Сводка на войната. Володин към руснаците в чужбина: Върнете се преди да стане късно

Александър Леви и Катрин Гишар 20 юни 2023 в 20:25 11688 7

Снимка NewsFrol

Владимир Володин

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Вече съм в отряда на "живите мъртъвци" в Киев. Така Кирил Буданов коментира новината за смъртта си - или тежкото му нараняване - широко отразена от руските медии. Ръководителят на ГУР, разузнавателната служба на Генералния щаб на украинската армия, също се появи на снимка днес, заедно с японския посланик в Киев и заместник-министъра на външните работи. От руска страна се спряга че той е загинал или поне сериозно ранен при руския удар в края на май, и че е бил откаран от американците в берлинска клиника. Въпреки твърденията на руснаците, че му е направена поне трепанация на черепа, единствената забележителна промяна на снимката е че Буданов се е постригал гола глава. Същото се отнася и за главнокомандващия на украинската армия Валерий Залужний, но тук сериала продължава вече няколко месеци, въпреки редовните опровержения от страна на Киев. Даже завчера, по време на срещата си с военни кореспонденти, Владимир Путин сам подхрани слуховете, като заяви, че знае, че Залужний е "в чужбина". Днес Залужний публикува видеоклип, на който се вижда, че е на фронта, заобиколен от свои подчинени. И очевидно в отлично здраве.

Вячеслав Володин призовава руснаците в чужбина да се върнат "преди да е станало твърде късно". Председателят на Думата преди беше нарекъл избягалите от мобилизацията "предатели", след което ги заплаши да ги лиши от гражданство и дори да конфискува имуществото им в Русия. Сега той изглежда загрижен за съдбата им: не иска сънародниците му да попаднат в "концентрационни лагери" в Европа. По този начин Володин подхваща любимата тема на руската пропаганда от последните дни, която се гневи на чешкия президент за това, че е казал, че руската диаспора на Запад трябва да бъде "държана под контрол" в контекста на войната в Украйна. Петър Павел беше направил не особено щастлив паралел с японците, живеещи в САЩ по време на Втората световна война, преди да уточни исказването си. Така или иначе, главният редактор на "Новая газета" Кирил Мартинов, който сам е в изгнание, се хвана за думите на председателя на Думата, като му написа отворено писмо от името на всички свои сънародници в чужбина които искат да се върнат в Русия. Но при няколко условия които ако бъдат изпълнени те са готови да се завърнат у дома : изтегляне на руските войски от Украйна, забрана на въоръжените милиции в стил "Вагнер", освобождаване на всички политически затворници, разпускане на Думата, извинение от самия Володин, посещение на Путин в Хага като жест на добра воля и... оказване на незабавна медицинска помощ на Дмитрий Медведев.

Каква е играта на Пригожин? Това е вечен въпрос от началото на войната, особено след като шефът на Вагнер всеки ден отправя все по-сериозни провокации и предизвикателства към властта. В момента той публикува серия от снимки в профила си в Инстаграм под заглавие "Два свята, едновременно". Снимките вървят по две : на едната се виждат знатни лица на режима или техните деца, които се наслаждават на живота, а на другата - трупове на руски войници в Украйна. Никой - освен може би Навални - досега не си е позволявал подобно нещо в Русия. Опозиционният политолог Екатерина Шулман вижда две причини за това поведение на Пригожин. Първата е да спаси кожата си : "докато е в светлината на прожекторите, няма да бъде убит", казва тя. Втората е, че той може би е само върха на операция дирижирана от Кремъл или ФСБ. Целта би била, от една страна, да се задейства сериозен противовес на военните, а от друга, да се създаде обществена фигура от типа на Жириновски, която да погълне най-радикалните елементи на руското общество - като същевременно ги неутрализира.

СВР - руското разузнаване в чужбина - призовава украинските дипломати да дезертират в Русия. Според СВР във всички дипломатически и консулски представителства на Украйна в чужбина в момента се провежда "мащабна чистка", чиято цел е да бъдат отстранени всички служители, които не са лоялни към "престъпния режим в Киев". "Обръщаме се към служителите на украинските дипломатически мисии и представителства на държавни агенции в чужбина. Ако се чувствате отговорни за съдбата на родината си, ако сте ангажирани с мира и стабилността в Европа и ако усещате натиска на престъпния режим в Киев, който води Украйна към национална катастрофа, елате в Москва, където вашата безопасност и тази на близките ви ще бъде гарантирана", се казва в изявлението на СВР. Остава да се види какво точно имат предвид руските шпиони под "чистка": от началото на войната правителството на Володимир Зеленски започна впечатляващ лов на "руски къртици" в ключови държавни ведомства, особено в агенциите за сигурност, които се оказаха бъкани с агенти, платени от Москва.

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9030

7

Ivan Terziysky

23.06 2023 в 21:31

Пригожин дали дава снимки на децата на Тутин в чужбина?

-529

6

6екеr4о

21.06 2023 в 10:25

Висш пилотаж на професионализма!

Що за идиотия - официално да призоваваш собствената си разведка да напусне територията на вражеските държави!?!

Блядове, сър!

345

5

Джендо Джедев

21.06 2023 в 07:48

На тоя мутрата му казва всичко - и за него самия, и за кочината, на която служи.

318

4

Valioka

20.06 2023 в 21:00

.... Колко мъка има на този свят!...

22548

3

dolivo

20.06 2023 в 20:35

Хехе, загрижиха се изведнъж за руснаците печелещи в евро и долари извън Русия.

Да се върнат в клоаката.

Ако са дечица и агенти - ясно.

Ако не са - ще му кажат Нахой!

2159

2

Kilca

20.06 2023 в 20:34

Снимката е особено подходяща! И аз така се разсмях като прочетох какво е казал.

870

1

Constanza

20.06 2023 в 20:32

А предназначението на руската държавна пропаганда е да обере хората с интелектуални затруднения и да ги неутрализира.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика