Как Възраждане използва парламентарната трибуна за дезинформация

Георги А. Ангелов 08 април 2022 в 19:06 8149 6

Снимка БТА

Министърът на отбраната Драгомир Заков днес беше основна цел на "Възраждане"

Депутатите от партия “Възраждане” днес използваха процедурата на парламентрания контрол и трибуната на пленарната зала за разпространение на добре позната дезинформация и за “пускане” на нови фалшиви новини. Тази им тактика е ежедневие, но днес беше денят, в който съвсем стана ясно, че действията им за разпространяване на дезинформация в полза на Русия са добре координирани и целенасочени. От началото на войната с Украйна Русия обяви България за неприятелска държава.

Опит за дискредитиране на шествията в подкрепа на Украйна

Канонадата от дезинформация бе започната от депутата от Бургас Цончо Ганев. Той използва присъствието на премиера Кирил Петков в залата и прякото излъчване на телевизии и десетки сайтове по интернет, за да се опита да дискредитира провелото се вчера второ антивоенно шествие в подкрепа на Украйна в София. Въпреки дъжда, участниците в него бяха много повече от докараните с автобуси хора от цялата страна от “Възраждане”, за да участват в протест “за неутралитет”, на който се развяваха руски знамена, ден по-рано. Ганев започна с откровената лъжа, че шествието в София е организирано от украински граждани, което било нормално, както и че "протестът на украинците" целял да въвлече и България във войната. Ганев обаче бил притеснен, че “на тези два протеста” “присъствали български депутати”. На "протеста" се развявали знамена на полка "Азов", което според Цончо Ганев означавало, че в България има такива елементи - фашисти. После попита Петков дали ДАНС има данни за украинските фашисти у нас.

Кирил Петков му отговори, че протестът е мирен и по никакъв начин не призовава за участието на България във войната. Премиерът допълни, че хората, участващи в него, призовават агресията на Русия да спре и да не се случват масови кланета, като това в Буча, извършено от руските войски. Няма никакви информации от службите за фашисти, каза Петков.

Вицепремиреът Борислав Сандов излезе да отговори на реплика от “Възраждане” и каза, че познава от години организаторите на шествията, “те нямат нито украински роднини, нито отговарят на профила, това са български граждани, загрижени за мира и осъждащи агресията на Русия в Украйна”. “Да, по българските площади има профашистки и нацистки протестиращи, но те не са на този протест, а на други протести, в които и ваши представители присъстват”, каза Сандов.

Следващата “жертва”, която депутатите на Костадин Костадинов се опитаха да използват в сценария си, бе министърът на отбраната Драгомир Заков. Започна Стоян Таслаков. Покрай разширяването на базата на МО на учебния полигон на село Црънча с 500 легла той се опита да внуши, че там ще бъдат настанени чужди войски, а селото щяло да стане обект за нападение. Заков го опроверга.

Как да съобщим откровена дезинформация пред всички телевизии

Иван Петков пък се опита да пробута “новината”, че в България не просто е формиран Македоно-български чуждестранен легион “Тодор Александров”, който ще се бие в Украйна, но и че същият провеждал бойна подготовка с дронове и бойни оръжия на публична места в страната. Заков отговори, че проверка на МО е установило, че “сигналът” на “Възраждане” всъщност е “публикация за въвеждане в заблуда на общественото мнение”. “Снимките са фалшиви. Основаната снимка е обработен фотос на доброволци от Беларус. Снимките за тренировки са манипулирани и установени и в други групи. Повечето са взети от проруски групи”, каза Заков. Той обърна внимание, че фейсбук страницата, на която е базиран “сигналът” на “Възраждане”, е използвана от Русия в информационна война, която тя води с използване на дезинформация.

Още фейк от трибуната

Ангел Георгиев целеше да внуши, че България ще плаща за американската рота “Страйкър”, която подсилва българския натовски батальон и подкрепата на Нидерландия, която изпрати F-35, за да подкрепи опазването на българското въздушно пространство. “С оглед на дефицитите си България покани съюзници да участват в бойната група. Рота “Страйкър” се намира на полигона “Ново село”, България няма финансов ангажимент. Няма и към Кралство Нидерландия. България няма да плати нищо. Обратното - нашите съюзници, ще платят за нашата сигурност. Ако някой твърди обратното, той създава рискове за националната сигурност”, каза Зарков.

Пак Ангел Георгиев реши да приложи на българска почва руския фейк за американски биологични лаборатории в Украйна. Той попита дали на територията на американските бази в България има биологични лаборатории и дали има налично химическо оръжие.

