Стартира делото „Октопод“

Юлиан Христов 12 декември 2011 в 09:28 3110 0

Алексей Петров

Снимка БГНЕС

Алексей Петров

Близо две години след полицейската операция „Октопод“, днес Софийския градски съд даде ход на делото срещу бившия сътрудник в ДАНС Алексей Петров.

Подсъдими в т. нар. дело „Малък октопод“ са още и Антон Петров-Хамстера, Марчело Джотолов, Кирил Топалов и Янко Попов.

Те са обвинени в организиране на престъпна група за рекет и изнудване.

На днешното заседание съдът отхвърли няколко граждански иска срещу подсъдимите за нанесени имуществени вреди за близо 2 млн. лв. Срещу Алексей Петров има още няколко обвинения, сред които и за разпространение на класифицирана информация.

Обвинителният акт е 200 страници.

Делото е отделено от разследването за пране на пари и склоняване към проституция, като по тези обвинения Петров вероятно ще се изправи пред новосформирания спецсъд, който ще заработи от януари 2012 година.

В хода на процеса днес защитата на подсъдимите поиска отхвърляне на гражданските искове от пострадалите - Валентин Шотев, Георги Цветанов, Николай Динков и други деветима с мотива, че обвиненията за рекет и изнудване са изгубили законовия си давностен срок. От прокуратурата контрираха, че отчитането на давността би трябвало да започне от момента на установяване на конкретните извършители на престъпленията, което е станало през 2010 година. Съдът обаче отхвърли гражданските искове с аргумента, че те допълнително биха затруднили хода на, и без това, тежкото съдебно следствие. Това обаче не означава, че при доказване на вина пострадалите не могат да потърсят правата си в друго дело, аргументира се съдия Румяна Ченалова, която миналата седмица произнесе оправдателна присъда по делото за двойното убийство пред столичния клуб „Соло“.

По същата причина днес не бе уважен и искът от страна на финансовия министър Симеон Дянков за нанесени щети на държавата от неплатени от Марчело Джотолов данъци. Пострадалият Николай Динков поиска 150 хил. лв. обезщетение за нанесени неимуществени вреди. Той обясни пред съда, че е изживял „шок и ужас“, но не обясни какви са конкретните щети, които са му причинени от групата. Според обвинението Марчело Джотолов и Янко Попов го принудили да връща дълг от 70 хил. лв. в рамките на три месеца. Той бил заплашен, че ще пострада заедно със семейството му като бъдат „предадени на украинци“. „Знаем къде ходи детето ти на детска градина“, обяснил му Джотолов, като допълнил, че всяко забавяне на плащането ще бъде в негов минус.

Повече от час продължи четенето на диспозитива от обвинителния акт. Единият от случаите на рекет датира от 1998 година. Тогава Георги Цветанов, който е основния свидетел на прокуратурата по това дело, е бил заплашван лично от Алексей Петров, за да прехвърли дяловете си от застрахователна компания „Левски Спартак“ на израелски бизнесмен.

Според показанията на Цветанов Петров го пребил с юмруци и ритници в областта на слънчевия сплит и сънната артерия. Освен „прийоми от каратето“ Петров използвал и лопата, като му обяснил, че ще му отреже главата и ще го закопае. Пред журналисти свидетелят Георги Цветанов обясни, че по случая е писал жалба до прокуратурата още тогава, но резултат от това не е имало. Според него показанията за побоя е дал едва след като са го разпитали разследващите след проведената операция „Октопод“ в началото на 2010 година. Цветанов е разпитван няколко пъти, а подробностите около побоя са дадени едва при последния разпит. Днес той обясни, че това е така, защото фактите са изяснявани постоянно в хода на разпитите. Той сам не е обяснил за побоя, докато не са го попитали следователите.

Алексей Петров определи като абсурдни твърденията на Цветанов.

„Смятате ли, че тези думи могат да бъдат в моя речник“, попита той, като допълни, че ще обяви конкурс с награда, ако „някой успее да направи възстановка на описаните в обвинителния акт сцени“. Според него за фабрикуването на показанията е станало от „завидното въображение на Цветан Цветанов“.

Според Петров повечето от свидетелите са склонявани да дават показания в кабинета на вътрешния министър. „На края на процеса ще стане ясно, че има пострадали хора и от Георги Цветанов и от Валентин Шотев. Това са несъстоятелни неща. Въпросът е кой е извършил престъпление като и изфабрикувал сцени в този обвинителен акт“, допълни подсъдимият.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews