Сводка на войната 07.02.23: Корейски сценарий за разделянето на Украйна?

Александър Леви и Катрин Гишар 07 февруари 2023 в 19:00 8456 5

Буча, Украйна, април 2022

Снимка Facebook/Володимир Зеленський

Буча, Украйна, април 2022

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Резников е все още е на поста си, но в Украйна се питат кой му клати стола. На този етап е трудно да се разбере какво точно се случва около министъра на отбраната Олексий Резников, за когото допреди два дни се говореше, че със сигурност напуска поста си в полза на Кирил Буданов, ръководител на украинското военно разузнаване. Олексий Резников обаче все още е на поста си, след среща с президента Зеленски на четири очи. Въпреки критиките, априори основателни, за някои лоши финансови практики в неговото министерство, Алексей Резников е смятан за архитекта на "коалицията Рамщайн", която позволи превъоръжаването на Украйна. Той остава ценен и за доброто управление на комуникацията на министерството и почти пълната свобода на действие която изглежда е дал на генералите по места, командвани от началника на щаба Валерий Залужний. В Киев все пак има въпроси за самоличността и реалната власт на тези, които "искаха главата му", което е доказателство, че "екипът на Зеленски", отговарящ за отбраната на страната, не е толкова монолитен.

Антикорупционната операция в Украйна продължава с поредица от обвинения срещу Оксана Марченко, съпруга на магната и проруски политик Виктор Медведчук. Твърди се, че чрез подставени лица, базирани в Крим, компании, принадлежащи на нея, са финансирали подразделения на руското вътрешно министерство, включително Росгвардията - нещо като правителствена преторианска гвардия, която воюва и в Украйна. По данни на СБУ, Службата за вътрешна сигурност на Украйна, изплатените суми възлизат на 1,2 милиона евро. Виктор Медведчук, често наричан "кръстникът на Путин", е вероятно един от най-влиятелните руски агенти в Украйна, богат депутат и лидер на прокремълска партия. Обвинен в държавна измяна в Киев, той беше арестуван и през септември предаден на Русия в рамките на размяна на затворници между двете страни.

Корейски сценарий за разделянето на Украйна?

Идеята не е нова и изглежда е била обсъждана скоро на най-високо ниво между Вашингтон, Москва и Киев - нещо, което трите столици съвместно отричат. Това би означавало разделяне на страната по подобие на Южна и Северна Корея с "38-и паралел", който в случая с Украйна ще минава някъде в Донбас между западната и източната част на страната която ще остане руска. Според украинския министър на отбраната Олексий Резников този сценарий би могъл да бъде приложен, ако Русия беше решила да "замрази" конфликта в рамките на своите граници през 2014 г., но днес той едва ли е актуален. 38-и паралел в Украйна? Днес секретарят на Съвета за сигурност Олексий Данилов заяви в по метафоричен стил че "единствените географски координати, които остават в сила, са тези на руския военен кораб" (който беше изпратен на…й както цяла Украйна знае).

Мащабна руска офанзива? Не и преди втора вълна на мобилизация, казва експертът Руслан Левиев, който ръководи Conflict Intelligence Team, неправителствена организация, специализирана по военните въпроси. По негови данни досега Русия е успяла да мобилизира около 300 000 души, половината от които в момента са на фронтовата линия, а другата половина все още се обучават. Когато тези допълнителни 150 000 души се присъединят към войските в Украйна, те със сигурност ще помогнат за "стабилизирането" на фронта с малкото руски завоевания (около Бахмут), но преди всичко ще позволят на Москва да се противопостави на украинската армия, която междувременно ще получи нови тежки оръжия, особено танкове, смята той. За да предприеме широкомащабно настъпление по няколко направления обаче, Русия ще се нуждае от много повече хора.

Този руски бизнесмен, който иска да купи германското летище Франкфурт-Хан

Той харесва ретро автомобилите и преди няколко години даже си купува известната писта Нюрбургринг, която по това време е в състояние на фалит. Сега по същия начин 50-годишният Виктор Харитонин иска да купи летището Франкфурт-Хан, разположено недалеч от него, в провинция Рейнланд-Пфалц (Югозападна Германия). Може би си мечтае да може да пътува от някой от луксозните си апартаменти в Лондон или другаде до автомобилно състезание през собственото си летище?

Руският милиардер, натрупал богатството си във фармацевтичната индустрия, понастоящем не е обект на никакви санкции, въпреки че е включен в "списъка на Путин" на Министерството на финансите на САЩ. Той обещава да предложи 20 милиона евро, за да стане собственик на Франкфурт Хан, което преди това е било военно летище, използвано от американската армия. Женен за олимпийска шампионка по художествена гимнастика, с две деца, Виктор Харитонин основава компанията Pharmstandard през 2003 г. заедно с Роман Абрамович, който понастоящем е в санкционния списък на Европейския съюз. Pharmstandard продава лекарства и ветеринарни продукти. Компанията произвежда и руската ваксина срещу ковид Sputnik V.

В Германия тази сделка предизвиква известно безпокойство в разгара на войната в Украйна. Министерството на финансите, оглавявано от представителя на Зелените Норберт Хабек, трябва да вземе решение за продажбата. "Проучваме въпроса", заяви министърът вчера от Вашингтон, където е на посещение. Случаят напомня на неотдавнашните дебати относно китайското участие в собствеността на пристанището в Хамбург, което е изключително стратегическа и символична инфраструктура в Германия. Участието на китайския гигант Cosco в крайна сметка беше ограничено до 25% от акциите.

За летище Франкфурт-Хан се бори и друг инвеститор: германският бизнесмен Волфрам Рихтер чрез своята холдингова компания "WR Holding GmbH" със седалище в Майнц.

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3767

5

Име на профила

07.02 2023 в 22:51

Както обикновено тролетариата пише полуистини, лесно разобличими чрез елементарно търсене. Разбира се, разчита на телета, или поне да подразни нормалните хора.

https://thepage.ua/news/putin-rassmatrivaet-razdeleniya-ukrainy-po-korejskomu-scenariyu

Да, не е от вчера сценария. Само че не били компютри...

-1655

4

ob1

07.02 2023 в 22:03

Ти още ли си тука, скатавка? Грабвай мосинката и марш да пукаш леда :)

-1655

1

ob1

07.02 2023 в 20:25

Ще им се на руZнацитата...
Няма как, момчета, ще се наложи да удушите путкин и да си плащате репарациите.