Българка в чужбина: Най-голямата грешка се оказвате Вие, г-н Борисов

Мария Бабикян Последна промяна на 19 май 2016 в 09:34 117003 88

Публикуваме коментара на Мария Бабикян, изпратен на редакционната поща на OFFNews.

Добър ден. Аз съм просто едно момиче, което живее някъде далеч, не уча в България, както сигурно се очаква от мен. Но понякога, като гледам политиците ни, начело с Вас, господин Борисов, се питам – да спра ли да уча, за да мога да взимам решения за държавата? В какво е по-правилно да инвестирам времето си? Нашето поколение е прагматично. То обича да проследява чуждите грешки, а не да ги изпробва на собствена глава. И най-голямата грешка се оказвате Вие.

Истина ли е, че след като съм в чужбина нямам право да изказвам мнение за България? Нямам право да не гласувам за Вас? Вие кога решихте, че не искам да се върна в България? Аз - тази, на която ограничихте правото на глас, работя за България, за името ѝ, представям я с всеки свой успех, с всяка стъпка от моя личен път. На мен никой не ми плаща, за да го правя, а мисля, че се справям доста по-добре от Вас. Но Вие усложнявате задачата ми, защото, за жалост, сте неразривна част от името на България. Вие я управлявате.

Е, кажете ми... трудно ми е да си представя как се спускам по пожарникарска стълба, за да седна на премиерското кресло. Но не задължително целя това. То е осквернено, защото Вие обитавате една сграда, изгубила смисъла и функциите си. Вие обещавате видими резултати и ще Ви посоча основния такъв. Разделението между българите в България и тези в чужбина е създадено изкуствено от управляващи като Вас. Това е видимото. Другото не ми се струва толкова дълбоко, че да се усеща само със сърцето. Нищо, свързано с Вас, всъщност не е дълбоко. Тъжно е да сте по-неквалифициран от студент в трети курс по политика и да управлявате милиони (хора/пари оставям на първата асоциация във Вашия... ум).

Вие, господа и госпожи управляващи, няма да останете в учебниците по история като нещо повече от група хора, които си разпределят министерските кресла. Госпожо Кунева, Вие няма да участвате след време в одобрението на тези учебници, в които ще се говори за управлението Ви. За жалост, всеки един студент, учил в чужбина е способен да говори най-малко английски по-добре от Вас и е способен да избегне титлата Madame Yes, защото в чужбина ни учат на това да имаме позиция. Вие сте част от партията, наречена Реформаторски блок, от който трима души гласуваха “за” президентското вето, наложено върху ограничението на правата ни. Всички останали гласуваха “против”. Сбърках ли някъде досега или yes?

Господин Борисов, силно се съмнявам, че някога сте чели Макиавели, но си спомням, че в своите наставления той поощрява управляващите да вършат сами онези дела, които се харесват на народа, а тези, които не се – да дават на подчинените си. Така действате и Вие, може би тайно сте гений, който управлява по интуиция. Нека оставим фантастиката настрана, за жалост, така стана и с промените в изборния кодекс.

Вашето мнение отново наподобяваше това на човек с биполярно разстройство, когото ежедневно карат да преживява тази мъка (управлението на България) с цената на това да имате постоянна позиция. Това къде се учи? Може би в семейството, някъде още в началото, където човек решава какъв ще стане, в какво ще вярва и какво ще защитава. До партия ГЕРБ стои измислицата “дясноцентристка консервативна партия”. Но когато става дума за много пари, предполагам, сте готов тя да изпълнява функцията на ветропоказател.

Аз не знам, защото все пак съм просто една студентка, която е оставила цялата отговорност на плещите Ви и родоотстъпва другаде. Вие грешите, господин Борисов. Всички ние, които учим сега навън, виждаме какво е извън територията, която Вие сте взели за своя собствена. Кога Ви позволихме да разперите ръце до всяко кътче на страната, за да се уверите, че бюлетината ще бъде изхвърлена, ако на нея не е отбелязана ГЕРБ? Предлагам на следващите избори да улесните хората, да не плащат 1,60 за билетче (попълвайки поредната дупка в бюджета) и да гласувате вместо нас. Вие, като един супергерой, бихте могли да се справите с гласовете на всички в България, нали? Помислете. Не е нужно сега да отговаряте. Но вижте, голяма част не гласуват, а от чужбина – все по-малко ще могат. Идете вместо нас, така или иначе резултатът ще е един и същ. Невидими резултати.

