"Атака" призова да не пускаме Македония в ЕС без да си защитим интереса

Нели Чолашка 01 август 2013 в 10:35 1854 6

Атака
Атака

"Сега имаме исторически шанс, който няма да се повтори. Искам да призова българското правителство да използва този исторически шанс, който няма да се повтори – без капчица кръв с умела дипломация и държавна политика да постигнем българския национален интерес", обяви от трибуната в парламента Адриан Асенов относно подкрепата на България за членството на Македония в ЕС.

Той обяви, че партията му осъжда всички управления на България, които не са създали противодействаща на македонизма.

„Преди 4 дни станахме свидетели на поредната лекомислено дадена подкрепа и обещание за подкрепа за членство в ЕС от страна на българското правителство", обяви Асенов по повод срещата в неделя на българския премиер Пламен Орешарски с македонския му колега Никола Груевски.

Днес по обяд представители на "Атака" имат среща с Орешарски в Министерския съвет, за да си говорят по македонския въпрос.

"Докато предишното правителство щедро и безотговорно даваше обещания за подкрепа на ислямистка Турция в ЕС, без да се съобразява, че в дългосрочен план това ще доведе до края на българската държава, то това правителство, както всички преди това, даде лекомислено обещание на бившата югославска република Македония за подкрепа за членство в ЕС", обяви още депутатът от "Атака".

Той изложи и мотивите на партията срещу членството на Македония в ЕС:

"Ще ви обърна внимание какво представлява бившата югославска република Македония и какво ще легитимираме в ЕС, ако ние, като отговорни пред историята български държавници, не си свършим работата.

Това е една изконно българска земя, люлка на българското възраждане, в която след сръбската окупация са премахнати и забранени 641 български училища, 1031 български учители, 761 български църкви, 54 български параклиси, 48 български манастири и 6 митрополити, 855 български свещеници.

В началото на 30-те години на 20-ти век с цел изкореняване на българщината в Македония комунистическият интернационал създава една от най-човеконенавистните и жестоки доктрини на света – доктрината на македонизма.

Процесът на македонизиране на българското население във Вардарска Македония след 1945 г. добива характер на класически геноцид. Данните говорят, че приблизително от 1 милион християнско население заради защитата на собствения си български език и идентичност са убити без съд и присъда около 23 000 души.

130 000 са осъдени на затвор – между 10 и 15 години. Около 200 000 са изселени от родните си места. Общо около 300 000 души са постоянни наблюдавани и малтретирани от службите за сигурност, включително и до днешния момент.

„Бившата югославска република Македония е пряк наследник на този режим. Съгласно конституцията на държавата цялото българско население според доктрината македонизъм е обявено за македонско. Политиката на държавата си поставя за цел под маската на запазване на конституционното име да легализира извършения културен и всякакъв геноцид след Втората световна война.

Всички граждани на държавата, които се опитват да говорят открито за историческата си идентичност на т.нар. македонски народ, и днес се наблюдават от службите за сигурност. Смисълът на тази държавна стратегия е да защити позицията пред европейската и световната общност, че процесът на дебългаризация във Вардарска Македония е приключил и българското население е приело новата, макар и по изкуствено наложен начин, идентичност. 

Поради тази причина всички партии в страната, целият държавен апарат и елит са създадени и се контролират от службите за сигурност”.

От "Атака" ще настояват подкрепата на Македония за ЕС да бъде обвързана с прекратяването на репресиите на българите в Македония и спирането на присвояването и фалшифицирането на българската история и култура.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови