Само предупреждение за уволнение за директорката на 4-то помощно

OFFNews Последна промяна на 31 октомври 2014 в 07:41 5137 8

Росен Симеонов
Росен Симеонов

Директорката на 4-то помощно училище в София Венета Бочева Ал-Шериф ще бъде наказана само с предупреждение за уволнение за нарушенията, установени след скандала, избухнал заради драстично сексуално насилие над дете с аутизъм в училището и неадекватната реакция на отговорните институции.

Какво ще е наказанието съобщи bTV, позовавайки се на свои източници в Министерството на образованието. Официална информация от ведомството за резултатите от проверката и наказанието обаче и до днес няма, а директорката, която излезе в болничен в деня, когато избухна скандалът, и до днес не е коментирала по никакъв начин случая, нито е поела каквато и да е отговорност за него.

Скандалът избухна след неадекватната реакция на институциите, включително МОН. На първоначално подадения сигнал на 29 септември от родителите на детето Росен и Радосвета Симеонови не реагирал никой. МОН започна проверка едва в деня, когато отчаяната майка разказа случая чрез профила си във Фейсбук.

Тя сподели как 13-годишната й дъщеря Ана-Мария е била подложена на сексуален тормоз и насилвана от мъж в 4-то помощно училище "Проф. Димитър Кацаров" в София.

Пред OFFNews тогава майката разказа какво се е случило с малката Ана-Мария. След като прибрала дъщеря си от училище на 19 септември, установила, че спортният сутиен на детето липсва. След като не получила смислено обяснение от директорката на училището - г-жа Бочева (Венета Ал-Шериф, бел. ред.), от чистачката разбрала, че сутиенът на детето е бил захвърлен в класната стая, върху гардеробчетата.

След този случай Ана-Мария започнала да отказва да влиза в банята. "Страшното дойде на 27-ми септември....при влизане в банята Ана-Мария започна да крещи да не давам на чичкото да я пипа, че ще слуша. Бях в шок, бавно започнах да говоря и да питам къде я е пипал. Тя не ме слушаше и в един момент ми посочи гърдите си, започна да се тресе и да плаче", разказва Симеонова.

На следващия ден при повторен опит да влезе с дъщеря си в банята, детето я помолило да я пази и да не дава на "учителя" да я докосва. "Започна да крещи, че няма да го ядосва и ще си обуе гащите... чичкото и казал че ще я боли... после й казал да си обуе гащите...", разказва жената.

На 29 септември Радосвета пише няколко жалби - до директорката на училището, до Районната прокуратура, до 6-то Районно управление на полицията, до Министерството на образованието и науката и до Държавната агенция за закрила на детето. До момента никой не я е потърсил за обяснение, а при повторна среща с ръководството на училището се сблъскала с агресивно поведение. Обяснението на директорката на училището било, че детето само си сваляло бельото.

"Това, което се случи, е най-големият кошмар за майка на дете с увреждания", сподели Симеонова.

"Помолих да се сведе до моето знание кои мъже от персонала са били на работа на 19 септември. Единственото, което мога да кажа към днешна дата е, че дъщеря ми упоменава човек, който е възрастен. Аз съм убедена, че тя може да го разпознае", разказа пред OFFNews Симеонова.

Тя обясни, че родителите в това училище нямат достъп до класните стаи и не познават персонала.

След запитванията на OFFNews до МОН и прокуратурата получихме отговори само, че се правят проверки.

Ана-Мария, която бе спряна от училище след инцидента, ще бъде върната в старото й училище в Перник, но това ще стане поетапно, категоричен бе бащата пред bTV.

Подготвени сме адекватно за работа с детето, категорични са от училището.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

31.10 2014 в 15:07

Нещастно дете в пуберетета, което въпреки че е болно го тресе хормонът. Те "нормалните" деца в този период са непредсказуеми, а какво да се очаква от тези със "специфични изисквания".
Не съвсем адекватна кифла - майка.
Идиотско общество, гузно приемащо всяка простотия за истина.
Всеки тъпак врещи колкото глас има за "нарушени права". Всеки малоумен простак безнаказано проявява агресия срещу лекари, учители, все много по- интелигентни от него, защото нарушили "правата" му.
Демокрация.
Да еба и демокрацията!

31.10 2014 в 11:58

Аз не съм сигурен, и че отмъщава за нещо на училището. Просто една побъркана от сериали глупава женица със съсипан живот, е решила да получи своите пет минути слава. Дори с цената на опозоряването на болното си дете. А другите идиоти, побъркани от скука, това и чакат. После безсмисления вой в неправилната посока си върви сам.

31.10 2014 в 11:32

След всичко изчетено и изгледано, моето дълбоко убеждение е, че родителите намериха най-неподходящия начин да си отмъщават нещо на училището и/или на директорката. Моля, да не се забравя, че детето е с аутизъм, диагноза с твърде разтеглива клинична картина.

31.10 2014 в 11:31

Ева, а ако това нещо се е случило?... А ако се случи на твоето дете, но ти явно нямаш!

31.10 2014 в 11:28

Омръзна ми от търсачи на "Херодотова" слава.

31.10 2014 в 11:00

Аха, значи излиза, че чичкото не я е карал да се съблича, ами да се облече.
Сега, според формалната логика, тука трябва да се генерира отрицанието на "сексуално насилие", само че аз съм силно объркан. Дали обратното твърдение е "антисексуално насилие", или "сексуално антинасилие". Във всеки случай, трябва да бъде осъдена именно майката, и по никакъв начин не учителите и директорката.

31.10 2014 в 09:39

Мда и тоя случай се замете под килима. Много шум и накрая нищо....

31.10 2014 в 08:26

А ако това НЕ се е случило???