Сводка на войната 04.05.23: Дронове срещу Кремъл - въпроси без отговор

Александър Леви и Катрин Гишар 04 май 2023 в 19:39 2322 1

Дронове срещу Кремъл

Снимка Скрийншот - Телеграм

Дронове срещу Кремъл

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Не мога да ви кажа всичко, което мисля": Зеленски за изтичането на информация от Пентагона. Украинският президент явно е искал да изчисти въпроса за този теч на документи, който сериозно подкопава отношенията между Киев и американската администрация. В интервю за "Вашингтон пост" украинският държавен глава потвърди, че не е бил предупреден за това изтичане на поверителни документи на Пентагона, че "е научил за него от новините". Този теч е толкова негативен за Киев, колкото и за Вашингтон, каза той. Стотици секретни документи, изтекли в интернет чрез платформата за съобщения Discord, разкриха мрачните оценки на САЩ за войната, включително липсата на боеприпаси на украинската армия в навечерието на дългоочакваната контраофанзива, както и искането на Вашингтон Украйна да отложи планираните атаки срещу Русия през февруари миналата година по повод първата годишнина от инвазията. Тези изтичания на информация "вредят на репутацията на Белия дом, на репутацията на Съединените щати". "И изобщо не ни помагат", заяви украинският президент. Той не пожела да отговори на въпроса за "чувствителността" на изтеклата информация за състоянието на украинските въоръжени сили. "Не мога да ви кажа всичко, което мисля по този случай", заключи той.

В Хага украинският президент пледира за създаването на специален съд, който да съди руските престъпления. По време на изненадващо посещение в Нидерландия в четвъртък, 4 май, Володимир Зеленски, който предишния ден беше във Финландия, отиде в Хага, където посети Международния наказателен съд (МНС) - съдa, който преди два месеца издаде международна заповед за арест на Владимир Путин. Украинският държавен глава благодари на холандците за всички оръжия, предоставени на Украйна, и за тяхната подкрепа. След като спомена за всички цивилни жертви от последните няколко дни в Украйна, Зеленски се спря на самолета на Малайзийските авиолинии, който беше свален на 17 юли 2014 г. в източната част на страната "с руско оръжие, манипулирано от руски ръце", при което загинаха 298 души, включително 196 холандци. След това украинският президент запази минута мълчание за "всички жертви на Русия, на нейното насилие". Сутринта на 4 май руският телевизионен водещ Владимир Соловьов призова Русия да убие Зеленски, който в момента се намира в Нидерландия. "Няма значение, че Нидерландия е член на НАТО", каза той.

Празненствата на 9 май са забранени в Латвия, повишена бдителност в Естония и Молдова. Полицията в Кишинев обяви, че възнамерява да глобява за носенето на георгиевската лента по време на демонстрациите на 9 май - деня на победата на СССР над нацистка Германия, който се отбелязва с голяма помпозност в Русия. Според служител на молдовската полиция този атрибут вече се приравнява с "руската инвазия в Украйна и затова е забранен". Други бивши съветски републики като Латвия са решили да забранят изцяло честванията. Естония е избрала междинен подход: възпоменанието за жертвите на Втората световна война все още е възможно, но без руски или съветски знамена, в мълчание и без улични демонстрации.

Такива демонстрации все още са възможни в друга страна, която поне официално никога не е била част от СССР: България. Както съобщава местната преса, българските русофили дори ще могат да организират марш на Безсмъртния полк - патриотична демонстрация, превърнала се в един от символите на режима на Путин. По ирония на съдбата тази година подобни маршове бяха отменени в Русия - от съображения за сигурност. Българските демонстранти ще могат да развяват руски и съветски знамена, без да бъдат притеснявани, и ще положат цветя, както всяка година, в подножието на огромния паметник на славата на "освободителната съветска армия". Друг парадокс е, че отрядите на Червената армия, които влизат в България през 1944 г. (без да водят никаква борба), са съставени предимно от украински войници.

Анализ. "Атака" с дронове срещу Кремъл: въпроси без отговор

Докато руските ястреби призовават за яростен отговор на това, което Кремъл определи като "опит за покушение срещу президента", Дмитрий Медведев дори призова за "физическото ликвидиране" на Зеленски - няколко въпроса остават без отговор относно инцидента и всички те засягат руската противовъздушна отбрана. Как е възможно Кремъл, за който се предполага, че е най-добре защитен в Русия, да е бил обект на двоен удар с дрон (срещу купола на Двореца на сенаторите, където се предполага, че се намират кабинетите на Владимир Путин)? Според руските власти двата безпилотни самолета са били изведени от строя от "специализирани служби", но това не е така. Посред нощ, в интервал от 15 минути, те прелетяха над центъра на Москва и се взривиха във въпросния купол. На някои видеозаписи се вижда и как въоръжени с фенерчета служители на службите за сигурност бягат трескаво наоколо и оглеждат небето. Това означава, че нито един зенитно-ракетен комплекс не е прихванал и не се е опитал да свали тези дронове. Означава също, че мощните съоръжения за заглушаване на GPS сигналите около Кремъл не са сработили - или са се оказали безполезни срещу използвания тип дрон.

Характерът на тези безпилотници обаче остава неизвестен, въпреки че би могъл да даде ценна информация за това откъде може да са били изстреляни. От украинска територия, както двата дрона UJ-22 Airborne, открити по-рано в района на Москва? Обхватът им го позволява. Или става въпрос за по-малки безпилотни самолети, с бордови камери (FPV), без GPS насочване, но с обсег от няколко километра и изискващи присъствието на опитен оператор? И двата сценария повдигат еднакво неудобни въпроси за руските власти. В първия случай изглежда, че дронът е бил в състояние да измине повече от 500 км, без да бъде засечен; във втория изглежда, че украинските агенти са действали безнаказано в центъра на Москва, на няколкостотин метра от Кремъл. И в двата случая, ако това е била символична украинска операция, целяща да демонстрира уязвимостта на Кремъл - а не на президента, който никога не спи там - тя е успяла. От друга страна, ако е била операция под "фалшив флаг" или инсценировка - теза, поддържана между другото от Киев и западните анализатори - тези въпроси вече не са актуални. Но е малко вероятно Кремъл да промени версията си за събитията.

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

705

1

Деспин Митрев

04.05 2023 в 22:30

"И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист"
 
X

Подкастът на OFFNews