Домусчиев за национализацията на пенсиите: Ситуацията е скандална

OFFNews Последна промяна на 18 декември 2014 в 14:26 11779 4

Кирил Домусчиев

Снимка КРИБ

Кирил Домусчиев

Ситуацията около подписания Меморандум за разбирателство между правителството и синдикатите е скандална. Това заяви председателят на КРИБ, изпълнителен директор на "Хювефарма" и собственик на "Лудогорец" в интервю за радио "К2" днес.

Въпросният меморандум между премиера Бойко Борисов и лидерите на синдикатите КНСБ и КТ "Подкрепа" Пламен Димитров и Константин Тренчев дава възможност за национализация на парите за втора пенсия на хората. В него е записано, че от 2015 г. те ще могат да се прехвърлят от частните пенсионни фондове, където хората имат лични партиди, в които се отделят част от задължителните им вноски за пенсия, в НОИ, където няма лични партиди, а парите отиват за пенсиите на сегашните пенсионери.

Срещата между Борисов и синдикалистите бе в неделя, същата вечер на сайта на Народното събрание се появиха въпросните промени, прокарани чрез поправки в преходните и заключителни разпоредби на Закона за бюджета, те бяха скоростно приети от бюджетната комисия и жертвоготовно защитавани от представители на ГЕРБ, включително председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова и се очаква окончателното им приемане утре в пленарна зала.

Тези промени на практика разрушават модела на пенсионно осигуряване в България в неговата рефомирана част, като слагат началото на края на втория стълб на пенсионното осигуряване - задължителното допълнително доброволно осигуряване.

Въпросната среща в неделя бе проведена в отсъствието на работодателските организации, тя не е била обсъждава в съвета за тристранно сътрудничество и предизвика остри реакции и коментари, че властта се опитва да прибере 7 милиарда лева, колкото са натрупани в частните фондове.

"Скандално е това, че КРИБ и останалите работодателски организации не бяха поканени, което си е едно бягство от европейките ценности", категоричен бе Кирил Домусчиев. Според него при решаването на такива важни въпроси провеждането на тристранния диалог е една задължителна необходимост.

Председателят на КРИБ подчерта, че те са за диалог по темата, който трябва да приключи до 31 март и за вземане на най-доброто решение, а не на решения на всяка цена, бързи и необосновани, без конкретни разчети.

"Всякакви решения от типа да се прехвърлят средства от универсалните фондове в солидарните, да няма възможност за избор за прехвърляне от солидарния към универсални и професионални фондове не могат да се приемат просто така, тези неща трябва да се обсъдят, да се видят, да се направи оценка за въздействието, да бъде получена информацията, за която е помолена КФН и тогава КРИБ може да излезе с някакво мнение в рамките на тристранния диалог", заяви той.

"Едно от последствията от прехвърлянето на средства от универсалните към държавните фондове би било прекратяване на депозити и теглене на пари от банки, което от своя страна ще намали и кредитирането. Ще има и голяма разпродажба на държавни ценни книжа, което ще понижи тяхната доходност. Ще има и отражение върху борсата, защото много от фондовете, за да си осигурят ликвидност, ще пристъпят към масова разпродажба на акции.

Сложна е темата и не трябва така да се тръгва от днес за утре да се пишат закони и то без участието на нашите експерти от работодателските организации”, каза още Домусчиев.

Той обяви още, че КРИБ подкрепят някои точки от подписания меморандум, например в частта му за криминализиране укриването на осигуровки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.12 2014 в 20:57

Слага се началото на края на краденето от втория стълб на пенсионното осигуряване - задължителното допълнително доброволно осигуряване.
Олигарсите ще отънеят.

18.12 2014 в 19:54

Господин Домусчиев вероятно се кани да влиза активно в политиката. Очаквам нова партия...

18.12 2014 в 17:36

И аз съм против този закон, но съм и против заробващия, задължителен пенсионен фонд на Домуза. Такива като него трябва да бъдат проверявани под микроскоп.

18.12 2014 в 15:24

"""като слагат началото на края на втория стълб на пенсионното осигуряване - задължителното допълнително доброволно осигуряване."""

Уууууу, кой е писал или казал тази глупост. Няма задължително допълнително, пък доброволно. Или е задължително или е доброволно. В БГ са три стълба - основното задължително (първи стълб), където се внасят в държавното обществено осигуряване и после се плащат пенсиите от НОИ, допълнителното задължително (втори стълб), където са УПФ и Професионален фонд (за работещите първа или втора категория труд, които също си внасят и в УПФ, но при ППФ вноската е изцяло за сметка на работодателя) и допълнителното доброволно осигуряване (всеки който сам си реши може да си внася ей така за пенсия още една-трета. Може сам да си внася, може да реши неговия работодател да внася в полза на работника или пък трето лице-например съпруга внася на жена си)

 
X