Вратичките, които обезсмислят мерките

Георги А. Ангелов 28 октомври 2021 в 16:58 13740 6

Снимка Getty Images/Христо Русев

Служител на спортен магазин проверява сертификати в София.

От една седмица в България е въведен "зеленият сертификат", който се изисква за посещения в молове, кина, театри, музеи, галерии, заведения за хранене и забавление, фитнес и спортни зали. Документът е необходим и за провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, обучения и други. Сертификатът се издава на ваксинирани, на преболедували COVID-19, доказано с ПСР тест, и на хора с отрицателен резултат от проведено изследване с ПСР или с антигенен тест. От тази мярка се очаква се ограничи разпространението на COVID-19 и смъртността. И по двата показателя България се конкурира за първото място в ЕС с Румъния.

На практика обаче при влизането в места, където се струпват хора, цифровият сертификат не просто не се проверява, но и в заповедта за въвеждането му са оставени толкова много вратички, че мерките се обезсмислят. Влизането в моловете, примерно, е практически достъпно за всички.

“Сутринта получих есемес от зоомагазин, че не ми трябва зелен сертификат, за да вляза в мола, ако кажа на охраната, че искам да ида до зоомагазина”, написа до OFFNews Мария Петрова*. Шокирана, тя пише на магазина и на мола, за да ги пита има ли някаква грешка. Получава отговор, че грешка няма, защото заповедта позволявала. В заповедта на министъра на здравеопазването действително пише, че изключение се допуска по отношение на магазините, които предлагат предимно хранителни стоки, аптеките, дрогериите, оптиките, зоомагазините, банките, доставчиците на пощенски и куриерски услуги, застрахователите, доставчиците на платежни услуги и офисите на телекомуникационните оператори, независимо дали са самостоятелни обекти или са разположени в търговски център тип мол.

Така никой няма да ви поиска сертификат, ако кажете, че отивате до един от обектите в дългия списък. Петрова още вчера е изпратила писма до почти всички институции, имащи отношение към ограничителните мерки, в което изразява притесненията си. “Напълно разбирам, че достъп до магазини, които продават храна, аптеки, банки и тн. е изключително важен, но за съжаление това само създава опция за злоупотреба, поднесено с този език”. “Пиша ви с надеждата, че ще се обърне внимание и ще се адресира, за да се избегнат ужасните последствия, които за съжаление удрят изключително силно населението на България, нисък процент ваксинирани, висок процент заразени и твърде много починали”, добавя тя и очаква отговор на въпроса защо може да се влиза без сертификат в търговския център.

Всъщност служителите на търговските обекти е твърде вероятно да нямат право да сравняват името на сертификата с личната карта.

Спортни клубове също намериха начини да заобикалят забраните още при предишния локдаун. Тъй като в момента са забранени извънкласните дейности за децата, те се картотекират като състезатели. Другият номер е, че спортните центрове официално не работят, но инструкторите “наемат” залите в тях и правят “частни партита”, а не провеждат тренировки. С номера с картотекираните състезатели известен на всички в София спортен бар не е затварял въобще, но там официално няма купони, а състезания и тренировки по джаги, дартс и т.н.

Като добавим и фалшивото ваксиниране, което не е ясно в какви размери е, но е ясно, че съществува, може да се направи обосновано предположение, че мерките, срещу които се протестира в цялата страна, няма да имат голям ефект. И всеки ден ще продължат да измират стотици от болест, срещу която има ваксина.

Според данните, сметнати неофициално, за 8-те дни от обявяването на влизане в действие на зеления сертификат са поставени по една доза на 151 480 души. В момента в България са поставени 2,7 млн. дози, а със завършен ваксинационен цикъл са около 25 % от населението по данни на ecdc.europa.eu. За да достигнем 75% ваксинирани, което пак ще е по-ниско от средното ниво в ЕС, ще трябва да се поставят още 5,4 млн. дози. С тази скорост това ще отнеме още 36 седмици.

*Името е променено.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  11300

  7

  yoghurt

  29.10 2021 в 11:02

  а, може би Сашка ни е харесала коментарите, но понеже рейтингът й е -11 000, просто това да е довело до отрицателни гласове...

  1900

  5

  Алек

  29.10 2021 в 08:01

  Официозно - поръчкова помия ала соц-пропаганда.

  11300

  1

  yoghurt

  28.10 2021 в 17:15

  Социализма ни разката фамилията. Това е симпатична черта, да си вечният бунтар, но в случая неспособността да се обединим около обща кауза, за да не последват по-тежки мерки, е по-скоро симптоматична... Но така е, като още не сме се откъсвали от властта на хората от 44та, незаслужили властта си с победа в битка - назначиха ги съветските войски, със автомати , избивайки елита на нацията, победителите, тези, които имаха чувство за общност и можеха да го изградят... Изклаха ги, 40 000 души, без съд и присъда... И посадиха семето на колективната безотговорност, на хрантутниците в институциите, които родиха мутрите, които вече тотално ни таковаха майката. Разумът е ценност, която се губи...
   
  X

  Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II