Лодката се клати: Ще свършат ли Пригожин и Шойгу голямата услуга на ВСУ

Светослав Метанов 13 януари 2023 в 19:43 15198 3

Пригожин и Шойгу
Конфликтът в руското военно командване вече е наяве.

"Лодката и без друго се клати" и "Ще говоря, но не му е сега времето". Тези реплики на Евгений Пригожин, набиращия популярност собственик на т. нар. ЧВК "Вагнер", днес съвсем явно извадиха на показ това, за което мнозина говореха, но нямаше потвърждение - в средите на руското военно управление бушуват тежки противоречия, които могат да окажат съществено влияние върху хода на войната в Украйна.

И американският Инстут за изучаване на войната, и британското разузнаване в анализите си отбелязваха, че бизнесменът, прочут като Готвача на Путин, презира военното ръководство в Москва и вече претендира за политическа власт. Прогнозираха дори, че след година-две Пригожин ще натрупа достатъчно популярност, за да стартира свой политически проект. Процесите, които текат в момента, обаче по-скоро показват, че създателят на Вагнер не разполага с толкова много време, за да играе своята игра. Абсурдното в случая е, че катализаторът на вълнението, клатещо лодката, се оказа успехът на руските сили в Соледар (дори и градът да не е овладян изцяло от руските нашественици, напредъкът им там е безспорен факт).

Преди три дни Пригожин обяви, че градчето с огромните солни залежи е завладяно от армията му без участието на каквито и да е други части на руската армия, но от Москва получи по-скоро снизходително потупване по рамото. От Министерството на отбраната на Шойгу веднага уточниха, че градът не е съвсем завладян, че боевете продължават и че всъщност вагнеровците не са действали съвсем самички, а са имали зад гърба подкрепата на руската авиация.

Днес същият сценарий се разигра в обратен ред след като руските власти обявиха, че Бахмут е обкръжен, а от Вагнер се изсмяха, обяснявайки, че няма такова нещо.

Кой ще победи - Пригожин или Шойгу?

Словесният огън не изглежда никак приятелски. Днес Телеграм каналът "Генерал СВР", зад който не е съвсем ясно дали стои руското или украинското военно разузнаване, публикува много интересна информация по темата. Мистериозният висш разузнавач обяснява в подробности как вчера Путин е имал среща с военното ръководство в Москва, на която по адрес на Пригожин се изляла лавина от обиди - че "превземането" на Соледар може да отнеме не дни, а дори и седмици, че вагнеровците трошат огромни сили и средства за съмнителни резултати, някой дори нарекъл бизнесмена "пиздун" (всеки може да провери значението на думата). По-любопитното твърдение на "Генерал СВР" е, че след въпросната среща Путин е разговарял с ръководителя на Съвета за сигурност Николай Патрушев, който му казал, че през последните четири седмици частната армия на Пригожин е загубила на фронта около една трета от бойците си и че с такива темпове след месец или месец и половина от вагнеровците няма да има и помен. Според анонимния Телеграм канал това много зарадвало Путин.

Разбира се, публикациите на "Генерал СВР" е добре да бъдат поставяни под съмнение и не бива да бъдат приемани за чиста монета. Това е съвсем ясно, но в подобен дух се изказа и руският краен националист Игор Гиркин-Стрелков, който е човекът, започнал т.нар. "Руска пролет" в Донбас през 2014 г.

"Налице е остър конфликт между "официалното Министерство на отбраната" и "неофициалната армия". Или по-скоро между техните ръководители. Конфликт, който по време на война е напълно неприемлив", заяви Стрелков, който бе първият министър на отбраната на т. нар. ДНР.

Според Стрелков това изостряне е предизвикано от заплахата, която представлява за "Вагнер" новият командир на военната операция в Украйна "верният Шойгушник" ген. Герасимов.

В краткосрочен план, струва ми се, че Шойгу (с ръцете на Герасимов) ще "прокара" процедура за постигане на пълно подчинение на ЧВК на Министерството на отбраната - разформироване на отрядите "Вагнер" и прехвърляне на личния състав и въоръжението им в собствени структури (например отдавна съществуващата ЧВК "Патриот", която е на подчинение на Шойгу). Ще бъдат оотстранени всички онези, които Шойгу и Герасимов лично смятат за "враждебни" спрямо тях и опасни конкуренти, категоричен е Стрелков.

Нерешителният Путин

Той застъпва и тезата, че сега на руския президент Владимир Путин ще се наложи да действа като арбитър.

"Ако ситуацията не се промени и Вагнер запази властта си - значи намесата е осъществена. Ако не... Пригожин ще се окаже изхвърлен не само от военното, но и от политическото поле (защото без личния си отряд той е никой и няма как да го наречем по какъвто и да било начин)", казва руският терорист, който бе задочно осъден за свалянето на малайзийския Боинг 777 през 2017 г.

Според Стрелков предлага и решение - да удари Пригожин, да удари Шойгу или да вдеме нещата в свои ръце, което било малко вероятно, тъй като руския президент вече 11 месеца напълно бягал от отговорност.

"Ако се абстрахираме от политическите интриги на кремълските рептили, най-нормалният изход от тази ситуация (логичен от всички страни) би бил лично Путин да поеме командването и контрола. Тогава двете страни в конфликта ще останат "равнопоставени" с него като върховен главнокомандващ", казва той.

Русия - първата страна с приватизирана армия

Целият този цирк е типично руска работа, но Украйна и държавите от демократичния свят определено трябва да са доволни от малоумието на руското военно управление. Според законодателството на Руската федерация наемничеството и частните военни компании са забранени от закона, въпреки това през последните десетина години с благословията на Кремъл бяха създадени поне десет "частни армии". По-известните са ЧВК Вагнер, Патриот, Щит, РСБ Груп, Редут-антитерор, ЕНОТ и други. Всички те бяха изключително удобни на Москва когато трябваше да ползва "зелени човечета" в различни краища на света където официално руската армия я няма - Сирия, Централната африканска република, Йемен, Либия и най-вече в Украйна вече 8 години. Тези военни организации получаваха щедро финансиране, а и си развиха мощен бизнес с търговия с дрога, злато и диаманти. Станаха силни, а редовната руската армия се оказа по-слаба, отколкото цял свят предполагаше. Котенцата вече са лъвове и си искат лъвския пай, което предвещава много сериозно вътрешнополитическо сътресение във РФ.

Към изброените частни военни формации е добре да прибавим и тик-ток бойците на Ахмат на дон-дон Рамзан Кадиров, които освен че са много, но и са му и на лично подчинение. При евентуални сътресения те също ще се включат в играта.

Всъщност накъде ще задуха вятърът ще видим и чуем съвсем скоро. От устата на Скабеева, Симонян и Соловьов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

3

Johnny B Goode

13.01 2023 в 22:42

Да повторим пак фазите на провалилите се проекти (като Специалната Военна Операция) :

1) Enthusiasm
2) Disillusionment
3) Panic and hysteria
4) Search for the guilty
5) Punishment of the innocent
6) Praise and honor for the nonparticipants

В момента "пиздуните" са на фаза 4)

1236

2

БотоксПутю

13.01 2023 в 22:06

Пиздуни, шойгущници, кремълски рептили - потомци на Суворов и Котузов.

-390

1

Козин Човков

13.01 2023 в 21:31

Ха-ха-ха, пиздинските куроедовци се обиждат на "пиздун"