Прокурорът на "Октопод"-а застрашен от дисциплинарно наказание

Юлиан Христов 22 октомври 2013 в 13:27 2375 1

Светлозар Костов. Снимка: БГНЕС, архив
Светлозар Костов. Снимка: БГНЕС, архив

Най-късно до две седмици ще стане ясно дали има основания Висшият съдебен съвет (ВСС) да образува дисциплинарно производство срещу шефа на Специализираната прокуратура Светлозар Костов за уронване престижа на съдебната власт.

Това стана ясно днес от думите на председателя на етичната комисия към Съвета Ясен Тодоров. На специална пресконференция той изнесе факти, с които да опровергае твърденията на Костов, че ВСС е действал под натиск при избора на шеф на Апелативната спецпрокуратура и че Съветът е дирижиран от организираната престъпност.

Упреците към Съвета наблюдаващият делото "Октопод" прокурор отправи в предаването на Люба Кулезич в Нова телевизия няколко дни, след провала му като кандидат за административен ръководител на Апелативната специализирана прокуратура. Тогава за него не гласува нито един член на ВСС. 

Дни след твърденията на Костов 9 от общо 14 негови колеги в спецпрокуратурата излязоха с отворено писмо до ВСС с искане да предприемат мерки срещу Костов заради изказванията му. Неофициално пред медиите част от тях разказаха, че шефът им се е опитал да им окаже натиск да не пращат писмото до кадровия орган на Темида.

Според Ясен Тодоров и колегата му Румен Боев, който е извършил проверки на сигнали срещу Костов от неговите подчинени, шефът на спецпрокуратурата е нарушил етичния кодекс на магистратите с тези свои изявления и с отношението си към колегите си.

"Събираме се извънредно, във връзка с интервю, което Светлозар Костов даде при журналистката Люба Кулезич, в което направи много остри критики към работата на Висшия съдебен съвет (ВСС) и се опита да направи внушения, които почиват на неверни факти. Каза, че съществува задкулисие, конкурсът за специализираната прокуратура е бил непрозрачен, упражняван е натиск, лобита. Каза, че определени медии са правили черен ПР; неверни твърдения. Опита се да направи внушение, че аз съм бил проводник за кандидатурата на Даниела Попова, която беше избрана за ръководител на Специализираната прокуратура. Най-неприятното беше, че каза, че правосъдната система обслужва интереси на организираната престъпност. Това интервю бе обсъдено в етичната комисия, тя се самосезира, не с пълно единодушие. Не може да останем безучастни към тези му думи", посочи Тодоров.

Той е категоричен, че в Спецпрокуратурата има проблеми и ВСС ще вземе отношение, тъй като не може да остави този проблем висящ.

Прокурор Светлозар Костов твърди, че в Специализираната прокуратура са работили само шест прокурора от създаването й през 2012 г. досега. Вярно е, че шест прокурори са на щат там. Но през този период са работили между 12 и 14 прокурори. Между 6 и 8 са непрекъснато командировани в тази прокуратура и това е официална справка от Специализирана апелативна прокуратура, в която се казва, че в края на 2012 г. са работили 14 прокурори, 6 - на постоянен щат и 8 - командировани. Към 16 октомври, тази година - 14 души, 6 от тях на постоянен щат и 8 са командировани. Същото е и положението със следователите, има постоянно командировани, които водят разследвания, посочи Тодоров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!