Доц. Атанасов от Пирогов: Д-р Муса рискува здравето си, обвиненията срещу нея са абсурдни

Стратегическа грешка на щаба беше, че двамата най-компетентни - Мангъров и Симидчиев, бяха изолирани, казва началникът на клиниката по вътрешни болести в "Пирогов"

OFFNews 14 юни 2020 в 14:07 52613 2

Младият лекар д-р Сибел Муса беше защитена от колегите си от „Пирогов“ в лицето на доц. Петър Атанасов, началник клиниката по вътрешни болести в УМБАЛСМ "Пирогов".

Тя беше обвинена от прокуратурата в Кърджали по подаден сигнал от РЗИ - Кърджали, че след установяването й на положителна проба за COVID-19 не е съдействала и укрила информация от здравните власти. Директорът на РЗИ - Кърджали д-р Виктор Кирчев обвинява д-р Муса, че тя е предизвикала огнище в Кърджали. В момента тя е под карантина в дома си в Кърджали.

"Д-р Муса е един млад лекар, който рискувайки здравето си, работи безотказно и най-отговорно през тези 3 месеца в „Пирогов“. Тя имаше дежурства на първа линия, в пряк контакт със заразени и болни хора. Когато стихна инфекцията, момичето си взе 10 дни отпуска (от 23 май). Нормално е, когато не си виждал близките си 3 месеца, да отидеш при тях. Може ли да я обвиняват в сатанински помисли и действия. Кой би си позволил да я обвини, че е отишла у дома, за да зарази майка си, баща си, брат си..?! Такива обвинения могат да са само индикатор за човеконенавистно мислене, индикатор за деградация на личността у тези, които ги разпространяват - срамота и грехота", заяви доц. Петър Атанасов в интервю за сайта efir2.bg.

Според него обвиненията към лекарката са нелепи.

"Имам чувството, че някой иска да ни върне в реалността на средновековна инквизиция. Прокуратура, разследване, нелепи обвинения..?! Трябва да се прекрати това насаждане на смъртен страх. Хората не трябва да се чувстват виновни, ако са се заразили или разболели", категоричен е началник клиниката по вътрешни болести в УМБАЛСМ "Пирогов".

Според него д-р Муса не е сигурно позитивна по PCR изследване.

"Към момента не разполагаме с методика за количествено определяне на вируса в изследваните проби. За наличието или отсъствието на този вирус съдим по "копирането" на определени части от вируса. При откриването само на една такава част, резултатът определено е съмнителен. Подобен е случаят и с първата и единствена "положителна" проба при д-р Муса. Не знаем на база какъв резултат е интерпретирана пробата. Следващите тестове на д-р Муса, направени в рамките на няколко дни, са отрицателни. Освен това, д-р Муса не е имала никакви оплаквания през този период, а и в момента е в цветущо здраве", казва доцент Атанасов.

Според него вярната диагноза се гради преди всичко на клиничната картина при всеки един пациент, а и от много още параклинични методи - образна диагностика (рентген), клинично-лабораторна диагностика, микробиологична диагностика, имунологична диагностика и др.

"От 400 човека с типична клинична картина на коронавирусна инфекция, потвърдена и от останалите методи споменати, едва под 200 се потвърдиха от т. нар. PCR реакция. В този период имаше и пациенти, които дадоха положителни PCR проби, но нямаха дори намек в клиничната картина за COVID-инфекция. При положение, че д-р Муса няма категоричен позитивен PCR тест, потвърден в следващите няколко дни, никой не може да докаже нейната роля при евентуално разпространяване на заразата. А дори и да има такъв вариант, кой би могъл да твърди, че един млад лекар би се превърнал в "биологично камикадзе"? Такава мисъл би могъл да роди само един болен мозък", категоричен е доцентът.

Според Атанасов е много вероятно коронавирусната инфекция да се превърне в сезонна инфекция с грипоподобно протичане.

"Все пак разчитам на добрия популационен имунитет на българина. Мнението ми като клиницист съвпада едно към едно с това на д-р Мангъров. Никой обаче не иска да го чуе. Д-р Мангъров може да е дръпнат, но е великолепен клиницист и когато коментира проблеми, свързани с инфекциозна болест, каквато е настоящата, хубаво е да се вслушваме в думите му. За съжаление, още със стартиране дейността на националния щаб, изолираха двамата най-компетентни по конкретиката клиницисти - Мангъров и Симидчиев. По мое мнение това беше стратегическа грешка", казва още началникът на клиниката по вътрешни болести в УМБАЛСМ "Пирогов".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2100

2

гоуемио

14.06 2020 в 15:25

Няма да имаме нормално здравеопазване докато докторята сами не започнат да се очистват от негодните и корумпираните си колеги, а не да ги вличаят и защитават.

3810

1

Пенчо бре

14.06 2020 в 14:31

"Такава мисъл би могъл да роди само един болен мозък", категоричен е доцентът"

А при нас са доста такива! И ето какво се роди - днешната страхотия, наречена "България".