Заков отговори, че е дълбоко учуден от въпроса, като дипломат с 20 години практика в международната сигурност. “България е подписала конвенциите за забрана на химическо и биологическо оръжие. От 2000 г. има закон за забрана на химическото оръжие”, каза Заков. Той добави, че такова оръжие последно са използвали режимите на Саддам и Асад, а Путин е последният на територията на Европа, който притежава такова. “В споразумението със САЩ за сътрудничество в областта на отбраната САЩ се съгласяват да се съобразяват с българските закони. На териториите за съвместна дейност не би могло да има биологичено или химическо оръжие”, заключи Заков.

Георгиев се опита да пробута друга "хибридка" - как можело да се правят проверки, "като в тези бази не важи българското законодателство, а САЩ не изпълняват задълженията си по конвенцията”. Заков му обясни, че съгласно конвенцията всички военни бази и хранилища у нас подлежат на международен контрол, включително изненадващ. Българският закон важи на териториите на базите за съвместна употреба според споразуменията между двете страни, не важи за американските граждани, каза Зартов. Той добави, че две държави не са унищожили химическият си арсенала - САЩ и Русия.

Формулата: Въпрос-твърдение

Николай Дренчев зададе въпрос “относно процедурата за анализ и оценка на предложенията преди вземане на решение за сключването на пакета от договори за придобиване на самолети F-16” с внушение, че не е имало реална процедура за избор на самолет и е можело да се купи по-евтин и по-добър вариант. Зарков каза, че в другите проекти за договори не са включвали въоръжение, което е трябвало да се придобие отделно, по други договори, пак от САЩ.

“В крайна сметка стигнахме до неработещо решение самолетите да са поръчат в несъществуващ завод, а парите да ги няма”, реши да създаде нова “новина” Дренчев. Той каза, че ще подаде сигнал до прокуратурата за хората, похарчили 1,256 млрд. долара. После заплаши, че би сезирал прокуратурата и ако сегашното правителство постъпи като предишното. Зартов опроверга “заключенията” му: “Заводът съществува. Парите се намират в поверителна сметка на България и 90% от тях не са разплатени”, каза Заков и допълни, че това бе първата покупка на България от САЩ по програмата FMF и не можеше сделката да е на изплащане. “Няма практика да се поръчва готово военно оборудване. Ковид създаде проблеми с веригата по доставка. Същото стана и с РСК МИГ, бяха предоговорени 5 договора ( за ремонт на български МиГ-29 - бел. авт.), за да могат да бъдат изпълнени.

Днес е денят, в който имаме първият български пилот, който е дипломиран като пилот на Ф-16, съобщи в заключение Заков. 

Печели Русия 

Стратегията на депутатите от "Възраждане" е проста, но ефикасна - хем разпространяват "фейк", хем вкарват премиера и кабинета в обяснителен режим. Колкото и лъжите и внушенията им да бъдат опровергавани, все нещо от тях ще остане в главите на хората. И така днес една от целите, може би основната, на "патриотичната" партия "Възраждане" се видя - да разпространяват фалшиви новини в полза на друга държава - Русия. Естествено, това им носи и електорален ръст, тъй като яхват вълната на руската военна пропаганда, обзела мрежите. Всъщност пропагандата е част от т.нар. психологически военни операции, чиято цел е намаляване на бойните действия, а в идеалния вариант дори може да ги направи и ненужни. 

Така народните представители, чиито заплати се плащат от данъкоплатеца, използваха медии, сред които и държавни, в полза на военните цели на държава агресор. Във всяка нормална държава службите щяха да се заинтересуват от такава дейност. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

700

8

Gazpatcho

11.04 2022 в 12:16

Браво,
на цензуриращите от OFFNews, които са
премахнали всички неудобни за сегашната
власт коментарии !
Оставили са само бръщолевенията на това
осакатено душевно и мозъчно ампутирано,
бездарно и неграмотно поколение, родено
след криминалния ни преход от 1989 година !

12073

5

IvanofRumen

09.04 2022 в 10:25

Кога ще бъде забранена тази антибългарска, терористична, обслужваща интересите на Путлер, партийка?

2744

4

AAA

09.04 2022 в 07:02

Тия изпражнения кой ги е избирал!?! Срам ме е че съм българин .

1067

3

Kan

08.04 2022 в 20:58

Щяха да са смешни цървули,ако не бяха психопати!

10298

1

AntiZ

08.04 2022 в 19:39

Този нардепвъз, както биха го назвали тия, дето му плащат копейките, взел въпроси да задава, фашисти видял на шествие с хиляди нормални хора! Що не се метнеш отвисоко и да отървеш света от глупостта си!