Quantcast

Конституционният съд отмени закона на Москов за здравните пакети

OFFNews Последна промяна на 08 март 2016 в 20:29 8405 22

Конституционният съд отмени поправката в Закона за здравното осигуряване, която разделя медицинските услуги, заплащани от Здравната каса, на основен и допълнителен пакет.

С 11 гласа срещу един съдът е отменил алинея втора от чл. 45 на Закона за здравното осигуряване.

Това е и една от законовите промени, които са основа на здравната реформа на министър Петър Москов.

Идеята на Москов е след разделянето на медицинските дейности на основен и допълнителен пакет в основния да влязат всички социално значими заболявания, при които лечението не търпи отлагане и то е напълно покривано от НЗОК. В допълнителния пакет пък влизат заболявания, при които не е необходимо незабавно лечение и то може да бъде отлагано с до 2 месеца. Те също за заплащани от Касата, но ако пациентът иска да бъде лекуван незабавно, ще трябва да заплати за лечението.

Според съда разделянето на пакетите е толкова неясно, че не може да се извлече смисълът му, а това е недопустимо, защото се засягат основни права на гражданите – правото да получат здравно осигуряване, гарантиращо им достъп до медицинска помощ, съобщи „Правен свят“.

Освен това според Конституционния съд не са определени ясно критериите, по които се решава кое заболяване да влезе в основния и кое – в допълнителния пакет, и те трябва да бъдат разписани подробно в наредба.

В защита на разделянето на пакетите е гласувал само Филип Димитров.

Конституционният съд беше сезиран и с искане за отмяна на промяната, според която държавата започва постепенно да плаща по-голяма част от здравната вноска за осигуряваните от държавата лица. Съдът обаче е отказал да отмени текста.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.03 2016 в 13:55

Какво прави кокаинът с хората...

09.03 2016 в 10:58

19, виж какво пише баш кандидат-главатаря рамзан кунев у фейса си:
"PS. Междувременно, КС удари в сърцето здравната реформа на Петър Москов, а парламентарното мнозинство не се съобрази с премиера и продължи операцията по задържане на КЗК в лапите на олигархията."

Избори и отичате в канала. десейбето "ръка за парламент" няма да види в следващите 15 години след тези золуми.
Помни ми думата.

09.03 2016 в 10:27

...и да допълня. Ф.Д. е само един ПРЪдия барабар с останалите "конституционни ПРЪдии в т.нар. "конституционнен" ПРъд. Не че останалите са по големи юристи и по свестни от него безделници. И, понеже става въпрос не за тайните на Ватикана и процеса срещу тамплиерите а за нещо от жизнен интерес за Н.В. Народа, дали някоя медийна подлога няма да ни изненада внезапна принципност и журналистическа съвест с въпрос към тойзи титан на мисълта, този ленивец от джунглите на Амазония - Ф.Д.- какви са били аджеба мотивите му да играе контра? Питайте го да отговори бе! Интересно би било да видим. Пък и за лекетата от "гсподари на ефира" би било предизвикатество, май заобикалят някои институции, подлзурско, някак си, избирателна принципност. Аз мисля, че Ф.Д. заслужава "Златен Скункс" за "цялостен принос"!!!

09.03 2016 в 10:10

КС даде зелена светлина на разделянето на медицинските услуги в два пакета. Оспорва само дефинициите им. От тук нататък е безсмислено да се сезира КС за разделянето. Може да се сезира само за коректността на дефинициите. Плачете кутевчета. Москов си върши работата, не е най-перфектно, но я върши. И тази хранилка на олигархията, която цоца от всички по малко, ще бъде ограничена. Грачете кутевчета.

09.03 2016 в 09:59

Всички соросоиди на протест пред КС ! Да защитим недоразумението Москов!

09.03 2016 в 09:55

Ха-ха-ха....... рИформаторИ. Това ми е най-дългия коментар, който мога да направя по въпроса с рИформаторитИ....

09.03 2016 в 06:22

Лъжеш, драги, като костококис вулгарис. КС не е спирал иак за "лустрацията" на Костов, защото такова нещо в природата няма и не е имало. Реално ви еба майката именно Костов, защото той има единствения шанс да стъпи на гушата на мафията и го продаде за 10%. И не ми цитирай глупостите на фантазьора Христов.

09.03 2016 в 01:13

Филип Димитров, за този един глас от КС става дума!

