Процедури бавят наказанията по случая "Ана-Мария"

Юлиан Христов 22 октомври 2014 в 14:05 2331 0

Все още няма наложени дисциплинарни наказания по случая с Ана-Мария. Причината са процедури, които Министерството на образованието и науката държи да спази. 

В началото на месеца родителите на 13-годишното момиче, страдащо от аутизъм, алармираха за това, че детето е било обект на блудство от страна на възрастен мъж.

Към момента от институциите няма ясна информация, която да потвърждава или отрича твърденията на родителите. Проверка на просветното министерство обаче констатира нередности.

"Получили сме писмените обяснения на директорката, комисията съответно ще обсъди всички документи, които има и ще вземе своето решение. Искаме да спазим процедурата, защото всяко нарушениe на процедурата дава основания за обжалването на окончателното решение", обясни след заседанието на правителството министърът на образованието Румяна Коларова.

По думите ѝ, въпреки констатираните нередности, комисията в министерството все още не може да излезе с решение за налагане на наказания. Опасенията на ведомството са, че при неспазване на съответните процедури, едно прибързано решение за дисциплинарно наказание може да падне в съда. 

По думите на образователния министър има "хиляди примери за подобни процедури назад в годините".

"Затова ние се придържаме стриктно към изискванията и процедурите", обясни тя. 

Миналата седмица стана ясно, че Държавната агенция за закрила на детето ще търси административно-наказателна отговорност на директора на 4-то помощно училище „Проф. Димитър Кацаров“.

Макар и окончателният доклад от проверката в училището да не е изготвен, стана ясно, че в помощното училище са установени редица нарушения. Сред тях е и това, че на 19 септември, когато се предполага, че е станало посегателството над Ана-Мария, учениците са били поверени на непедагогически персонал за известен период от време, който няма познанията и уменията за работа с деца със специални потребности и за реагиране при кризи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови