Къде са руските туристи? Или защо Русия спря и пусна полетите до България

Георги А. Ангелов 11 юни 2021 в 15:53 12356 0

Снимка Wikipedia CC BY-SA 3.0

Летище Варна

В началото на май Русия спря планираните чартърни и сезонни полети до България и до днес те са веднъж в седмицата от Москва до София и спорадични рейсове до Варна и Бургас. Причината за това така и не бе ясно заявена нито от руска, нито от българска страна. Дипломати, с които OFFNews разговаря, твърдят, че руската страна е посочила в разговори високата заболеваемост от COVID-19 в България и ниския процент ваксинирани. Те обаче смятат, че това не са истинските основания, тъй като ваксинираните в Русия процентно са по-малко, а истинските причини са геополитически. Според тях фактът, че България не беше вкарана в списъка на неприятелските държави, е добър знак и към края на юни редовните и чартърните полети към морските пристанища ще бъдат възстановени. И се оказаха прави...

Днес на сайта на летище Варна бяха обявени редица полети от Русия. След 21 юни ще има рейсове почти всеки ден от московските летища Внуково и Домодедово, от Екатеринбург, Краснодар и Ростов. Такива полети бяха обявени и през предишните седмици, но после бяха отменяни. Обявени са и редица полети до летище Бургас от Самара, Екатеринбург, Москва, Уфа и Петербург. В някои дни има по 5 полета.

Ако полетите се осъществят, може, поне частично, да бъде спасен туристическият сезон, който традиционно разчита основно на руски туристи.

За спирането на полетите до Варна и Бургас от страна на Русия беше съобщено на 5 май от германската фирма концесионер на летищата в Бургас и Варна. „Обяснението ми е сложната геополитическа ситуация, в която България трябва да намери правилния вариант“, каза тогава пред БНР Евелина Пулева - туроператор и член на УС на Регионалната туристическа камара в Бургас.

Ако погледнем хронологично събитията преди спирането, става видно, че това се случва, след като прокуратурата "откри" връзка между руската служба ГРУ и взривовете в български оръжейни предприятия през последните 10 години, както и с опитите за отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев.

Събитията преди спирането

Само седмица по-рано, на 28 април, главният прокурор Иван Гешев излезе със съобщението, че четири взрива на военни складове в България през последните 10 години вероятно са били извършени от офицери от руското военно разузнаване (ГРУ). Става дума за шестима души, част от които са свързани и с опита за отравяне на оръжейния търговец Емилиян Гебрев през 2015 г. Взривовете имат еднакъв почерк – при всички първо е възникнал пожар, а след това зарядите били активирани дистанционно. Подозира се, че пожарите са предизвикани, за да се изтеглят работниците от складовете, обяви прокуратурата на специална пресконференция. Прокуратурата се разработи изненадващо, след като Чехия обяви връзка между ГРУ и взривове в местен склад и обяви за персона нон грата 18 руски дипломати.

На следващия ден, 29 април, българското Външно министерство покани на среща посланика на Русия у нас Елеонора Митрофанова и България обяви още един руски дипломат за персона нон грата. Посолството на Русия в България съобщи, че става дума за помощник на военен аташе и посочи, че Москва "си запазва право за ответни мерки". За година и половина това е седмият изгонен от България руски дипломат.

Докато тече следствието - по-малко да се говори

Пак на 28 април в традиционното си живо предаване по фейсбук премиерът в оставка Бойко Борисов даде заръки на външния министър Екатерина Захариева как да разговаря с Митрофанова:


„За радост, Руската федерация има много сериозен посланик в България, много честен, откровен разговор ще проведеш. Както и за „Спутник“ - пак казвам, в момента, в който Европейската агенция по лекарствата каже „да“, на него ден ние подписваме договор и казваме „заповядайте“. Ние спазваме правилата.

Искам много добре да ѝ обясниш - техните туристи са добре дошли, нашият стокообмен расте и това е прекрасно. Дали сме възможност по нашите газови тръби да си прекарват срещу транзитни такси газа…
….
Но докато тече следствието - по-малко да се говори. Аз съм сигурен, че ти много ясно ще разграничиш - дружбата, православието, църквата - те са наши приятели. Няма да шпионстват тука."

Според съобщението на Външно Захариева е поискала правоохранителните органи на Руската федерация да окажат пълно съдействие на българските власти в разследването на взривовете в български оръжейни складове, унищожаването на веществени доказателства при пожар и отравянето на трима български граждани. Те е поискала от посланика руските дипломати да прекратят извършването на действия, несъвместими с Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

Русия не търпи

Пак на 29 април говорителят на Владимир Путин Дмитрий Песков каза по руската държавната телевизия, че Русия се стреми за изгражда добри отношения с другите страни, “но няма намерение да търпи отношението, което демонстрират ръководителите на Чехия, България и няколко други държави, включително балтийските”.

И две седмици по-късно

Говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова, две седмици след срещата на Захариева и Митрофанова, заяви, че България не е молила Русия за помощ в разследването на взривовете. На 26 май Русия изгони български дипломат.

OFFNews изпрати в четвъртък въпроси до Министерството на външните работи и Министерството на туризма за причините за спирането на полетите. Очакваме отговорите им. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови