Орешарски поиска договор за добросъседство с Македония

Последна промяна на 28 юли 2013 в 15:26 2003 9

Никола Груевски, Снимка: БГНЕС
Никола Груевски, Снимка: БГНЕС

„Държим на договор за добросъседство и сътрудничество и се надяваме работата по него да продължи в по-ускорени темпове“, заяви след срещата си с македонския премиер Никола Груевски министър-председателят Пламен Орешарски.

Официалният разговор се проведе в Кюстендил, където на официална визита освен премиерът дойдоха и македонските министри на транспорта Миле Янакиевски, на земеделието Любчо Димовски и на вътрешните работи Никола Попоски. Те се срещнаха с българските си колеги Данаил Папазов, Кристиан Вигенин, Димитър Греков и с вицепремиера Зинаида Златанова. Те са обсъдили развитието на различни двустранни проекти в съответните сектори.

Основна тема на разговорите между премиерите Орешарски и Груевски са били отношенията между двете страни.

Пламен Орешарски е заявил, че България подкрепя членството на Македония в НАТО и Европейския съюз. Той обаче е подчертал, че настоява за договор за добросъседство, който да бъде изготвен в най-кратки срокове.

Премиерът е предложил на Груевски да се опитат да изгладят различията между двете страни чрез организиране на чествания в памет на различни исторически събития и личности, по които има различна интерпретация.

„Както и в началото казах на срещите бяха обсъдени и други въпроси и ние считаме, че определените различия в политически и външнополитически план не трябва да бъдат никаква пречка за развитие на двустранните взаимоотношения в икономически, търговски план и като план за по-добрата връзка на инфраструктурата. Считаме, че това е важно за по-добрата връзка между хората, живеещи в двете страни“, посочи след срещата Пламен Орешарски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.07 2013 в 08:51

Браво, е сега вече ще тече руският петрол през България и Македония....

така каза руската Мафия и българската бърза да изпълнява...

изглежда Олигарски е заложил името си и честта си срещу милиони....така че колкото по-скоро бъде свален толкова по - добре за България, преди да бъдем изолирани съвсем от цивилизования свят както Македония,
Олигарски е бледо копие на Груевски - диктатор от комунист. тип

29.07 2013 в 08:04

Орашарски да не иска, а да дава България на хората, както обеща гуруто му Станишев. ОСТАВКА, бе, България не ви иска. Долу БКП!

29.07 2013 в 00:04

Този май реши, че се намира в приказката за рибаря и златната рибка. ОСТАВКА! ИЗБОРИ веднага! ЛУСТРАЦИЯ!

28.07 2013 в 23:04

Македонският народ показа среден пръст на Орешарски и после смени канала.

28.07 2013 в 21:17

Завидна дипломатическа активност. Това е единствената държава, която в региона би му обърнала сериозно внимание. Повече - на Изток. Долу БКП, този път - ЗАВИНАГИ!

28.07 2013 в 19:39

Kozon - С когото трябва те си флиртуват, другите си ги връткат и приемат като бекстеидж

28.07 2013 в 17:47

Положението на правителството е същото като това на Гоце, с когото не искаше да се срещне никой лидер на нормална страна. Смешно е, но на гьонсуратите очевидно не им пука.

28.07 2013 в 17:19

Ясно е, че леденото презрение, което правителството на Орешарски получава от цивилизования свят, ще се “компенсира” с алалабализми за “икономизация на външната политика”, с безсмислени срещи като тази, с въртене из “перспективите за регионалното сътрудничество в Черноморския басейн”, с празни приказки за “необятните пазари на БРИКС” (и двата лафа служат за евфемистичен шифър на “Русия”), с безрезултатни воаяжи до Виетнам и Централна Азия (щото там Китай, Япония, Южна Корея и Турция не са се настанили още), с лъготене за “голям инвеститорски интерес в арабския свят” (щото не видяхме, че от “оманския инвестиционен фонд” става само тъп майтап в ШОУТО НА КАНАЛА, а пък “приказната касичка” на онуй нашето момиче, бе, Дилма, със здравите български комунистически корени тъй и не пусна и една жълта стотинка инвестиция в, и т.н., и т.н.) До официални визити в Беларус и Северна Корея няма да се стигне, но кой знае…

28.07 2013 в 16:29

Трябваше и президента да е там,за да обясни адеквантната ни позиция,а не тази панславянската на СССР.
 
X