Сводка на войната 31.05.23: ''Моля за извинение, това е ужасен грях''

Александър Леви и Катрин Гишар 31 май 2023 в 20:11 7740 0

Александра - дъщерята на Пьотр Толстой

Снимка Архив

Александра - дъщерята на Пьотр Толстой

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Дронове над Москва - продължение. От вчера насам руските коментатори не спират да обсъждат свалянето на няколко безпилотни самолета в района на Москва. Както се очакваше, официалните медии последваха инструкциите, дадени явно отгоре, като подчертаха ефективността на руската противовъздушна отбрана и спокойствието на местното население, а в същото време обвиниха Киев, че е отговорен за тази "провокация" - бързо определена като "неуспешна". Вестниците класифицираха събитието като "инцидент", давайки много повече място на доста необичайната намеса на Владимир Путин, който никога досега не е коментирал военни операции почти на живо. Но дали говорим вообще за военна операция? В Русия бяха положени всички усилия, за да се омаловажи въздействието на тази атака - описано преди всичко като "психологическо". "Даже и кучето не се събуди" се чу по руската телевизия. По-сериозните анализатори отбелязаха, че за това може да има причина: нито един от дроновете, паднали върху Москва, не взриви зарядите си, което предполага, че целите им са били другаде. Това противоречи на официалната версия, че те са били "изстреляни срещу цивилни граждани" - представено като още едно доказателство за "терористичния" характер на "киевския режим". Други спекулират, че дроновете просто са тествали руския зенитно-ракетен комплекс, като са извършвали разузнавателни операции в очакване на много по-голяма въздушна атака. На въпроса как са пристигнали в Москва от украинска територия никой не даде реален отговор.

Москва продължава да иска да замени украинските служители в атомната електроцентрала в Запорожие с руснаци. Украинските служители са заподозрени от руската администрация в "саботаж". Така твърди руски инженер пред разследващия уебсайт Important Stories. Дискретно сред руските ядрени специалисти се разпространяват обяви за работа - продължава той - в които им се предлага до три пъти по-висока заплата от обичайната, като се уточнява, че ще трябва да свикнат със "спартански условия на живот". Новите служители, събрани от цяла Русия, ще трябва да преминат специално обучение; след като пристигнат в Запорожието, ще трябва да делят общежитие с десет души и да се задоволяват с излизане веднъж седмично - до магазина. От началото на руската окупация се чуха много свидетелства за натиск, заплахи и дори малтретиране на украински служители в атомната електроцентрала. Според бившия директор на централата Игор Мурашов, около 200 от тях са били задържани за няколко дни от окупационните власти, като 30 от тях са изчезнали безследно.

"Моля за извинение, това е ужасен грях". Така реагира Пьотр Толстой, заместник-председател на Думата, руския парламент, когато му напомниха, че дъщеря му наскоро е завършила стаж в Съединените щати. "Моля за извинение", продължи той, като се извини и за това, че самият той е учил във Франция. Потомък на великия руски класик (той е негов правнук), Пьотр Толстой е един от най-яростните руски националисти, още преди да избухне войната в Украйна. Той редовно е канен във френската телевизия, за да защитава "руската гледна точка", мисия, която изпълнява "с хъс", коментира водещият на предаването "Живот и съдба" по официалния канал "Россия 1". Как живее "кланът Толстой" (над 200 души) през последните няколко месеца? Повечето от тях живеят във враждебни на Русия страни, като Италия и Франция, призна Пьотр Толстой, но подчерта, че повечето от членовете на това "голямо семейство" не са застанали на страната на своите съграждани европейци и "подкрепят Русия". "Очакваме с нетърпение да ги посрещнем скоро в нашата прекрасна страна", каза той.

Руското министерство на отбраната твърди, че е унищожило "последния кораб на украинските военноморски сили". Средният десантен кораб "Юрий Олефиренко" е бил унищожен при неотдавнашен удар в пристанището на Одеса, докато е бил на кея; той е "потънал", твърдят руски източници. Според руското Министерство на отбраната този 50-годишен кораб, наследен от съветско време, е "последният" от украинския военен флот. Властите в Киев не са коментирали това твърдение, въпреки че признават за удара по пристанище Одеса на 30 май. Тази информация предизвика доста вълнения в патриотичните руски медии, които дружно написаха некролог на украинския флот. Дори и тази информация да се потвърди, това не е точно така: Киев разполага с малки, високоманеврени катери и морски дронове, които редовно се изявяват при нападенията срещу руски военни кораби в Черно море. По-интересното е, че - както признават дори руските експерти - Украйна е поръчала две свръхмодерни стелт корвети от Турция, първата от които, "Хетман Иван Мазепа", е спусната на вода през октомври 2022 г. Нейното настоящо местонахождение е неизвестно.

Германското правителство иска от Русия да затвори четири от петте консулства на нейна територия. Това е отговорът на Берлин на наложеното неотдавна от Москва ограничение за намаляване на броя на германския дипломатически персонал, намиращ се в Русия, до 350 души, считано от 1 юни. В резултат на това Берлин обяви закриването на консулствата си в Калининград, Екатеринбург и Новосибирск. Броят на служителите в германските училища и културни институти също ще бъде намален. В Германия Русия все още ще има свое посолство в Берлин, както и консулство. Федералната република ще запази посолството си в Москва, както и консулството си в Санкт Петербург.

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови