Родители поискаха оставката на Кастрева (снимки)

ОFFNews Последна промяна на 10 октомври 2014 в 13:38 5455 3

Родители поискаха оставката на зам.-министъра на образованието в служебния кабинет Ваня Кастрева заради случая в IV помощно училище.

Протестът започна в 11 ч. и събра десетки родители, някои от които дойдоха с малките си деца.

Възмущението им предизвика реакцията на Министерството на образованието след сигнала на майка, че 13-годишната й дъщеря, болна от аутизъм, вероятно е станала жертва на сексуално посегателство в училището.

МОН започнаха проверка по случая чак когато скандалът стана публичен, в началото на седмицата, въпреки че сигналът на жената е от 29 септември. На пресконференция пък от МОН заявиха, че детето (което е с аутизъм) имало склонност да "се разголва" - реплика, която накара бащата на момиченцето да заяви, че се срамува от зам.-министъра на образованието Ваня Кастрева, която водеше пресконференцията. На следващия ден Кастрева се извини, но това не спря родителите да организират протест, който започва в 11 ч. днес пред сградата на МОН в центъра на София.

Днес се очаква да бъдат обявени и резултатите от проверката по случая.

Родителите негодуват и срещу опитите на министерството да прикрият вината на директорката на училището, която дори не е сигнализирала отговорните за закрилата на детето институции - ДАЗД, МВР и Дирекция "Социално подпомагане", а вместо това излязла в отпуск по болест.

"Протестираме срещу опитите за протекционизъм от страна на МОН към директора и служителите на 4-то помощно училище и настояваме за реално разследване на случая с тормоза на Ана-Мария - ученичка от това училище!", заявиха организаторите на протеста в социалната мрежа.

Освен в София ще има демонстрации и в Сливен и Пловдив.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.10 2014 в 14:45

Защо ми е някак вмирисано при вида на Нина Гергова, ухилена и озъбена на една от снимките от този протест, спокойно и щастливо говореща по телефона. Има ли нещо "свято" за "достойните от контрапротеста".

10.10 2014 в 13:51

Ако и в отговорните институции е пълно с комплексни личности като автора на първия пост е разбираема неадекватната реакция по случая. Детето и семейството му имат нужда от подкрепа, работа с психолог, справедливост. А не от безотговорност и безхаберие на комплексари. Аман от глупави коментари и от неработещи държавни служители.

10.10 2014 в 11:51

Тия сега какво - имат доказателства за престъпление, или искат да се въведе презумпция за виновност на всички учители?
Не знам дали това дете е лудо, но майка му - очевидно е. За да стане героиня в сапунен сериал, и известна в стил вестник Шок - сега ще стовари на главата на и без това ошашавеното и болно общество, собствената си болезнена сексуалност.
Аман от запусната психиатрия ...(((