Влизаме в болница с пръстов отпечатък от юни, забраняват доплащането за лечение

OFFNews Последна промяна на 16 март 2016 в 16:35 7727 10

Правителството одобри внесените от здравния министър Петър Москов промени в Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, с която се регламентират условията и редът, при които здравноосигурените лица могат да ползват здравни услуги, заплащани от НЗОК.

Според промените в наредбата се ограничават услугите, за които болниците ще могат да искат допълнително заплащане от пациентите.

Изрично се забранява да се доплаща допълнително за престой на придружители а деца до 7-годишна възраст и деца до 18 г., които се нуждаят от допълнителни грижи, както и за придружители на пациенти с увреждания.

Въпросът за доплащането от страна на родители, които придружават децата си, когато са приети за лечение в болница, беше нееднократно обсъждан в здравната комисия в парламента и беше източник на недоволство.

Срещу заплащане пациентите ще могат да използват самостоятелна стая, само когато болничните стаи не разполагат с еднакви битови условия и са налице свободни стаи. По свое желание пациентите могат да заплатят и за допълнителен помощен персонал, за меню за хранене по избор, за избор на лекар или екип от медицински специалисти.Регламентира се и услугата „самостоятелен сестрински пост”, която представлява допълнителни индивидуални грижи от медицинска сестра или акушерка извън осигурените необходими здравни грижи.

Изрично забранени ще са вече и даренията, които някои болници искат при операция на пациенти. Според промените в наредбата се забранява да се искат дарения от близки на пациенти, докато те са хоспитализирани, както и един месец преди и след това.

С документа се ограничава до два месеца времето, в което може да бъде отлаган приемът на пациент в болница.
До момента нямаше такова ограничение във времето. То беше включено в текстовете, с които здравните услуги бяха разделени в основен и допълнителен пакет, което пък в крайна сметка беше отменено от Конституционния съд.

Нормативният акт определя и реда за вписване на пациент за планов прием, като за това ще се изисква писменото му съгласие, изразено след като е получил информация за срока, в който ще бъде осъществена хоспитализацията, възможните рискове и алтернативи, включително и възможността да се обърне за прием към друго лечебно заведение. Планираният срок за прием може да бъде удължен само при липса на медицински риск и с изричното съгласие на пациента, по медицински показатели, в случай, че състоянието на пациента не позволява провеждане на планираните дейности, както и ако има подобрение и е отпаднала необходимостта от лечение. Въвежда се изрично условие, че лечението на пациенти срещу заплащане, извън това на НЗОК, не може да променя реда за лечение на здравноосигурените лица.

Лечебните заведения вече ще публикуват актуална информация за листата си за планов прием, включваща поредността на пациентите и определените дати за това, а НЗОК ще поддържа и публикува на интернет страницата си национална листа за планов прием на лечебните заведения, с които има договор.
Според наредбата лекарите в извънболничната помощ вече имат задължение не само да информират пациентите си за необходимостта от болнично лечение, но и да документират решението си, дори и когато пациентът отказва хоспитализация. Те ще предоставят и по-изчерпателна информация за адрес, телефон и други форми на контакт в работното им време, а извън графика им, нощно време и в почивни и празнични дни – на дежурен кабинет.
Всички лекари ще имат задължението да уведомяват пациентите за вида, действието, приложението, страничните реакции, реда и начина на приемане на лекарствата.

В първоначалния вариант на наредбата беше записано предложението лекарствата да се изписват по активно вещество, а не по търговско наименование. Предложението обаче отпадна за допълнително прецизиране, особено след като то беше посрещнато с неодобрение от съсловните организации.

В същото време стана ясно, че се въвежда служебно и пръстовият идентификатор за прием в болница и покупка на лекарства, заплащани от Здравната каса.

Това е включено като текст в наредбата, както и в служебния рамков договор, предложен от НЗОК за обществено обсъждане, след като Българският лекарски съюз отказа да подпише рамковия договор.

Като законово основание за въвеждането на пръстовия идентификатор в решението на касата се посочва текст от Закона за здравното осигуряване, който предвижда здравно осигурените да имат уникален идентификационен номер (УИН). В НРД обаче се разписват подробните механизми, по които това ще става. Номерът ще се генерира чрез сканиране на произволни точки от пръст на ръка. Това ще става като пациентът постави пръста си върху четец при посещението си в болница, лекарски кабинет и аптека.

Все още не е ясно дали пациентите ще имат право да отказват пръстовата идентификация и какво ще се случва в този случай – дали ще им бъде отказвана медицинска помощ.

Пръстовите идентификатори ще бъдат въведени от 1 юни, като софтуерът ще се заплати от здравното министерство, а самите четци - от лекарите, болниците и аптеките. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.03 2016 в 16:38

Вземането на пръстови отпечатъци за влизане в болница и купуване на лекарства е драстично нарушение на КОНСТИТУЦИЯТА!
ТОВА НЕ ГО Е ИМАЛО НИТО ПРИ ФАШИЗМА, НИТО ПРИ КОМУНИЗМА!
Но "демократите" си го позволяват! Явно има голяма "ЗАКОННО" КОРУПЦИОННА изгода щом с такъв НЕИСТОВ ИНАТ правителството налага този ДИКТАТ. ПИТАЛИ ЛИ СТЕ НИ, НИЕ СЪГЛАСНИ ЛИ СМЕ, А, ДЕМОКРАДИ?
КЪДЕ ЩЕ ОТИДАТ МОИТЕ ПРЪСТОВИ ОТПЕЧАТЪЦИ!? Всеки по-обигран мошеник ще може да се докопа до тях, и в един хубав ден щеи цъфне на вратата, като собственик на дома ми.
НАЙ-ГОЛЯМА ГАВРА С ДОВЕРИЕТО НА ХОРАТА В ДЪРЖАВАТА Е ФАРИСЕЙЩИНАТА, ЧЕ "ХОРАТА ЩЕ РАЗРЕШАВАТ ХАРЧЕНЕТО НА СРЕДСТВАТА". Как, бе, отчет ли ще ми праща М-во на здравеопазването. Хайде стига грозно будалкане!
Полагането на ПРЪСТОВ ОТПЕЧАТЪК Е ИЗСТРЕЛ В КОСМОСА!
ТОВА Е ВСЕ ЕДНО ДА СИ СЛОЖИШ ПОДПИСА НА БЯЛ, ПРАЗЕН ЛИСТ.

17.03 2016 в 10:54

многократно е обяснено как ще се процедира ако някой не може лично да си сложи отпечатъка.


Аз НЕ ЖЕЛАЯ! Не съм престъпник!
А ти виж какво стана с предишната инициатива на дрогираното копеле. Тази за закупуване на скъпи четци за автоматизирано разчитане на лични документи, каквито има на митниците.
Едно голямо нищо! Ето това стана. Защото който и където и когато си искаше можеше да плясне едно хартиено копие на ЛК. И бившият директор болница „Св. Иван Рилски” д-р Дечо Дечев беше уволнен защото показа това пред камерите на телевизиите и попита кой ще е отговорен сега за тези безумно похарчени от болниците 27млн лв!
Сега с отпечатъците е същото!
Само дето вече ще има още една НЕЗАКОННА и НЕРЕГЛАМЕНТИРАНА база данни с лични отпечатъците на българските граждани потърсили лекарска помощ, каквато нямат дори МВР!
Този десебарски глупак заслужава да бъде публично изнасилен от турските си спонсори!

17.03 2016 в 10:23

след като толкова години държавата не се справи с корупцията в здравеопазването, вие мрънкате че контрола над корупцията буквално вече е в наши ръце. многократно е обяснено как ще се процедира ако някой не може лично да си сложи отпечатъка.

17.03 2016 в 09:54

Браво на Москов. Боничната корипция достигна заплашителни размери и щом обществото не може само да се отърси и да отхвърли корупцията като част от битието си тогава такива мерки са напълно оправдани.

17.03 2016 в 00:21

Срещу пръстов отпечатък на всеки един от МЗ, НС, КС, НАП - ще си платя данъците,когато получа всички отпечатъци

16.03 2016 в 19:23

Ще плащам данъци само срещу пръстов отпечатък на тоя дето ги харчи !!!

16.03 2016 в 18:27

Реформата нещо много започна да прилича на концлагер- чипове в личните карти, отпечатъци... Не следва ли Реформаторският блок да се върне към защитата на свободата?

16.03 2016 в 18:02

На пешо ще му остане прякор Отпечатъка.

16.03 2016 в 17:45

и като оправят хакерите турския софтуер за отпечатъци

и като си накупят лекарите отпечатъци

аз ще мога да се лекувам едновременно във Варна и София

и да си осигуря алиби, че съм бил на преглед при лекар в Пловдив.

Хакерски работи ....

16.03 2016 в 17:27

Извадих гореща тавата с ориза от печката

и на двете ръце пръстите ми са изгорени.

И дюкяна не мога да си разкопчая
та ще трябва министъра да ме разкопчае
и да си вземе сам отпечатък ....