Ваксината на Pfizer: въпроси и отговори (графика)

Мая Младенова 10 ноември 2020 в 12:22 9025 1

Снимка Pixabay

Ковид-ваксината на Pfizer и BioNTech, тествана върху над 43 000 пациенти без значими странични ефекти, може да предпази 9 от 10 души от коронавирусна инфекция.

Новината донесе вълна от оптимизъм и облекчение в разгара на новата вълна на вируса. Веднага възникнаха много въпроси около практическото ѝ приложение. Ето отговорите на някои от тях.

Въпрос: Колко ефективна е?

Отговор: Според ранни данни от проучването на продукта, който в момента е в трета фаза на изпитания, ефективността е 90%. Това означава, че 9 от 10 души с поставена ваксина няма да развият симптоми на COVID-19.

В: Как действа?

О: Ваксината тренира имунната система да се бори с коронавируса. Тя е от нов тип и се нарича РНК ваксина. Използва миниатюрни фрагменти от генетичния код на вируса. Така тялото започва производство на вирусни частици, които имунната система разпознава като чужди и започва да ги атакува.

В: Как се поставя ваксината?

О: Приемът е на две дози, през три седмици. 

В: Използвана ли е и преди такъв тип ваксина?

О: До момента няма други РНК ваксини, одобрени за употреба при хора. Концепцията за този тип ваксини е проучвана и преди. Поставяни са на хора при клинични проучвания за други болести.

В: Кога ще бъде одобрена?

О: Предстои ваксината да бъде одобрена от регулаторните органи по света, които да решат дали тя ще бъде допусната до употреба.

В: Кой ще получи пръв ваксината?

О: България още не е обявила план за разпределяне на ваксините. Вероятно е предимство в началото да имат по-рисковите и по-възрастните пациенти. Някои държави съобщиха, че ще започнат ваксинирането първо от домовете за възрастни хора и медицинските служители. След това са най-възрастните, а хората под 50 г. ще са на края на опашката.

Европейската комисия приветства новината и я обяви за огромен успех на европейската наука. Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен съобщи, че ЕС ще подпише с Pfizer договор за 300 милиона ваксини. Като част от ЕС, България би следвало да получи част от тях едновременно с другите страни членки.

В: Кога ще бъдат поставени първите ваксини?

О: Няма ясен отговор на този етап. Във Великобритания очакват, че това може да се случи преди Коледа.

В: Как ще бъде разпространявана?

О: У нас още не е съобщено. Може да се прогнозира, че ваксината ще бъде поставяна при личните лекари - както безплатните противогрипни ваксини. Ако има по-големи достъпни количества, възможно е те да се продават в аптеките. Великобритания например обяви, че първите ваксини ще бъдат изпратени в старчески домове, при личните лекари и в аптеките, предвиждат се и пунктове за ваксинация - например в спортни зали.

В: Как се съхранява ваксината?

О: Специфичното за тази ваксина е, че съхранението е при свръхниски температури - минус 70 градуса по Целзий. Според някои източници става въпрос дори за -80°C. Това може силно да затрудни доставките ѝ. Повечето ваксини се съхраняват при температури от 4 градуса по Целзий или по-ниска, но не и -70. Очаква се обаче компаниите и научните институти бързо да реагират на търсене на специално оборудване, нужно за съхраняването на ваксината.

В: Колко дълготрайна ще е защитата?

О: На този етап отговор няма. Това ще стане ясно с времето. Ако ваксината не изгражда траен имунитет, може да се наложи ежегодна ваксинация - както срещу грипа.

В: На всеки ли може да бъде поставена?

О: Не. Ваксината не е подходяща за някои групи хора, като например тези с много слаба имунна система.

В: Може ли да има дълготрайни последици върху здравето?

О: Нищо в медицината не е 100% категорично или 100% безопасно - дори масово ползвани медикаменти като парацетамола например. Данните за ваксината до момента са от 43 500 пациенти, при които не са наблюдавани сериозни здравословни последици. Докладвани са леки симптоми на странични ефекти. Не е изключено обаче при разширяване на обхвата - когато пациентите станат милиони, да бъдат докладвани по-редки странични ефекти.

В: Ваксината означава ли край на затварянията, извънредното положение и карантината?

О: Всички се надяват точно на това, но едва ли ще се случи веднага. Ако достатъчно хора имат имунитет, тогава вирусът спира разпространението си и няма да има нужда от ограничителни мерки. Това обаче е път, който още не сме извървели. От крайната цел ни дели производството на достатъчно голям брой ваксини и реалното им поставяне на достатъчен брой хора. Всичко това отнема време, а дотогава не е реално да се очаква отпадане на всички мерки. Ключови остават тестването, социалната дистанция, хигиената, носенето на маски.

В: Ще работи ли ваксината, ако вирусът мутира?

О: Вирусите мутират постоянно. Въпросът е дали ще мутират по начин, който би променил действието им. Досега няма знаци, че това ще се случи с новия коронавирус, което обаче не изключва възможността да стане в бъдеще и ваксината да не е толкова ефективна. В такъв случай ще е нужно разработването на нова ваксина. Това не е необичайно - нови противогрипни ваксини се правят всяка година според сезонните щамове. Според специалистите технологията на РНК ваксината е лесна за "пренастройка" и новата ѝ модификация не би била голям проблем.

В: Само Pfizer ли може да я произвежда?

О: Ваксината е създадена и разработена от Pfizer и BioNtech и е тяхна интелектуална собственост. Те имат капацитет да произведат 1,3 милиарда дози до края на 2021-ва. Не е изключено да сключат партньорство с други производители за увеличаване на капацитета.

В: Има ли неизвестни около ваксината?

О: Все още много детайли не са известни не само на широката публика, но и на специалистите, тъй като медицински доклад след третата фаза не е публикуван. Не е известно, например, дали ваксината предотвратява заразяването с вируса и разпространяването му или само разболяването на организма. Не са ясни и разликите в ефективността при различните възрастови групи.

В: Ще помогне ли тази ваксина за разработване на други?

О: Много вероятно е Ковид-ваксината да е добра новина и за предпазването от други заболявания, за които се разработват ваксини на базата на РНК. Надеждите са, че ваксини, използващи протеиновите шипове на други вируси, също ще проработят. В момента около 12 такива са във финален етап на клиничните проучвания.

Нито една друга ваксина обаче не е била разработена и пусната в употреба за толкова кратко време!

Надеждите са високи и основателни. Специалисти припомнят, че добрите противогрипни ваксини дават около 50% защита, така че 90-те процента ефективност на коронавирусната ваксина са истински триумф.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови