидов не пропусна да се похвали, че никога не се е подмазвал на Бойко Борисов, а други които му се подмазвали, си уредили живота. 

В края на дългото си изказване Рашидов помоли Борисов да каже няколко думи.

"Аз предвидливо седнах, защото знаех, че Вежди ще говори "кратко", а това беше един моноспектакъл", пошегува се премиерът.

И той наблегна на факта, че в условията на криза са отпуснати средства за ремонти на театри в цялата страна.

Накрая уточни, че пред добри артисти, като тези на Сатирата, не бива и секунда да се стои на сцената и си тръгна. Прерязване на лента този път нямаше.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews