Въвеждат строги мерки срещу COVID-19 в цялата страна (обновена)

Ирина Евгениева Последна промяна на 11 март 2020 в 20:54 20978 10

Строги мерки срещу коронавируса се въвеждат в цялата страна. България ще бъде разделена на две зони – области с коронавирус и области без коронавирус, стана ясно по време на брифинг в Министерски съвет на шефа на националния щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

До момента в три области има заразени - София, Плевен и Габрово.

Пет са мерките за областите без потвърден случай на коронавирус, а осем - в тези с потвърден.

В областите без потвърдени случаи занятията в училища и детски градини ще се провеждат при при засилени хигиенни мерки, с трикратна дезинфекция, периодично проветряване на помещенията, осигуряване на възможност за дезинфекция на ръцете.

В началото на първия учебен час ще имат 5-минутна инструкция за лична хигиена. Всички със симптоми за грип, без значение дали са деца, учители или персонал, ще бъдат освобождавани и незабавно насочвани за консултация с личен лекар.

За театрите, кината и спортните събития в области без случаи на зараза - провеждането на културни масови и спортни мероприятия на закрито ще се ограничи до 250 души, като трябва да се осигури минимално разстояние от 1 метър между присъстващите. Те ще бъдат поставени през едно свободно седящо място. Ще се определи и време за дезинфекция между постановките и прожекциите.

На други публични места на закрито ще се осъществява проветряване на помещенията и трикратна дезинфекция на ден.

Когато се провеждат международни спортни събития в държави, засегнати от коронавирус, участниците трябва да преминат 14-дневна изолация в България.

В областите със зараза отменянето на учебни занятия ще прилага само на места, където има констатирани случаи на коронавирус. Там, където няма заразени, занятията ще се провеждат. Когато се констатира случай на коронавирус в детско или учебно заведение, трябва да се преустановят занятията или посещенията за 14-дневен срок.

Ще се дезинфекцират всички училища и детски градини, както ще се и осигурят дезинфектанти за децата, учителите и персонала. По време на първия учебен час ще се провеждат инструкции за лична хигиена. Няма да се допускат в детски учебни заведения деца, ученици и учители с грипоподобна симптоматика. 

Забранява се: 

- провеждането на бели и зелени училища и ученически екскурзии;

- посещението на външни хора в социалните домове и домовете за възрастни хора и деца;

- отменят се и всички научни конференции.

За масовите прояви, като кината, театрите и спортните събития в областите със случаи на коронавирус, мерките са следните:

- културните масови мероприятия на закрито се ограничават до 250 души, като се осигури минимално разстояние 1 метър между присъстващите и са поставени на през едно свободно седящо място;

- между прожекциите залите ще се дезинфекцира;

- на други публични места на закрито се осъществява проветряване на помещенията и трикратна дезинфекция дневно;

- провеждането на спортни мероприятия се преустановява или при невъзможност за спиране, или ще се провеждат без публика. 

Относно заведенията, баровете и кафенетата, не трябва да има струпване на хора и трябва да е осигурено разстояние.

"Ако не могат, по-добре да затварят", категоричен бе ген. Венцислав Мутафчийски.

Придвижването на хората трябва да се ограничи. 

"Това не значи блокиране на градовете, а просто да се избягва ненужното ходене из града", обясни Мутафчийски. Той посочи, че това е вербална препоръка, а не с императивен характер.

Не трябва да спира производството, икономиката, работата на администрацията, но трябва да се спрат излишните ходения наляво и надясно. Това е вербална препоръка, добави Мутафчийски.

По заповед на министъра

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед за противоепидемичните мерки, които се въвеждат на територията на страната в области с регистрирани и без регистрирани случаи на COVID-19:

В областите с регистриран потвърден случай на COVID-19

Лечебните заведения за болнична помощ, в които са хоспитализирани и изолирани пациенти с COVID-19, въвеждат карантинен режим на работа, включващ ограничаване на достъпа на външни лица, преустановяване на детските и женски консултации и свижданията. Медицински прегледи, приемът и провеждането на планови операции се провеждат съгласно изготвен и представен в съответната регионална здравна инспекция план и при спазване на Наредба № 3 от 2013 г. за утвърждаването на медицински стандарт по превенция и контрол на вътреболничните инфекции.

В отделенията на лечебните заведения, в които са хоспитализирани и изолирани пациенти с COVID-19 се въвежда 14-дневна карантина, включваща спиране на приема и изписването на пациенти от отделенията и провеждане на засилен дезинфекционен режим на работа.

Хоспитализацията, изолацията и лечебно-диагностичната дейност при лицата с COVID-19 се извършва при стриктно спазване на предпазните мерки за недопускане възникването на вътреболнични инфекции и прекъсване пътя на разпространение на инфекциите, съгласно медицинския стандарт по превенция и контрол на вътреболничните инфекции.

Директорите на лечебните заведения за болнична помощ, в които са хоспитализирани и изолирани пациенти с COVID-19, изготвят незабавно и представят в съответната регионална здравна инспекция план за действие при хоспитализирани пациенти с COVID-19 и за осигуряване непрекъснатост на лечебно-диагностичния процес в лечебното заведение, както и организират провеждането на непрекъснат контрол на мерките за недопускане възникване и разпространение на вътреболнични инфекции, използването на лични предпазни средства, процедурите по дезинфекция и изискванията към дейностите по събиране и третиране на отпадъци на територията на лечебното заведение.

Не се допускат посещения на външни лица в социални заведения (домове за възрастни хора, домове за деца и други).

Работодателите организират провеждането на засилени противоепидемични мерки в работните помещения, в т. ч. филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и не допускат служители или външни лица с прояви на остри заразни заболявания.

В областите Габрово и Плевен до 15.03.2020 г. се преустановяват учебните занятия и извънкласните занимания в училищата, университетите и в другите обучителни институции и организации, както и посещенията на детските градини и ясли.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77928

10

El Commandante

12.03 2020 в 06:35

Ей ви ъпдейт от братски Китай:

"That brings the total number of confirmed cases recorded in mainland China to 80,793. As of Tuesday, 62,793 people have recovered and been discharged from hospital, or nearly 80% of the overall infections."

Стига сте изкукуригвали от тая медийна истерия.
Некой прави стрес-тест на света, то е ясно, но по-споко.

Пазете си майките/бабите вкъщи, мийте си ръцете внимателно, не се целувайте с бабички с имена Франческа или Джована и всичко ще бъде шесплюс.

20696

9

Новак

12.03 2020 в 06:28

А бе тези хора сами си признават, че мерките не работят и продължават с безсмилиците. Тези половинчати мерки само всяват паника. Страната е пламнала - това е ясно. Или спираш и ограничаваш или просто казваш “който оцелее, оцелее”.
Училищата ще работят докато се появи случай на заболял ученик - ами то като се появи такъв вече най-малко още 20-30 семейства са заразени.
Ние сме много зле защото уцелихме (по-скоро си докарахме) да има такава епидемия съчетана с глупаво управление.
Водейки се по акъла на Тиквата, освен шоу нищо друго не се прави.

17155

8

aviatora

11.03 2020 в 23:30

Сега на мутренската шайка ще им стане още по удобно за крадене.

77928

7

El Commandante

11.03 2020 в 22:54

@PetarD: Препълват гробищата мой човек, което е по-лошо.

77928

6

El Commandante

11.03 2020 в 22:52

Много ви моля,така и така сте почнали с тъпотиите, забранете на деца да карат ски за две седмици.
Докато свърши сезона-никакви деца на Боровец и Банско!

11558

4

PetarD

11.03 2020 в 22:23

Коменданте, катастрофите не препълват болниците.

11977

3

МБ

11.03 2020 в 21:37

"До момента в три области има заразени - София, Плевен и Габрово."
А двамата от Ломско, единният от които почина от София, Плевен и Габрово ли са? Те са приети в Сф вече заразени и в най-тежко състояние, идвайки от с. Василовци, Ломско.

77928

2

El Commandante

11.03 2020 в 16:31

Кога ще въведат строги мерки срещу катастрофите?
Загиналите в тях са МНОГО повече от умрелите от Ковид, които към момента са нула.

4040

1

jovo

11.03 2020 в 13:49

Това , което сам си направиш никой не може да ти направи.
 
X

STOP THE WAR! Чуйте новата песен на OFFRoad band