Ф.Д. е заемал най различни длъжности. Напълно неподходящи за умствения му багаж, емоционлната му оскъдност, социалната му изравненост и - така да се каже, колосалната тъпост която излъчва на пулсиращи дози, като някакъв космически обект опасен за земята. И така. След кратко, но впечатляващо пребиваване в коридорите и кабинетите на няколко психиатри/психоаналитици/ експериментатори, Филип Димитров, С предварително разбъркан мозък като трахана от леблебия и сух лук! - става (I) адвокатин. Порешно е бил насочен към бракоразводни дела, защото се е смятало, по стар болшевичи тертип, че така най малко ще вреди. Пълна измама. Безделието, липсата на обемисти казуси, многото свободно време отваря в главата на тоз човечец една голяма дупка, която скоро се запълва с най различни мухи и екзотични бръмбари във вид на лепкави идеи и вискозно философстване. Междувременно Фил се изхитря да е първия и засега единствен адвокат-бракоразводчик в БеГе-то който към средата на осемдесетте така заплита с излишни мъдрувания и мърморения в стил "чековнославянский архаический език" делото, че съдята полудява, хвърля отгоре му една саксия, един празен буркан от грах, още един от домашна лютеница и НЕ дава развод на довереника на Ф.Д.! Единствен случй с който Ф.Д. се прочува адвокатската общост и извън нея. Вината не е негова а на шринкърите (head shrinker) които са експериментирали така, че му е изкипяла Тенджерата. Да внимава измислената психоаналитичка Алгафариевица! Бърникането в мозъка не е безопасно!
Та, след абсолютната му безполезност, и дори вредност, като адвокат, по никое време -той става председател на КС на СДС (II) . Ждрелю Жмулев има много греховe към българската демокрация основно поради вродената му интригантщина, демагогия, селяндурско двуличие и болест за власт. Но един от най големите му грехове е, че след като завидя на нервьозния, накокошинен и дребнав, че и доносник Петър Берон, му организира путч и го смени с този флегматичен външно и кух вътрешно, муден и напълно нелеп шушумингел. Ф.Д.
Мотива, който е докарал безброй злини на България - "Дайте да турим туй просто момче, че да го управляваме лесно". Това е добре, ама ако тоз който ги реди таквиз - не е с порядък по прост от "простия". Но Ф.Д. с някакъв свръхестествен механизъм, с някакво усещане каквото имат мухите, които разбират кога се каниш да ги шатнеш с пантофа и излитат, с нещо като пипалцата на насекомите, с таквъз едни биологический пресантиман - усети, че Ждрелю Жмулев Желев е един мискин, негодник и подло човече - и - заемайки трета (III) поред длъжност за която става толкоз - колкото и да го го беа измъкнале от Втори Адвокатски колектив и да го пуснат като тореадор срещу некой бик - с чистотата на примитивната си душа се откъсна с погнуса от лепкавата и опасна Желева хватка - и ХА! Те ти бабо спасов ден:) нарита анакондата, че и даже и фърли камък на главата на змията:)) По едно време взе, че публикува книга "Ибо Живяха, Господи". Насилствено, СеДеСе-то я фалеше и продаваше по техните си клубове. Четвърто амплоа, скрит писател, скръбен образ на депримиран меланхолик, злоядо дете, страдащо в детството си от излишък на чревни газове, юноша прекарващ часове пред огледалото изследващ обложения си език, адвокат стесняващ се от лошия си дъх и стискащ пъпките си докато говори с клиентелата.... Нелеп писател! (IV). Един друг идиот, Лучников, направи героически усилия да му пробута книгата, ама като го питах що за книга е, се затрудни да каже. А, написал е и още две идиотски книги. Безделник- графоман. Междувремено, Манго кара-Костовеца му откъкна СеДеСе-то, но пък за утеха, Ф.Д бе на няколко пъти депутатин (VI) гламава длъжност, абсурдна длъжност, негоден за нея, но пък и останалите не бяха нито по годни и нито по свестни. ПО едно време, тамън бяха позабравили идиотлъците му - се показваше по телевизията, с превръзка преди това, едно друго гадно леке от СДС, доносник, и гнусняр-седесист Венци Коня пък му бил счупил очилата. И пак по телевизията. Стоик. Махатма Ганди. Пострадал, един вид от болшевизма и постболшевизма. Да има време да си бърка в носа и нищо да не прави!
Някъде към 2008 год ако не се лъжа, казват, че го ударил ток от бойлера, не бил заземен и се отказва от депутатлъка. Щял да става преподавател - разбирай професор ли, доцент ли... Да не помислихте учител в забавачницата?!?! Боже упази децата!
Този човечец, който не може да си върже обувките без наум да си преповтори всичко движения предварително, този човечец, който не може на един въпрос да отговори с "Да" или "Не" ако не направи преамбюл от половин час, този човечец, който за да умножи две двуцифрени числа мърда с устни и пръсти като някой плъх - другите идиоти - за да се отърват от него - по едно време (по преди, 1997 някъде) вземат, та го турят изпървом Амбасадор в ООН-то. Изтраяли са го една година. Е, какво пък! Пада му се на ООН-то! Не че там има по свестни от него. Там поне е бил един от най честните. Като Бу Радли от "Да убиеш присмехулник". Сещате се. Туй кое е? Седмо?(VII). После иде осмо, естествено (VIII)амбасадор в САЩ - и на САЩ им се пада! След като приеха агремана на Елена Тъп-Тодорова за амбасадорка по късно. Явно им е все едно кой идва от България. Обидно. А бе, пада им се и на ООН-то и на САЩ ! И тъй като вятърничавия Ф.Д. който се отказа от скучния депутатлък за да се потопи в атмосферата на студетските кампуси и нови идеи изведнъж се присети, че излязъл по пижама, образно казано - и хоп! Сродната душа, фалшивата баронеса, още по бавномислеща от него, още по голяма, с извинение - идиотка,- Кетрин Аштън, взема та го назначава (IX) девета длъжност нещо си свързано с ЕС и Грузия! Това ми напомня стария лозунг "Пролетарии от вси страни - съединявайте се". В смисъл, не пролетариите, ами, тъй де, олигофрените. И ако за Фил, брадата някак си скрива нещо - ама моля ви(!!) - вижте суратя усмивката, погледа, жестовете, думите изреченията на Катрин Аштън! Идиотка отвсякъде. Гошо "Тъпото" в смешни рокли - обаче с късмет, английским паспорт и и на европейски далавери открехнат.
И сега, понеже а тоз нелеп юрист, политик, дипломат, писател и дървен философ пак му се прищяло - да получава умерено пари, ама с условието нищо да не върши и да има време да си бърка в носа и нищо да не прави! - и хоп Фортуна го туря в конституционния съд! Амам туй е и мерзко бе! Тоз идиот нали беше и противник на тази същата конституция? Като председател на СДС. Прочее негова креатура, бисера на политическата му дейност като председател на Консервативната Екологическа(?!?!?!?) партия бе неговото alter ego, колега, и също токова тъп, но и МНО-О-О-ОГО крадлив Бисеров.

...А сега пък като конституционен съдия ще му радваме на задръстения мозък!!!

Тъпанар с късмет. Подходящ за хлебопекар, да става рано, да извършва еднообразни действия които не изискват напрежение, да седи на топло и да си фантазира за трубадури, рицари и такива ми ти щуротии. Става и за касиер в театър - по същите причини. Няма много билети, не може да загпи нещо. Хоби - би трябвало да е рибар, да напише и някой философски опус за рибите - древни създания, христос нахранил едни тамс пет(?) риби, святост, свят на мълчанието, още - "риба на сухо", "рибите не оствят следи по пътя си" и подобни баналности. На въпроси като: "кълве, ли, кълве ли?" Би отговарял с отнесена усмивка, която е израз на вродената му тъпост, но която се приема за аскетична! ИДИОТ БЕ!

09.03 2016 в 00:23

Off, къде е потръгнала здравната реформа? С ценовите коридори, които бяха отложени за февруари, после за септември, после ще видим? С пръстовите отпечатъци ли потръгна? С промяна в Бърза помощ ли потръгна? С прословутата здравна карта, която е май опит за приватизация на болници ли потръгна?
Много думи, рязане на ленти и популизъм - към момента това са реформите. Напълно в стил Боко (те за това се харесват толкова) - идея след идея и все недомислени. А явно и несъобразени законодателно.

08.03 2016 в 23:54

9 да не си прехвърляме линкове от преди година за теми от преди две десетилетия... Краката са ми дългички. Оказа се че част от лустрацията се е осъществила. Иначе в КС си има ДС агенти ето попрочети и тук http://desebg.com/2011-01-06-11-52-19/79-2011-02-01-00-13-56 реално ни ебават майката правейки се на добри и лоши толкова години. Аз ако продължават така някой ден ще извадя снайпера. За големи хитреци се мислят тия бе

Колкото до казаното от мен си го има към изпълненото от одс в сайта на парламента.