Ако ни оставите някой ден, повярвайте ни, ние ще продължим да носим успехи на България. Да ходим по световни форуми. Да участваме в конкурси. Да работим за името ни в Европа, за интеграцията на държавата ни, да се интересуваме от законодателството ни. Да защитаваме правата си от Вас, когато ни ги изземате. Ще продължим да внасяме идеи отвън, които да пропукат стагнацията на тази трудно функционираща държава и най-накрая да Ви поднесем така заслужената Ви оставка. Защото тогава всички ще видят, че Вие единствено дърпате държавата назад. Мисля, че сте прекалено опиянен от властта, за да разберете. Но чуйте: на прост език казано (за да разберете), ние вършим всички задължения, които Вие и вашият екип плаващо мнозинство сте длъжни да изпълнявате. Ние – българите в чужбина и българите в България.

Ние заедно управляваме, а Вие всичките 240 и всичките ви връзки сте нашите подчинени. Не знам кой Ви позволи да помислите, че нещата стоят по обратен начин. Вероятно пак ние. Сбъркахме. Но както казах, ние сме прагматично поколение. И ще се поправим.

Всички ние, които сега учим, започваме да се връщаме един по един и на нас Вашите тоталитарни номера не ни минават. И за щастие, все още не сте възприели всички черти на един диктатор (макар че сте съвсем близо), тоест все още не асоциираме България напълно с Вашата осанка. Затова има смисъл.


P.S. Имам и още едно предложение за Вас, господин Борисов. Тъй като управлението на държавата Ви идва в повече, може да опитате да пререгистрирате статута на ГЕРБ на фирма, изпълняваща ремонтна дейност, тъй като друго, с което да се похвалите, няма. Но може да опитате да работите някъде навън, в чужбина, както ние опитваме. И вижте дали някой ще Ви даде милиони, за да му се разпадне Ларгото/магистралата/спирката/сградата след няколко дни. Опитайте, за да видим всички видимите ви резултати. Защото нашият глас с основание не би отишъл при Вас – от чужбина или от територията на Република България. Поправете ме, ако титлата се е сменила без да разбера.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12082

88

zonevd

20.05 2016 в 10:53

Популизъм полковник:)
Тези със златното пръстче също са избрани. Демокрация. Още нямаме политическа култура.
Имам приятели българи, които интелектуално са много по-напред от повечето германци, които познавам.
Но в политиката не се получава. Там 95 % тъпанари успяват да си изберат най - добрите (изключвам Меркел:))
Тук 80 % умни избират тъпанарите:) Но трябва да има алтернатива. Само да плюем не помага. Всички са маскари - затова най-малкото зло.

12082

86

zonevd

20.05 2016 в 10:12

John F. Kennedy:
Ask not what your country can do for you; ask what you can do for your country.

12082

85

zonevd

20.05 2016 в 09:58

И още Марийке:
Кенеди е казал нещо за това какво да направиш за страната си, намери го в нета.
Да се ограничат секциите в чужбина беше срещу ДПС. Погледни статистиката за гласовете от чужбина през последните 25 год. Ако нямаше секции в Турция, ДПС не би имало толкова депутати през годините, нали постоянно се говори колко злини е направило ДПС. Пенсията на дядо ти щеше сигурно да бъде по-голяма, ако през годините нямаше секции в Турция.
Чукча май повече писател, отколкото читател.

12082

84

zonevd

20.05 2016 в 09:47

Драга Марийке,
Как гласуват германците в чужбина:
Най малко 3 седмици преди избори трябва да се обадят в общината, където последно са живели. Пращат им бюлетина и гласуват по пощата. Никакви секции в чужбина. Само разходи.
Имам германски паспорт, върнах се в България. Докато бях там, никога не съм гласувал на български избори. Сега не гласувам на германски. Смятам, че не е редно да определям с гласа си политиката в страната, в която не живея.
В живота човек постоянно трябва да взема решения. Рядко има два добри варианта. Избираш по-малкото зло. Така е и при изборите. Всички са маскари, номера е да избереш най-малкото зло. ГЕРБ са маскари, кои са по-добри? Когато критикуваш, трябва да дадеш алтернатива.
Когато пораснеш, спестиш пари и ги инвестираш в България, донесеш си и опита и създадеш работни места, плащаш данъци и осигуровки, от които ще се плаща пенсията на дядо ти, тогава критикувай.

12026

83

tedif

20.05 2016 в 00:30

Ако вие,г-н Борисов,*някога сте чели Макиавели*,може би сте разбрали,че *все пак съм просто една студентка*,а като такава може би съм и *човек с биполярно разстройство*
Ето така ми прозвучаха терзанията на поредната *златна кокошчица* за изстрадала България,поредния спасител,меценат,гуру,пророк,е,вече не зная как да нареча тези терзаеши се по странство хора.
Ами тези,които не говорят *ингилизки* даже и на йота,те дали са достойни да попаднат под мъдрото управление на гуспойцъта?Дали ще бъдат третирани като нормални или като втора ръка хора?

77928

79

El Commandante

19.05 2016 в 21:28

"Another shrimp on the Barbie, Sir?"

По-убу не ги учи на такива неща че ше вкараш некой у положение.....