Синята светлина от телефони и таблети ускорява настъпването на пубертета

OFFNews 26 септември 2023 в 09:19 1932 1

таблет

Снимка Pixabay

Резултатите от изследването са публикувани в Study finds

Ново предупреждение за здравето на децата, които прекарват твърде много време пред екрана на своите смартфони или таблети, отправят турски изследователи. Те са установили, че излагането на синя светлина, каквато излъчват цифровите устройства, изглежда има връзка с настъпването на ранен пубертет, съобщи Study finds.

Тези открития проправят пътя към по-добро разбиране на това как съвременните навици, особено увеличеното време, прекарано пред екрана, могат да повлияят на физиологичното развитие на децата. Мистериозната поява на ранен пубертет при много деца остава необяснена, въпреки че понякога се свързва с генетични фактори, мозъчни аномалии (като наранявания или тумори) или проблеми с щитовидната жлеза, надбъбречните или половите жлези.

През последните години се наблюдава нарастване на случаите на ранен пубертет както сред момчетата, така и сред момичетата - явление, което стана особено очевидно по време на пандемията COVID-19. Възможно ли е нашите джаджи и увеличеното време, прекарано пред екрана, да играят роля?

За да проучат това, учени от градската болница "Билкент" в Анкара и университета "Гази" в Турция наблюдават 18 мъжки плъха, всички на възраст 21 дни. Те са били разделени на три групи и всяка група е била изложена на синя светлина с различна продължителност: нормален светлинен цикъл, шест часа или невероятните 12 часа. Изследователите откриват, че мъжките плъхове, изложени на синя светлина, започват да съзряват значително по-рано.

Колкото повече подлагали на синя светлина животните, толкова по-рано започвал пубертетът. При тези плъхове  се наблюдавало и забавено развитие на сперматозоидите, както и признаци на увреждане на тъканта на тестисите.

Това не са първите подобни открития на тази изследователска група. Преди това те са наблюдавали подобно ранно начало на пубертета при женски плъхове, изложени на синя светлина.

"За пръв път открихме пряка връзка между излагането на синя светлина и ранния пубертет при мъжки плъхове", казва водещият изследовател д-р Айлин Килинч Угурлу от градската болница "Билкент" в Анкара в съобщение за медиите.

"Нашите констатации са в съответствие с предишната ни работа върху женски плъхове, която също показа подобни ефекти, като по този начин създаваме по-цялостна представа за това как синята светлина може да повлияе на пубертета както при мъжките, така и при женските плъхове".

Преди обаче да се замислите дали да не изхвърлите джаджите си, д-р Угурлу призовава към предпазливост.

"Искам да подчертая, че това е изследване върху плъхове и преките резултати не могат да се тълкуват за хора. Въпреки това ние предоставяме експериментална основа за по-нататъшно изследване на здравните последици от все по-нарастващото време, прекарано пред екрана в съвременното общество", обяснява лекарят, цитиран от БГНЕС.

Изследователите са се насочили към бъдещи проучвания. Следващата им стъпка е да проучат дългосрочните ефекти от излагането на синя светлина преди пубертета върху репродуктивното здраве на възрастни плъхове. 

"Целта ни е да изложим мъжки и женски плъхове на синя светлина преди пубертета и да разберем дългосрочните ѝ ефекти върху увреждането на репродуктивните органи и плодовитостта", отбеляза д-р Угурлу.

"В крайна сметка това изследване може да доведе до превантивни мерки и да допринесе за продължаващия дискурс за това как съвременният начин на живот влияе върху физиологичното развитие и дългосрочното здраве".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика