От килията на фронта: Руската военна система е извън строя

Игор Федик 19 септември 2022 в 15:09 14096 5

Частната армия

Снимка https://twitter.com/christogrozev/

Частната армия "Вагнер" набира кандидати със снимка на Пригожин и лозунг "Стани част от елита, който защитава интересите на Русия".

"Според повечето световни военни експерти руската армия е една от най-силните армии в света, в някои отношения отстъпва само на въоръжените сили на САЩ." От Уикипедия

Колкото по-дълго продължава войната и колкото по-успешни са действията на украинската армия, толкова по-очевидни стават проблемите на Кремъл с набирането на кадри за "специалната операция". Путин, засега, се бои да обяви всеобща мобилизация, защото разбира, че това може да застраши стабилността на режима му. Неуспешната скрита мобилизация не дава на Кремъл желаните резултати. Ето защо те решиха да прибегнат до стария метод, изпитан от Сталин, а именно да комплектуват разбитите и разнебитени части с помощта на затворниците. Ефективността на този метод за подсилване на руските войски, воюващи в Украйна, обаче е доста съмнителна, а последиците за самата Русия са доста опасни.

На 14 септември в руските медии и социални мрежи се появи видео, в което човек, много приличащ на Евгений Пригожин, собственик на частната военна компания (ЧВК) "Вагнер", изнася реч в един от руските затвори, в който всъщност се извършва набиране на затворници за войната в Украйна. Това е важно събитие, което показва реалното състояние на "втората световна армия" и дава начало на процеси в Русия, които могат да имат плачевни последствия за нея.

Струва си да се отбележи какви "ключове"за умовете и сърцата на затворниците използва Пригожин, за да ги накара да му повярват и да тръгнат на война. Съдържанието на видеоклипа е лозунгово, програмно, с ясни послания към руската аудитория. Тя дава отговор на ключовите въпроси на потенциалните наемници и ги подхранва идеологически.

Например Пригожин обещава, че няма да се воюват повече от шест месеца. След това - завръщане у дома, помилване и никакъв затвор. Всъщност има много доказателства, че дори за по-защитените от социална гледна точка категории в руската армия, като професионалните войници (контрактники), не е толкова лесно да напуснат Украйна в края на срока на договора си.

Пригожин говори за успешни операции, за затворници, които се представят добре в битка. В потвърждение на това в мрежата се разпространява доста видеоклипове на довчерашни затворници, които се бият в Украйна. В тях те поздравяват своите познати в затворите, казват, че се справят добре, разказват колко успешно се бият, и ги призовават да отидат при тях. Повече от вероятно е тези видеоклипове да са инсценирани, защото, като се знае какви са проблемите с осигуряването и отношението към мобилизираните от така наречената ЛДНР, има големи съмнения, че към лишените от права руски затворници ще се отнасят по-добре

Според ръководителя на ЧВК основната функция на затворниците на фронта е да бъдат щурмоваци, които няма да се различават от "професионалистите" от "Вагнер. Той казва, че към тях ще се отнасят по същия начин - дори по-лоялно. Всичко това може да звучи много престижно и примамливо за затворниците: от вчерашен затворник, малтретиран от пазачите и съкилийниците си, до уважаван щурмовак. За да засили ефекта от думите си и да покаже уважение към потенциалните наемници, "готвачът на Путин" им обещава "нормално погребение" и "алея на героите" в случай на смърт. В действителност обаче съдбата им вероятно ще бъде да бъдат щурмово пушечно месо, което ще бъде хвърлено в най-трудните участъци. Това може да се разбере и от думите на Пригожин, че смелчаците, "тези, които се движат напред, т.е. "хрътките", оцеляват по-добре". В същото време той премълчава факта, че тези, които са първи, първи ще бъдат поразени от украинската артилерия и авиация.

В същото време Пригожин посочва, че тези, които пристигайки в Украйна започват да се съмняват, ще бъдат обявяванеи за "дезертьори" и разстреляни. "Никой не отстъпва, не отстъпва, не се предава", казва той и тук определено може да му се вярва.

Интересни са и думите му, че дори тези, които са в затвора за наркотици, могат да "получат шанс" да се бият в Украйна. Пригожин също така казва, че неговата ЧВК “се отнасят много внимателно към тези, които са в затвора зао сексуални, престъплениее разбират, че има грешки. Тоест, ако ЧВК на Пригожин не пренебрегва дори наркоманите и изнасилвачите, то Путин има много голям проблем с комплектоването на войските си, които се бият в Украйна.

Интересно е също, че видеото с набирането на затворници за войната е публикувано и в канала в Телеграм на официалния говорител на Кремъл - РИА Новости. В същото време в Русия ЧВК са забранени със закон, а самият Путин никога не е признавал официално тяхното съществуване. Оказва се, че за да се снабди с пушечно месо измежду затворниците, Кремъл е решил да свали маските и официално да признае незаконното си военно дете.

Малко преди публикацията на видеото в. "Комсомолская правда" публикува голям материал, в който цитира самия Пригожин. Същността на този материал се свежда до това: "ние като, че ли набираме пленници за войната, но не в големи количества, и се грижим за тези, които вземаме. И като цяло Пригожин е уважаван човек".

Изводите са: 

Първо, видеото с Пригожин е фактическо признание от страна на Кремъл за неуспеха на "хибридната мобилизация", по-специално на тази, осъществена чрез създаването на "доброволчески батальони".

Второ, на фона на вече почти официалните изявления за недостиг на личен състав сред руските редовни войски, участващи във войната, набирането на затворници за участие във войната звучи като алтернатива на мобилизацията. А руското общество, което е готово да подкрепи "специалната операция" единствено от диваните си, също мълчаливо одобрява подобен ход на Кремъл. По-специално, в коментарите на руските телеграфни канали вече пишат за това по следния начин: "В някаква степен, това е добре. Младите няма да бъдат мобилизирано. А най-големите боклуци, ще бъдат заровени в украинската земя".

Трето, обучението на личен състав, който би могъл качествено да замени или подсили руските части и подразделения, действащи в Украйна, отнема повече от един месец. А днес Русия не разполага с това време тях. Путин спешно се нуждае от пушечно месо, за да изпълнява различни най-опасни задачи и да запушва всички дупки на фронта.

Четвърто, от гледна точка на имиджа на "специалната операция" видеото на Пригожин е пълен провал и подкопава и без това слабия мобилизационен капацитет на Русия. В края на краищата убийците, изнасилвачите и наркоманите трудно влизат в образа на "воините-освободители". Освен това много от тези, които биха искали да се бият в Украйна, едва ли биха били щастливи да бъдат в един окоп с престъпниците.

Пето, не бива да се изключва, че ако "методът Пригожин" продължи да се използва, Русия може да се изправи пред ново "студено лято на 1953 г.", когато заради амнистията на Хрушчов бяха освободени около 1,3 милиона затворници, което доведе до рязко увеличаване на престъпността в СССР. Сега ситуацията може да се окаже още по-тежка, тъй като хората, които са били в затвора по "тежки членове" и са имали право да убиват, ще се върнат (макар и не всички) в Русия. Но в момента Кремъл не мисли за това.

Във военното безумие, царуващо в Русия на Путин, системата очевидно е излязла от строя.

Игор Федик е украински журналист и военен анализатор. Анализът е написан за OFFNews

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

645

5

wakeup

19.09 2022 в 19:50

За това ще загубят войната, защото не са армия, а долна пасмина, а Рашистан ще се превърне в необятна китайска провинция. Путин го чака съдбата на Кадафи и Бин Ладен.

10298

4

AntiZ

19.09 2022 в 18:44

Много интересно: толкова са изпаднали да стигнат дотам да правят армия от убийци.То, не че редовните не са такива! Интересен е подходът. Всички облечени в черно. Някакъв плешив изрод в средата, крачи като щъркел, заграден със стотина затворници. Да ги агитираш, да им обещаваш и да им кажеш: ако някой отстъпи, разстрел. Цялата същност на руснака в едно кратко видео.
https://t.me/volodymyrzolkin/3817

12135

3

borisboris

19.09 2022 в 17:14

След войната в рашистан ги чака брутална вълна от престъпност причинена от нарастващата мизерия, традиционно високите нива на противообществени прояви, корупция на всички нива, море от войници със постсиндроми и амнистираните юнаци.

-1650

2

ob1

19.09 2022 в 16:35

Много кефи как плакатът на новите фашисти е пипнат в стила на плакатите от ВСВ (или ВОВ за руZнацитата), които показват оригиналните нацисти. Черната униформа, черни силуети на фашисти и техника, няма как да не направи човек паралел. Пък като видиш СС татуировките на самия шеф на вагнеровци съвсем се набива в очите...

22548

1

dolivo

19.09 2022 в 16:23

Може да причини всякакви проблеми но "в момента Кремъл не мисли за това"

паника паника, браво

трагедия

Жалко за младите руски войничета, които ше трябва да служат редом с по специалните воиници на Вагнер
 
X

Да помогнем на украинските деца!