Протест срещу национализацията на пенсиите тази вечер

OFFNews Последна промяна на 18 декември 2014 в 09:37 4340 22

Протест срещу национализацията на пенсиите ще има тази вечер.

Той започва в 18 ч. пред Министерския съвет.

"На полунелегална среща в неделя правителството на Република България подписа споразумение с няколко синдиката, с което наруши:

1. Предизборното обещание на партия ГЕРБ за "бързо възстановяване и продължаване на пенсионната реформа"

2. Предизборното обещание на Реформаторския блок за "спиране на политическата намеса при определяне размера на пенсиите"

3. Управленската програма на самото правителство, в която се говори за "продължаване на пенсионната реформа", а също и за "задължителна предварителна оценка на въздействието на законодателните и нормативните актове"

4. Общите принципи на демократичната и правова държава, които изискват важни за обществото решения да не се приемат на тъмно и без обществено обсъждане.

С това споразумение, на практика се замрази възможността за каквато и да е ефективна и дългосрочна реформа в пенсионната система в полза на българските граждани. Отвори се вратата за национализация на втория стълб на пенсионното осигуряване и за популистко харчене на спестени от българските граждани пари. И ни се показа, че гласът на няколко синдикални лидери струва повече от обещанията, за които са гласували стотици хиляди български граждани.

Да кажем "не"!", се казва в призива за протеста.

Над 1700 души са потвърдили участието си в протеста в страницата му във Фейсбук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.12 2014 в 00:53

не трябвa дa се нaционaлизирa вторaтa пенсия зaщото по тоя нaчин се дaвaт по големи прaвомощия нa финaнсовият министър

19.12 2014 в 00:49

герб зa втори път излъгa свойте избирaтели зaщото по този безкрупулен нaчин се дaвa прaво нa финaнсовия ни министър дa рaзполaгa с пaрите ни,но товa ще им бъде зa последно зa герб,нямa д. изкaрaт целият си мaндaт нa твa пaк отново лъжливо и корумпирaно прaвителство,aз вече нямa дa глaсувaм зa гееб и бб..

18.12 2014 в 15:20

Какво значи "свободен" избор за гербер от типа гласувал с 9/9.
1. До една година ако нямаш избор вече нямаш право на такъв.
2. Задължително трябва да избереш ако не желаеш друг да избере.
3. Избираш на сляпо без да знаеш каква е дупката в НОИ
4. Личните ти спестявания стават държавни
5. При смърт те остават в държавата, а не в близките ти.


ДПС те подкрепят.

18.12 2014 в 13:58

Шушумиго, да ме наследят не е кой знае какъв плюс за мен. За наследниците ми може и да е плюс. Но за мен е един безкраен минус.
Но и си прав донякъде. За наследяването сърбите имат една поговорка:
Жив отац - мъртав капитал, мъртав отац - жив капитал.

18.12 2014 в 13:52

Целта, БирниЧе е ясна. Въпросът е, че ти тръгна да търсиш плюсовете и минусите. Аз ти давам един от плюсовете, като 20-30 бона остатък, които могат да вземат наследниците, не е като да получава например вдовицата по 150 лв. на месец :-)
Ако нещо се опитваш да ме убеждаваш, няма смисъл-твърдо съм за допълнителното пенсионно осигуряване.

18.12 2014 в 13:50

Шушумиго, едва ли целта на осигуряването в УПФ е наследяване. Според мен целта е допълнителна пенсия, въз основа на личния принос.

18.12 2014 в 13:02

БирникЪ, така като си дал цифрите добре, ама забравяш един много важен факт. Натрупаните суми от УПФ се наследяват. Ако човек е осигуряван само в държавното и взима от НОИ например 499 лв. пенсия, живее още няколко годи и умре, виж колко ще му е наследствената за останалите наследници-150-160 лв. В УПФ обаче ако това стане, пълният остатък от партидата се изплаща (може и наведнъж) на наследниците. И какво излиза, наследниците хем ще си вземат наследствената пенсия, която ще е по-малко от горепосочените 150-160 лв., но пък ще вземат цялата останала натрупана сума, която не е изплатена като пенсия. Има хора само до сега с над 10 000 лв. натрупани, какво остава докато се пенсионират. А тези които починат преди да се пенсионират, натрупаната сума от вноските му в УПФ на 100% се изплаща отново на наследниците.
Аз парите на циганите не искам да си ги дам, да си запълват дупките както знаят.

18.12 2014 в 12:59

Смислен протест, не го очаквах. Дано повече хора проумеят, че интересите на ГЕРБ са обвързани с тези на ДПС и намеренията не са им право на избор, а ограничаване на избор и запълване на дупката в НОИ и допълнително задължаване на всички които не искат да я запълват да се редят на опашки за да направят еднократен избор без право на промяна. Защо не засилите контрола на фондовете бе гербери не е ли по-правилно, а ще национализирате спестяванията на неактивната част от населението за да запълвате дупките в НОИ?

18.12 2014 в 12:45

"КОЙ" ще ви плаща шоуто Каролев ли??

18.12 2014 в 12:45

Май четете без разбиране.
Написах, че мнението е на колега от друг форум.
А той пише, че числата са приблизителни.