"Българи, не ви ли приехме и вас с "Добре дошли"

DW Последна промяна на 07 ноември 2015 в 18:03 29746 79

Българите сякаш са забравили къде се намират над 2 милиона техни сънародници, казва германски експерт. Той вижда проблема на българите с бежанците в манталитета им и тяхната непригодност да приемат хора, търсещи закрила.

Българското правителство трябва да каже открито колко бежанци има в страната и какво струват те на държавния бюджет. Българската общественост трябва да знае също какви средства идват от чужбина за финансирането на центровете за бежанци и с какви средства страната изпълнява ангажиментите си по различните международни договори и конвенции, казва за "Дойче веле" германският изследовател на бежанския проблем в Европа проф. д-р Михаел Шьонхут.

Един бежанец на 700 българи

Антропологът от университета в Трир и съветник на германското Министерство на икономическото сътрудничество и развитие смята проблема с притока на бежанци в България за нищожен. Основание за това твърдение му дават статистиката за бежанците в страната, сравнена с данните за Германия и редица други държави в Европа. „Разбрах, че проблемът на България не идва от съотношението 1 бежанец на 700 българи - за сравнение: при нас то е един бежанец на 80 германци. Проблемът е в манталитета на населението и на институциите, както и в тяхното нежелание или непригодност да приемат хора, които търсят закрила. Затова нека българските власти покажат харчовете си за бежанците и така да убедят хората, че скромният поток на търсещите убежище съвсем не застрашава социалната сигурност дори в една бедна страна като България", казва експертът.

Още по-неотложен, според него, е въпросът с допускането на децата на бежанците да учат в български училища. Проф. Шьонхут предлага българските власти да разглеждат бежанците не само като обект на обгрижване, а и като хора с професии, които са нужни на европейската икономика. „Нека към всеки бежански център в България бъде изградено бюро за оценка на професионалните умения и дарби на хората, които търсят убежище. Получената информация пък да се изпраща в Германия в случай, че българската икономика не може да ангажира професионалистите. Бъдете сигурни, че германските работодатели ще проявят интерес и, след съответно споразумение между двете страни, бягащите от войната кадърни хора ще намерят своето ново поприще“, твърди германският антрополог и консултант на Гьоте-институт и Министерството на икономическото сътрудничество и развитие.

Митове за бежанците

Липсата на достоверна информация за търсещите убежище в България е причина в публичното пространство да битуват много неверни и изопачени твърдения. За това свидетелстват бежанци от центъра за настаняване „Военна рампа“ в София. Според тях е абсолютен мит, че издръжката на един бежанец товарела българската държава с 1 300 лева месечно. След като центровете за бежанци бяха буквално наводнени с изпращани от чужбина храни и консумативи, българските власти вече не изплащат дори заложената в закона сума от 65 лева месечно на всеки признат за бежанец чужд гражданин. Предлогът е, че парите били включени в стойността на раздаваните храни, посочват потърпевши. Бежанец от Ирак разказва, че няма бъдеще в България, където много набързо се убедил, че законите работят срещу него: няма право да работи и започнал да се моли на роднини в Ирак да му пращат пари. На организирана от софийския Гьоте-институт дискусия за бежанците били казани много неща за добрия живот, който бежанците водели в България, но лично той не можел да потвърди подобно нещо. "В общежитието, където съм настанен, условията са лоши. Никой не пръска срещу насекоми и вредители и така успях да науча много за фауната на България“, казва той иронично.

Михаел Шьонхут не смята за реалистичен вариантът, при който България може да се окаже буфер за бежанци, заклещени между Турция и страните в Централна Европа. Подобно опасение наскоро изрази премиерът Бойко Борисов на среща с колегите си от Румъния и Сърбия. “Европейският съюз ще инвестира в изграждането и поддръжката на бежански лагери в Турция, където жертвите на войната да могат да дочакат нейния край. Това ще намали още повече натиска върху България." Експертът припомня, че Германия се въздържа да върне на България няколко хиляди бежанци, които са били регистрирани на територията на страната, след което българските власти са допуснали тези хора да заминат за Западна Европа.

Неоправдани страхове

Според проф. Шьонхут, страховете на българите, че бежанците щели да докарат враждебни на страната им религия и култура, не се потвърждават от опита на Германия, където расте вече трето поколение от мюсюлмански заселници. „Нямаме религиозни войни и междукултурни сблъсъци. Колкото повече българите опознават хора от други култури, толкова по-малко подозрения ще битуват в обществото", казва той и дава пример с Щутгарт, където няма междукултурни конфликти, макар 40 на сто от населението там да са хора с мигрантско потекло. "Обратно - в източната част на страната има много малко бежанци, но страховете, свързани с тях, са непропорционално високи. Това може да се обясни с липсата на опит в мултикултурното съжителство и с исторически причини, свързани с бившата ГДР“, казва професорът.

Според него българите сякаш са забравили собствените си мечти и стремежи от времето, когато немалка част от населението на страната също емигрира. „Много българи дойдоха и в Германия, но не съм чувал дори за един протест срещу тяхната чисто икономическа миграция и настаняването им в германските градове. Посрещахме ги, както сега посрещаме бежанците - с „Добре дошли“. Нима хората в България толкова лесно забравиха в какво положение се намираха при комунизма и след това?“, завършва риторично Михаел Шьонхут.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.11 2015 в 14:41

Михаел се е объркал нещо. Помня как ни посрещнаха германците през 90те- със визи, заради които хората седяха дни наред по опашки, унизителни интервюта, проверки с колко пари заминаваш и при кой отиваш. Когато отидеш там и разбереш, че за еднаква работа ще взимаш 1/4 от надницата на германец всеки ти обяснява "като не ти харесва-отивай си у вас". Но децата на българите там стават германски граждани и по нищо не се отличават от местните. Същото ли е Михаел?

12.11 2015 в 19:42

Няма да напомням на Миахел,колко е минималната ставка нормален живот в Германия, или 900 евро и също няма да влизам в детайли къде изхвърлиха отпадъчните си автомобили и техника, особено тази, заради която загинаха много хора, примерно старите мотриси в БДЖ, които няма да напомням, че са продадени за "употребявани", вместо "бракувани".

12.11 2015 в 10:57

За тези, които си мислят, че българите отиват в Германия да работят, следва уточнението, че повече от 27% получават социални помощи и бройката нараства. Румънците ни бият по всички параграфи. Ето и документа (на немски): http://doku.iab.de/arbeitsmarktdaten/Zuwanderungsmonitor_1507.pdf

Живееме си с митове и легенди.

10.11 2015 в 18:46

Българина е фашист като укропската нация и него никой не го иска фъ ефропа ама той иска да е евреец

09.11 2015 в 22:18

Изобщо да не се правят на хуманисти! Не могат и да прикрият двуличието си - защо да им пращаме образованите? Те и без това за жълти стотинки експлоатират наши специалисти, в обучението на които не са инвестирали нищо. А нахалството им е нечувано - сравняват българи с тези пълчища. От близки приятели зная какво е отношението им към българи и румънци - нужни са им, докато им пият кръвта, а ако изгубят здравето си, ги натирват като кучета. За немците в напреднала възраст и продължително време без работа има помощ, а, специално подчертават, за нашите - не. Това е истината.

09.11 2015 в 17:59

"бягащите от войната кадърни хора ще намерят своето ново поприщe" в Гемания
А некъдърните да си ги държим?
Що не ги вземете всичките и ако имаме нужда от некъдърни ще Ви се обадим, а вие явно си имате планове само за кадърните?
"Европейският съюз ще инвестира в изграждането и поддръжката на бежански лагери в Турция, където жертвите на войната да могат да дочакат нейния край. "
Чудесно като го направи няма нужда да водим този разговор, но до тогава?
И нека да си спомним, че миграцията е резултат на войната подпалена от великите сили между които и Германия, не от БГ. Не би следвало сега да си делите проблемите с малките страни, а да си ги делите с американци, французи, руснаци, британци и тн.

И стига сте ни вменявали вина. Прегледайте си вашата и нашата история и тогава да си говорим за толерантност.

09.11 2015 в 17:57

ZNA4I V BALGARIQ BALGARI NQMA DA OSTANAT. SAMO DPS! 6TE VI OSTAIM SAMO CIGANITE I BEJANCITE: BLAGARIQTA 6TE VI NARI4AT CIGANI PO SVETA. A TUK 6TE VI KOLIM I OPRAVLQVAME 4REZ ALLAH. RAZBRAHTE LI VE RAQ MRUSNA

09.11 2015 в 14:12

аргатино, ОБРАЗОВАЙ СЕ, че ще си останеш прост подгъзник на дърти немски бабета.
Пише се МАФИЯ, МАФИИ.
Та еба с отвращение чукундур прост!

09.11 2015 в 13:33

Българите хранили немски старци! Хех, аре не се изказвай неподготвен. Една от най-солидните мафий в Германия е българската. ;)

09.11 2015 в 13:08

А, откога ни приехте в Германия ?! Не беше ли от влизането ни в ЕС, а преди това - лагери, доказване, че си там по политически, а не икономически причини ?! Манипулации му е майката! Кой им дърпа конците на тия, дето решиха да съсипят Европа?