Радан Кънев: КОЙ предложи промените в пенсионата система

OFFNews Последна промяна на 18 декември 2014 в 16:16 4349 12

Радан Кънев и Бойко Борисов

Снимка Сергей Антонов

Радан Кънев и Бойко Борисов

Публикуваме декларацията на парламентарната група на Реформаторския блок за подготвяната национализация на парите за втора пенсия на българите, прочетена днес от парламентарната трибуна от Радан Кънев

След среща между представители на правителството и синдикатите, в неделя беше приет меморандум, включващ поредица от мерки, предвиждащ генерална промяна в пенсионния модел, заложен в реформата на пенсионната система от 2000 година. Подчертаваме, че преминаването от задължителен капиталов елемент в пенсионното осигуряване към модел, допускащ обезпечаване на правото на пенсия единствено чрез участие в солидарния стълб, е най-съществената вътрешнополитическа промяна за последните 14 години.

Пенсионната реформа, тристълбовият модел и задължителното участие чрез лично спестяване в капиталов стълб са плод на двугодишен обществен дебат, тристранно сътрудничество и политически консултации, основани на дългосрочни демографски и икономически прогнози и съгласуване с международните финансови институции. Посоката на пенсионната реформа не е била поставяна под съмнение нито от социалните партньори, нито от основните политически сили за повече от десетилетие, макар непрекъснатото отлагане на предвидените в реформаторския пакет мерки да доведоха до тежки изкривявания на пенсионния модел, хронични дефицити в бюджета на ДОО и разколебаване на доверието във втория пенсионен стълб.

Днес, след проведената бърза среща в неофициален формат между част от управляващите и синдикатите, на вниманието ни се представят светкавични промени в КСО, коренно изменящи заложената в пенсионния модел идея. Вместо разумна еволюция на пенсионния модел, ни се предлага прибързан и необмислен отказ от модела с непредвидими икономически и социални последици.

Предложената от група народни представители промяна в КСО влиза в програмата на 43 НС в нарушение на всички норми, предвиждащи процедура за промяна на осигурителното законодателство:

- Не е съгласувана с надзорния съвет на НОИ;

- Не е обсъждана и приемана от МС;

- Не е съгласувана със социалните партньори

- Не е придружена с дори формална оценка на въздействието;

- Парадоксално, но тази промяна не е гласувана дори в Социалната комисия на НС и липсва становище на МТСП по нея.

Независимо от това, предложението е направено и в грубо нарушение на правилата за вземане на решения, договорени между партньорите в мнозинството и между коалиционните партньори. Подобна мярка е в пряко противоречие с програмната декларация на кабинета и предизборните програми на политически партии, които го подкрепят. Тя не е съгласувана нито на ниво МС, нито на ниво ръководства на ПГ от мнозинството, нито в Съвета за развитие към МС.

Колеги вносители,

С това парламентарно поведение вие рушите духа на доверие между партньорите в мнозинството и духа на диалог, компромис и политическо смирение, който опитваме да наложим от първия ден на 43 НС. Подобни силови методи и решения с неясна аргументация бяха характерни за предишния парламент и именно те в най-голяма степен допринесоха за бързия и необратим провал на предишното мнозинство и на кабинета „Орешарски“. Ние още не знаем кой предложи Делян Пеевски. Но знаем, че от момента на избора му, управлението, което го предложи, беше компрометирано и оставането му на власт – вредно за държавата и обществото.

И днес ние не знаем кой и защо предлага промените в КСО, какви са аргументите и политическите цели. Нямаме никакво обяснение защо се бърза, след като тези мерки нямат никаква пряка връзка с бюджета за 2015 година. Вие не можете да се криете зад гърба на финансовия министър и на премиера. Ако предложенията бяха тяхна законодателна инициатива, те задължително трябваше да минат през всички фази на съгласуване и на обществено обсъждане, както и през всички ресорни комисии, като социалната комисия трябваше да е водеща, а не изцяло пренебрегната.

Потайният начин за прокарване на тези промени се дължи именно на вашата законодателна инициатива, така че вие носите цялата отговорност за политическите последици от гласуването. С този силов подход, за който не знаете нито аргументите, нито целите, вие поставяте под въпрос мнозинството в 43 НС и стабилността на управлението, на които всички българи разчитат за бъдещето си.

Колеги, всички допускаме грешки, съвършени хора няма. Затова и модерната демокрация е предвидила прибързаните и опасни ходове на изпълнителната власт да бъдат подлагани на парламентарен контрол. Вие тук не представлявате министър Горанов, а десните избиратели в България. Вашето послушание, по силата на което внасяте промени, които не присъстват в предизборната ви програма, правят лоша услуга на управлението. Ако не оттеглите това предложение, управлението на втория кабинет на г-н Борисов ще бъде обречено на недоверие и неуспех. То ще бъде по-добро от това на БСП, ДПС и Атака, с чиито гласове възнамерявате да прокарате промените, но различно и реформаторско няма да бъде. И животът на българите няма да бъде по-добър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.12 2014 в 18:04

Добре че в парламента този път е представен целокупния народ, та се вижда отчетливо, кой какъв е ! Вижда се, че реформаторите са морален стожер на промяната, който държи на принципността и прозрачността на управление и не допуска компромиси с мафията !

19.12 2014 в 14:32

Ръбчета духайте супата,хрантутници на Прокопиев.

18.12 2014 в 18:44

Радане сутринта слуша ли ц.ц.как ви обижда и унижава,гледа ли при Ризова как се беше беше разгонила някаква гербажийска кучка,гледа ли при Цонев оня малоумник Бареков.Всичко това е организирано от ГЕРБ и ДПС под личното ръководство на Б.Б. и А.Д. ,а ти ми разпраняш, че БОКО се бил извинил.

18.12 2014 в 18:40

аз предлагам на всички пенсионери,които работят на държавна работа да им се вземат пенсиите и да живеят само със заплатите си-от къде на къде,ще работят и ще взимат повече пари от нас,само работещите и на всичкото отгоре ще пищят,че им се вдига възрастта за пенсия

18.12 2014 в 17:36

Имаме нужда от нов политически Елит. Няма ли кой да хвърли бомба в този парламент. Каква пенсионна реформа може да бъде пладнешкият грабеж или вдигане възрастта за да се закърпи положението .

https://www.facebook.com/groups/145642288780429/?fref=nf

18.12 2014 в 17:17

Че решението с пенсиите няма да се приеме е ясно като бял ден. Вдигат шум в медиите и хвърлят прах в очите на хората за да мине някое друго решение или да се забрави за някой гаф.

18.12 2014 в 17:08

Дори немога да си въобразя съществуването на трезво мислещ и образован човек, който да има аргумент срещу думите на Кънев!

18.12 2014 в 16:43

доган бе, не знаете отговора ли ?
или не усещате, че за фесовете вече не се говори ?
а това е сигурен признак, че кратуня е министър-председател !!!

18.12 2014 в 16:26

Браво Радане! Мачкай мутренските комунисти!

18.12 2014 в 16:26

ТОЙ е, НЕГОВОТО име е....... мухобойко!!!! И с това си решение в момента настрои целия български народ срещу себе си, поне тези, които все още не му лижат сляпо подметките!