Орешарски поиска договор за добросъседство с Македония

Елица Мартинова 28 юли 2013 в 15:26 2412 9

Никола Груевски, Снимка: БГНЕС
Никола Груевски, Снимка: БГНЕС

„Държим на договор за добросъседство и сътрудничество и се надяваме работата по него да продължи в по-ускорени темпове“, заяви след срещата си с македонския премиер Никола Груевски министър-председателят Пламен Орешарски.

Официалният разговор се проведе в Кюстендил, където на официална визита освен премиерът дойдоха и македонските министри на транспорта Миле Янакиевски, на земеделието Любчо Димовски и на вътрешните работи Никола Попоски. Те се срещнаха с българските си колеги Данаил Папазов, Кристиан Вигенин, Димитър Греков и с вицепремиера Зинаида Златанова. Те са обсъдили развитието на различни двустранни проекти в съответните сектори.

Основна тема на разговорите между премиерите Орешарски и Груевски са били отношенията между двете страни.

Пламен Орешарски е заявил, че България подкрепя членството на Македония в НАТО и Европейския съюз. Той обаче е подчертал, че настоява за договор за добросъседство, който да бъде изготвен в най-кратки срокове.

Премиерът е предложил на Груевски да се опитат да изгладят различията между двете страни чрез организиране на чествания в памет на различни исторически събития и личности, по които има различна интерпретация.

„Както и в началото казах на срещите бяха обсъдени и други въпроси и ние считаме, че определените различия в политически и външнополитически план не трябва да бъдат никаква пречка за развитие на двустранните взаимоотношения в икономически, търговски план и като план за по-добрата връзка на инфраструктурата. Считаме, че това е важно за по-добрата връзка между хората, живеещи в двете страни“, посочи след срещата Пламен Орешарски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!