Либия заплаши да наводни Европа с мигранти от Африка

OFFNews 03 ноември 2015 в 12:25 2681 1

Мигранти

Снимка АФП

Мигранти край либийския бряг през май т.г. преди да ги спаси британски военен кораб.

Либия предупреди, че би могла да залее Европа с мигранти, ако ЕС не признае новото ѝ ислямистко правителство, съобщи британският всекидневник „Телеграф“.

Ислямистите, завзели столицата Триполи, отправиха завоалирана заплаха да изпратят през Средиземно море „стотици хиляди“ допълнителни мигранти от Африка. Те можели да наемат кораби целта.

Предупреждението е направено от говорител на либийския Генерален национален конгрес, дал интервю за „Телеграф“ в Триполи.

Конгресът завладя града миналата година след сражения със сили, лоялни на международно признатото правителство. Сега това правителство действа със седалище в Тобрук, пристанищен град на Средиземно море..

Говорителят – Джамал Зубиа, е казал, че Либия сега харчи много пари, за да спира мигрантите, използвайки центрове за задържане и програми за репатриране.

„Аз вече много пъти съм съветвал моето правителство, че би трябвало да наемем кораби и да ги пратим в Европа – е казал Зубиа. - Ние защищаваме вратите на Европа, а Европа не ни признава и не иска да ни признае. Защо тогава да спираме мигрантите тук?“

През 2005 г. Кадафи беше заплашвал, че „ще направи Европа черна“, ако ЕС му отказва помощи за милиарди евро.

Либия отдавна е транзитна страна за мигранти от страните на юг от нея, по този поток се увеличи значително след свалянето на режима на Кадафи през 2011 г.

Миналата година около 170 000 души са преминали с кораби от Либия до Италия. А само през октомври т. г. 218 000 души са преплавали Средиземно море според данни на ООН, обявени вчера.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови