РЗИ-Кърджали отвръща на удара: Д-р Муса е носител на COVID–19. Категорично

Директорът ѝ д-р Виктор Кирчев представи гледната точка на здравните власти по случая с огнището в града

OFFNews Последна промяна на 15 юни 2020 в 15:33 11227 1

Д-р Сибел Муса е носител на COVID-19. Пробата ѝ е взета от най-добрия инфекционист в областната болница, но лекарката е оспорила публично резултатите от изследването. Това твърди в позицията си до доц. Петър Атанасов, началник на Клиниката по вътрешни болести в УМБАЛСМ "Пирогов", директорът на РЗИ-Кърджали д-р Виктор Кирчев.

Припомняме, че по информация на местното РЗИ огнището на коронавирус в Белодробното отделение на многопрофилната болница в Кърджали е възникнало, след като инфекцията е била внесена от лекарка. Местните здравни власти обявиха, че тя не е съдействала за издирване на контактните лица.

Прокуратурата започна проверка по случая. В защита на специализантката доц. Атанасов от "Пирогов" обяви, че д-р Муса е рискувала здравето си, работейки три месеца на първа линия в спешната ни болница.  Шефът на клиниката по вътрешни болести в "Пирогов" заяви, че "такива обвинения могат да са само индикатор за човеконенавистно мислене, индикатор за деградация на личността у тези, които ги разпространяват".

"От името на здравните власти в Кърджали, които Вие набеждавате за средновековни инквизитори и ловци на вещици по случая с „Д-р Сибел Муса“ и които призовавате да бъдат разследвани, съм длъжен да заявя следното: Д-р Муса е носител на COVID–19. Категорично. Тествала се е по собствено желание на 5 юни. Нейната проба с PCR е взета от най-добрия инфекционист в областната болница и потвърдена във високоспециализираната микробиологична лаборатория на здравното заведение", заявява в позицията си д-р Кирчев.

По думите му, в противовес с всички медицински и етични стандарти, д-р Муса е оспорила публично резултатите от изследването, държала се е агресивно, нагрубила е екипа на лабораторията и е отправила заплахи, че ще се погрижи тя да бъде затворена. Същата безцеремонност, арогантност и безпардонност е демонстрирала и спрямо служителите на РЗИ-Кърджали.

Д-р Муса не е съдействала на контролните органи, въпреки че, като вирусоносител, подлежи на епидемиологично проучване за установяване на контактните си лица. Нещо повече, дала е подвеждаща информация, че се е самоизолирала след пристигането си от София, което категорично не отговаря на истината. Към този момент няма яснота къде се е заразила д-р Муса, подчертава в позицията си шефът на РЗИ-Кърджали.

По думите му тя умишлено е възпрепятствала епидемиологичното проучване и с поведението си е създала условия за разпространение на вируса сред близките си. Причината срещу нея да бъде образувана прокурорска проверка е безотговорното ѝ поведение и укриването на данни, което е застрашило живота и здравето на други хора, твърди д-р Кирчев.

Той уточнява, че лекарката е посетила своя онкоболна близка в белодробното отделение на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ в деня, в който ѝ е взета проба за COVID-19, и след като е споделила, че броени дни по-рано е била с висока температура. За нито една от многобройните ѝ срещи с близки и роднини, с приятели и съседи, не са били уведомени здравните власти, независимо от риска инфекцията да се разпространи лавинообразно сред тях, само защото самата д-р Муса е преценила, че не представлява заплаха за никого, допълва шефът на здравната инспекция в града.

"Трудно ми е да повярвам, че медик, който три месеца е бил на първа линия в борбата с коронавируса в „Пирогов“, може да рискува живота и здравето на свои близки, да погазва всички етични стандарти, да манипулира държавни институции, да обижда и иронизира в социалните мрежи свои колеги с дългогодишен стаж, да се държи като светило в медицинската наука и да твърди на всеослушание, че може да си купи специализация. Лично аз не намирам нищо професионално в това", завършва писмото си д-р Виктор Кирчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

900

1

birusa

15.06 2020 в 16:35

"Тествала се е по собствено желание на 5 юни." и след това "По думите му, в противовес с всички медицински и етични стандарти, д-р Муса е оспорила публично резултатите от изследването"
Тези обяснения изречени от един и същи човек - директорът на РЗИ - си противоречат.