Pfizer: Ранни анализи показват над 90% ефективност на ваксината ни срещу COVID-19

OFFNews 09 ноември 2020 в 15:17 4173 2

Потенциална ваксина срещу COVID-19 показва над 90% ефективност при първоначалните анализи, съобщи фармацевтичният производител Pfiizer, който я разработва в сътрудничество с германския BioNTech.

Данните са на база прилагането ѝ върху доброволци, за които няма данни да са прекарали коронавирусната инфекция. Според компанията няма сериозни основания за притеснение относно безопасността ѝ.

Pfizer планира да поиска още този месец спешно одобрение на продукта ѝ от американската Агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA). Това ще стане, след като събере данните за безопасността от препоръчителните два месеца за това. Ако се получи разрешение от FDA, до края на годината ще бъдат произведени дози за имунизирането на 15 до 20 милиона души, твърдят от Pfizer.

Независими учени обаче предупреждават, че ранните резултати не бива да се приемат, преди да бъдат събрани данните за безопасността и ефективността, което отнема много повече време.

Не е без значение и че съобщението за резултатите идва от самата компания разработчик, а те не са публикувани в медицинско списание.

Очаква се проучванията да продължат, докато 164 души от включените 44 хил. (от САЩ, Аржентина, Бразилия и Германия) не се разболеят от COVID-19. Така ще се оцени по-добре доколко потенциалната ваксина предпазва от развиването на тежките форми на заболяването, както и доколко добре евентуалната ваксина може да предпази хора, които вече са боледували от коронавирус.

Половината от включените са получили по две дози от евентуалната ваксина, останалите - плацебо. Ранният анализ е базиран на резултатите от 94 доброволци, които са се разболели от COVID-19. Не се съобщава колко от развилите заболяването са били наистина ваксинирани и колко са получили плацебо.

В момента се разработват 11 ваксини срещу коронавирус, четири от които - в Съединените американски щати.

Работата по евентуалната ваксина на Pfizer е започнала в края на януари, когато изпълнителният директор и съосновател на BioNTech Угур Сахин прочел за новия коронавирус в авторитетното медицинско списание The Lancet. "Почти инстинктивно усетих, че това ще засегне и нас", казва той в интервю. По това време били засечени и първите случаи на коронавирус на европейския континент.

BioNTech използвал технология, които никога не е била одобрявана за прилагане при хора. Тя взема РНК и я инжектира в мускулни клетки, които я възприемат като "указание" за изграждане на протеин - протеин, открит по повърхността на коронавируса. Протеинът след това стимулира имунната система и се смята, че довежда до дългосрочна защита срещу вируса.

Подобна РНК технология се използва от други компании, включително Moderna.

Още преди началото на изпитванията администрацията на Тръмп увери, че Pfizer и BioNTech ще успеят, обявявайки в аванс договор с компаниите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20699

2

Новак

10.11 2020 в 05:58

А дали сега изведнъж, след като минаха изборите в САЩ и спечели правилната страна, няма да се появи я ваксина, я лекарство срещу Ковид. Все пак не е изключено вирусът да е изкуствен.

5712

1

tough

09.11 2020 в 15:52

Порената ваксина без данни от проучвания за безопасност, която само производителят си я хвали. Ааа, и президентът ;)
 
X

Да помогнем на украинските деца!