ЕС подписа договор с Johnson & Johnson за 400 млн. ваксини срещу COVID-19

OFFNews 21 октомври 2020 в 16:45 2007 0

Снимка архив

ЕС подписа договор с Johnson & Johnson за закупуване на 400 млн. дози от бъдеща ваксина срещу COVID-19. Това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по-рано днес в Туитър. 

"Тъй като коронавирусът се разраства бързо в Европа, ние осигуряваме дози от бъдещата ваксина, за да защитим гражданите ни. Днес, ние подписахме договор с J & J. Той дава възможност на страните от ЕС да закупят до 400 милиона дози. Това е третият ни договор с фармацевтична компания. Ще последват и други", написа фон дер Лайен в поста си. 

Съгласно условията на сделката блокът ще може да поръча до 400 милиона дози от потенциалната ваксина, след като тя бъде разрешена от регулаторния орган по лекарствата в ЕС.

Съюзът е сключил и договор за 400 милиона дози от ваксината, разработена от AstraZeneca, както и за още 300 млн. дози от тази на Санофи.

ЕК е преговаряла и с производителите на ваксини срещу коронавирус Moderna, CureVac и Pfizer и BioNTech. Постигането на споразумение с компаниите ще осигури близо 2 милиарда дози.

Ваксината J&J, разработена от дъщерното й дружество Janssen, се основава на векторна технология, използвана и от AstraZeneca. Ваксината на Санофи е базирана на протеини и разчита на естественото създаване на антигени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови