Три столични болници си препращат новородено с COVID, нямало легла за заразени бебета

След случая с 20-дневния Максимилиан Столична РЗИ разпорежда разкриването на неонатологични легла за деца с коронавирус

OFFNews Последна промяна на 07 декември 2021 в 09:09 1690 0

Снимка Pixabay

Бебе се заразява с COVID-19 малко след раждането си и е прието в Инфекциозна болница. Но по думите на майката и бащата тогава започва ходенето по мъките, тъй като в онзи момент липсва механизъм, по който най-малките пациенти да получат нужното лечение.

Боряна и Николай са родители на тримесечния Макси. През месец август, 20 дни след раждането на детето, Николай се заразява с вируса. Въпреки че след първите симптоми се изолира, синът му също се оказва заразен, разказва мъжът по Нова телевизия.

На 20 август личният лекар насочва Боряна и бебето към Инфекциозна болница. Там обаче им казват, че е на 21 дни и те не могат да го приемат. За да стане това, трябва да е най-малко на 28 дни. Препращат ги към „Пирогов”. Там тестват Максимилиан с бърз тест, който дава положителен резултат.

„Казаха, че не могат да ни приемат, въпреки че имат педиатър, защото през юни са затворили COVID отделението за деца”, разказва Боряна.

Връщат се в Инфекциозна болница, където все пак ги приемат. Оказва се обаче, че в болницата липсва апаратура, с която да следят пулса и сатурацията му.

Вечерта получи много сериозен задух и започна да му посинява устата. Опитаха се да го аспирират на място, но нямаха правилната апаратура. И пак ни изпратиха в „Пирогов”, за да му аспирират носа”, разказва майката.

„Огледано е от педиатри, двамата реаниматори, информирани са всички шефове на всички отделения, които се занимават с деца, включително зам.-директорът е знаел за това детенце в този момент”, обясни доц. Богдан Младенов, началник на Клиника детска анестезиология и интензивно лечение в „Пирогов”.

Налага се родителите да търсят помощ от близки и приятели.

„Имам познат с медицинско оборудване, който в събота ни набави детския апарат, с който може да му следим постоянно показателите”, разказа Боряна.

От Инфекциозна болница отказват коментар по случая.

„Колегите от Инфекциозна болница, тъй като детето е показало признаци на дихателна умора, при тях нямат условия за дихателна реанимация, те са се притеснили, че може да се стигне до това нещо и затова са го изпратили при нас”, обясни още доц. Младенов.

На следващия ден, в събота, детето продължава да има проблеми с дишането. От Инфекциозна болница изписват Максимилиан и отново е транспортиран с линейка до „Пирогов”. През целия ден майката и бебето са в „Пирогов”, след което обаче отново ги връщат в Инфекциозна болница, където ги приемат за втори път.

„Пирогов” има две легла за COVID болни и те са реанимационни, за интубирани болни и то хирургични, понеже нашият основен профил в „Пирогов” е детска хирургия. Ние просто нямаме стационар, в който да гледаме деца с COVID”, обясни дом. Младенов.

На 22 август състоянието на детето се влошава.

„Всичко ескалира в неделя когато неговата сатурация падна много, той напълно спря да диша, посиня целият”, разказва майката.

Лекарите от Инфекциозна болница, както и близките на Боряна успяват да се свържат със здравното министерство. Намират експертна група в Министерството на здравеопазването, които успяват да им помогнат.

След разпореждане от институциите детето е прието в болница "Токуда".

„Пристигна при нас в увредено състояние, с доминираща клиника на дихателна недостатъчност. Беше много отпуснато, фибрилно, отказваше да се храни. Клиниката на затруднено дишане наложи да влезе в кувьоз, да се подаде кислород, и да се подпомага дишането с кислородна терапия в първите дни”, обясни д-р Радка Масларска.

Назначена е терапия с антибиотик.

По случая е извършена проверка по сигнал на здравното министерство от Изпълнителна агенция „Медицински надзор”. В становището на агенцията изпратено до NOVA е записано, че до 24 август на територията на София не е имало разкрити легла за кърмачета до 28-дневна възраст. Също към тази дата на нито един етап от Националния оперативен план за справяне с пандемията не е записано разкриването на неонатологични легла.

3 месеца по-късно Максимилиан е добре.

Със заповед от 24 август 2021 година на здравната инспекция в София са разкрити неонатологични легла за деца с COVID-19.

От Министерството на здравеопазването са съобщили, че е осигурено болничното лечение на всички български граждани с COVID-19, в това число и на новородените деца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови