Кремълският готвач, или как Русия се намесва в изборите в 20 държави

OFFNews 11 април 2019 в 18:14 6066 6

Мадагаскар, избори за президент

Снимка proekt.media

Документи от офиса на работещи за Евгений Пригожин разкриват стратегията на руската намеса в африканската политика, насочена към разпалването на антизападни настроения и реанимиране на стари териториални спорове. Но засега на руската експанзия й пречат три проблема – непрофесионализъм, корупция и пиянство. В разследването си руската организация „Медиа проект“ посочва редица доказателства за кремълската намеса в чужди избори.

/Евгений Пригожин е руски бизнесмен, властелин на кетъринговия сектор. Компанията му се занимава с храненето на висши представители на руската държава, благодарение на което медиите го нарекоха „готвачът на Путин“. В интервю с Мегин Кели от NBC и Армен Волф от ORF през 2018 г. Путин потвърди познанството си с предприемача, но не и приятелството, и отрече той да е свързан с държавната власт, като сравни Пригожин с Джордж Сорос. /Бел.ред./

Мадагаскар

Демонстранти мълчаливо носят плакати с искането Мадагаскар да се избави от френското влияние. В 27-градусовата жега няколко десетки души преминават по улиците на Антананарива и спират пред сградата на френското посолство, където започват да ги снимат журналисти. Митингът би приключил в тишина, ако инициативата не бе взета от висок добре сложен мъж. Той започва да скандира искания: Париж е длъжен да върне островите Епарсе – спорни територии, разположени основно в Мозамбикския пролив. Сами по себе си островите не представляват особена ценност, но в шелфа до тях се намират залежи от полезни изкопаеми – до 12 млрд.барела нефт и до 5 млрд.куб.м. газ, а обемът на вече подписаните договори за проучвания и добив е на стойност 300 млн.долара.

Водачът на тълпата пред посолството дори не е гражданин на Мадагаскар. Това е Кеми Себа, наричан от последователите си панафриканист, а от журналисти и изследователи – черен расист и антисемит. Ден преди демонстрацията той се изказва на конференцията „Острови на Надеждата“ и крещи от трибуната: „Долу Франция от нашата територия! Африканците вярват повече на Русия, не и на Америка или Франция. Ние не се нуждаем от разрешението на Запада, за да си върнем земите, които ни принадлежат по право. Свобода или смърт за Африка!“.
Тази конференция е организирана от руските политтехнолози, работещи за Евгений Пригожин и те са заплатили на демонстрантите пред френското посолство. Хората на Пригожин си сътрудничат със Себа най-малко от средата на 2018 г.

Африканската експанзия

За координацията на африканската експанзия политическите инженери на Пригожин създават център в Петербург, само там се трудят няколко десетки души, а в още 20 африкански държави работят командировани групи. Участието на Пригожин в африканската политика отдавна не е тайна. Но мащабите на плановете му се изясниха едва, когато „Проект“ успя да се запознае с вътрешната документация на бек-офиса, който е неформален анализаторски център при „кремълския готвач“.

В списъка на държавите, където Пригожин има интереси, влизат 39 страни, а минимум в 20 работят политтехнолозите му. За всяка от държавите е предвиден план за действие, но най-сериозно разработената част от стратегията засяга бившите френски колонии в Африка и е свързана с Кеми Себа.

Нашият ислямист

Кеми Себа е посочен в документите на бек-офиса, озаглавени „Панафрикански проект“. Предполага се, че той може да стане лидер на „сивото“ обединение на африканските страни.

Основният принцип на руската външна политика на континента е: за африканските проблеми – африканско решение, т.е. страните трябва сами да решават проблемите си без намесата на Запада. А Себа прекрасно подхожда за тази формула – син на емигранти от Бенин, израснал във Франция и завърнал се в Африка. Той неведнъж е наричан антисемит, черен расист и последовател на кеметизма – реконструирана политеистична религия, която проповядва висшата роля на чернокожото население в създаването на цивилизацията на планетата. Неговата организация „Племе Ка“ /Tribu Ka/ едва не осъществи еврейски погром в Париж, след което бе разпусната с решение на френското правителство. Скоро след това Себа се вмъкна в партията на антиимпериалистите, ислямисти и панафриканисти „Нови черни пантери“.

В Панафриканския проект на аналитиците на Пригожин се посочва, че предстои сформирането на „африканска империя“, за което те трябва да помогнат на своите кандидати да спечелят изборите в няколко страни, за да признаят после властта на един лидер – а за такъв във френско-езична Африка претендира Себа. В интервю пред Би Би Си Себа казва, че съвместната с Русия „борба против рака на западния империализъм“ ги прави по-силни, но не споменава „Панафриканския проект“.

Връзката с Александър Дугин

Политтехнолозите на Пригожин започват да работят със Себа скоро след посещението му в Москва през декември 2017 г., осъществено по покана на политолога Александър Дугин, известен със своите конспиративни теории. Себа остава доволен от срещата и признава Дугин за най-влиятелния мислител, в когото се вслушва Кремъл и лично Владимир Путин. И се заканва да създаде проблеми на африканските лидери, които си сътрудничат със западните страни. За Себа сътрудничеството с политтехнолозите се оказва изгодно – той получава не само трибуна за изявленията си, но и пари за участия в конференции.

Едно от приоритетните направления за хората на Пригожин е работата в държави, където в близките 2 години ще има  избори. Методите на борбата им – критика на неоколониализма и зоните на африканския франк като инструмент за икономическо колониално поробване на страните от континента. В Дакар Себа публично изгори 5 000 африкански франкове /на стойност по-малко от 8 евро/, за което бе изгонен от Сенегал.

Второто направление е работата в страните, където има териториални проблеми и най-вече изостряне на борбата за спорни земи. С това Себа се занимава в Мадагаскар при участието си в конференцията за съдбата на островите Епарса. При пътуването му той е придружаван от рускоезична девойка, пред която активистите отчитат подготовката на форума и с която тясно работят свързаните с Пригожин хора.

Разследването се спира на руската намеса и в изборите в Конго, Зимбабве и Руанда. Аналитиците на Пригожин планират да подкрепят управляващата в ЮАР партия на вота на 8 май 2019 г. В Замбия те се занимават само със социологически изследвания, тъй като изборите са насрочени за 2021 г. През февруари-март т.г. експертите проучиха 12 фокус-групи, а резултатите се оказаха печални за настоящия президент Едгар Лунгу – респондентите го определят като жалък, слаб лидер и алкохолик. В Камерун обаче руските политтехнолози не срещат разбиране. През 2018 г. те предлагат на представители на президента Пол Бий услугите си за информационното осигуряване на предизборната му кампания, а после за неутрализиране на протестните настроения на улицата и в информационното пространство, но тези послания остават без отговор. При това от края на 2017 г. структурите на Пригожин доставят в страната кораби с техника с неизвестно предназначение.

Работата в Африка струва скъпо – месечната издръжка на екипите излиза над 24 млн.рубли и то по официалните ведомости. А се води двойно счетоводство – пред бек-офиса се отчитат едни разходи, в действителност се харчат по-малки суми. Разликата би трябвало да се използва за подкупи на политици, но далеч не всички пари са стигали до кандидатите. Само за Мадагаскар през 2018 г. свързаните с „кремълския готвач“ структури са похарчени примерно 15 млн.долара.

Московската следа

Експанзията на Пригожин е съпътствана от нарастващия интерес на Москва към събитията на континента, а администратори и политтехнолози се срещат на едни и същи събития, посветени на Африка. В авангарда на руската политика в Африка е Пригожин, но официална Москва проявява не по-малък интерес към континента и в страните, където работят служителите на ресторантьора. Така в края на октомври т.г. Русия ще проведе в Сочи среща на върха за Африка. Говорителят на Държавната Дума Вячеслав Володин неотдавна се срещна с посланиците на африканските страни. А президентът на Мадагаскар Ери Радзаунаримампианину, за когото работиха хората на Пригожин, миналата пролет на форума в Москва бе посрещнал от бившия ръководител на Федералната агенция за работа с младежта Сергей Белоконев.

През 2018 г. Русия сключи 8 различни споразумения със страните, в които работят екипите на Пригожин, от тях 4 документа са свързани с военното сътрудничество. Действията си във външната политика Пригожин съгласува с Путин, уверява високопоставен федерален политик. Говорителят на президента Дмитрий Песков отрича връзките на Пригожин с Путин. Дали Путин знае за активността на Пригожин в Африка и дали бизнесменът координира действията си с Кремъл – говорителката на руското външно министерство Мария Захарова също не знае нищо.
Разследването за руската намеса в изборите на чужди държави продължава и сега, уточняват авторите. Според тях, независимо от големите загуби, мащабните планове и значителния брой на политическите технолози, работещи по африканските проекти, ефективността на цялата кампания към момента не е голяма. Това разбират и хората на Пригожин, рапортуващи от Мадагаскар в Петербург за проблемите.

Причините са в лошата координация с руския офис, разхищаването на средствата и ниската квалификация на сътрудниците. Отделна точка е пиянството на сътрудниците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25665

7

Victimized

12.04 2019 в 12:41

"Команданте, като пътищата в Сирия ли са и африканските? "

Да, понеже и в двата случая са бомбандирани и разбити от САЩ.

25665

6

Victimized

12.04 2019 в 12:40

Как кой, Америка за България, с фасада редакцията на ОФФ.
След като администрацията на Тръмп в лицето на Болтън директно по националната телевизия заяви, че ще е чудесно ако американски фирми вземат концесиите за нефтените плантации в Венецуела, трябва хората да са слепи за да не виждат двойния стандарт при медиите.
Никой не твърди, че Китай и Русия са рай, специално китайците и тяхната кредитна точкова система, изкарана директно от технократската книга на Бжежински, но времената на световния полицай САЩ, който ще ни казва какво да мислим и кого да харесваме, с кого да работим и с кого да търгуваме са към края си.

10571

5

Hissarion

12.04 2019 в 10:48

Кой ги мисли тия евтини пропагандни смешки? Все по-нелепи стават.

77927

1

El Commandante

11.04 2019 в 20:54

За вашингтонския готвач кога ше прочетем?

Отделен е въпроса че когато Китай и Русия отидат в Африка се появява инфраструктура, пътища, има лекарства за народа и прочее.

Какво се случва когато Чичо Сам се появи, оставям на вас да се досетите.