Как светът да преодолее климатичната криза: Израел споделя опита си на годишната конференция на ООН

Становище за делегациите на COP 27 на Наама Леви, заместник-ръководител на дипломатическата мисия на Израел в България

Наама Леви, зам.-посланик на Израел в България 05 ноември 2022 в 09:20 2129 0

Наама Леви

Снимка Посолство на Израел в България

Наама Леви

Настоящата 2022 година е годината, в която за всички нас стана ясно, че сме в разгара на значителна климатична криза, която постоянно се засилва. Мащабните наводнения в Пакистан прокудиха десетки милиони от домовете им и наводниха близо една трета от страната. Опустошителни урагани удариха източното крайбрежие на САЩ и Карибите, причинявайки огромни по размера си щети. Тежки засушавания доведоха до пресушаването на някои от големите реки в Европа и Китай. Това са само част от сериозните бедствия и експертите на ООН постоянно ни напомнят, че докато продължава отделянето на парникови газове, перспективата е природните бедствия да се увеличават.

На годишната конференция на ООН по изменението на климата COP 27 в Шарм Ел Шейх, Египет през месец ноември ще се срещнат световни лидери, членове на правителствата, експерти, представители на частния сектор и гражданското общество, учени, фактори, формиращи общественото мнение и формулиращи политики, за да обсъдят начините за предотвратяване на кризата с климата. Успехът на тази конференция е от първостепенно значение, както и постигането на напредък по всички въпроси от дневния ѝ ред, като продължаване на глобалните усилия за намаляване на емисиите на парникови газове, приемане на обща цел за адаптиране и приспособяване към климатичната криза, увеличаване на финансирането на борбата с климатичните промени и на „загуби и щети“, както и засилване на сътрудничеството в обмена на знания и опит.

Тъй като Израел е разположен в сух регион и сме изправени пред хроничен недостиг на вода, високи температури и трудни условия за развитие на земеделието, трябваше да намерим креативни решения. Благодарение на натрупаните за десетилетия знания и опит държавата ни намери практически решения на климатичните предизвикателства, които Израел желае да сподели и да сътрудничи за тяхното прилагане и в други страни. Тези решения включват въпроси, които са от съществено значение за справяне с климатичната криза, като ефективност на водните ресурси и създаване на нови източници на вода, устойчиво на суша земеделие и прецизно земеделие, изобретяване на заместители на животинските протеини и на устойчиви култури, енергийна ефективност и съхранение на енергия, възстановяване и опазване на горите в безводни райони, кръгова икономика и производство на нови материали, щадящи климата и околната среда. Много идеи идват и от активното ни и осъзнато гражданско общество, което допринася за дискурса по въпросите на климата и околната среда, както и дейности и идеи, които често се интегрират в действията на правителството.

Доказателство за желанието на Израел да споделя информация е първият израелски павилион на конференция на COP. В неговия фокус са климатичните иновации и решения и там ще се проведат десетки събития, насочени към изграждане на международно и регионално сътрудничество в Близкия изток. Ние ясно осъзнаваме, че регионалното и международно сътрудничество е от решаващо значение за справяне с кризата с климата, затова нашата цел е всяко събитие в израелския павилион да създаде дългосрочно партньорство и процес. Очаква се и участието на голяма израелска делегация на високо ниво, която ще включва представители на всички сектори, които трябва да бъдат впрегнати за разрешаване на кризата с климата: правителството, гражданското общество, частният сектор, местното управление, академичните среди и др.

Израелският павилион на конференцията на COP.

За да преодолее климатичната криза, човечеството се нуждае от практични, приложими решения за изграждане на устойчивост на климата и намаляване на емисиите на парникови газове, които могат да бъдат приложени както на местно, така и на глобално ниво. Тези решения трябва да помогнат за постигането на глобалните цели за смекчаване на последиците от климатичните промени и да засилят устойчивостта на страните и общностите, които вече са засегнати, както и да подпомогнат изпълнението на целите на ООН за устойчиво развитие.

Международното сътрудничество в сферата на иновациите в областта на климата също предоставя отлични възможности за укрепване на икономиката в полза на всички, включително чрез създаване на нови работни места и насърчаване на просперитета на човечеството, като същевременно се запазват природата, климата и биологичното разнообразие.

Всички ние имаме важна роля в предотвратяването на кризата с климата. Израел се надява, че конференцията в Шарм Ел Шейх ще постигне огромен успех и ще отбележи положителна повратна точка за бъдещето на човечеството.

Следвайте ни, за да видите и научите повече за израелския павилион на COP 27!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!