Проф. Момеков: В света не съществува протокол за домашно лечение на COVID с антибиотици

OFFNews 11 май 2022 в 15:35 1544 0

Снимка PR Care

В света не съществува протокол за лечение на COVID с антибиотици и специално с така масово приемания в България азитромицин, посочи фармакологът проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация, ръководител на катедра „Фармакология, фармакотерапия и токсикология“към Фармацевтичен факултет на МУ, София, по време на дискусионното студио "СОVID 19 - предизвикателството остава".

Във формата, който включва и обучение за журналисти, взеха участие и проф. д-р Радка Аргирова – председател на Националния експертен борд по вирусология към Българския лекарски съюз, председател на Българското дружество по медицинска вирусология, съветник на българския премиер за мерките за коронавируса в страната; доц. Д-р Нина Янчева – началник на отделението за придобита имунна недостатъчност на СБАЛИПБ „Проф. Иван Киров “, ръководител на Катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина към МУ София.

Проф. Момеков бе категоричен, че, доказано, при COVID не действа нито ивермектин, нито хидроксихлороквин, нито кортикостероидите. "Кортикостероиди се използват само в болнични условия за пациенти на кислород. Антикоагуланти също се прилагат само в болница. В домашни условия това е недопустимо“, подчерта той.

"В света вече има медикаменти за домашно перорално лечение на COVID за пациенти от рискови групи с ранно започване на терапията, в първите 3-5 дни от инфектирането. Рискови за усложнения са хора на възраст над 65 г., с наднормено тегло (BMI над 25), диабет, сърдечно-съдови заболявания, дори само с артериална хипертония, ХОББ, муковисцидоза, белодробна хипертония, имуносупресиращи състояния и хора на имуносупресивна терапия, хронични бъбречни заболявания, бременни и др. В съседни на България страни, сред които Словения, Румъния и Сърбия, вече е наличен такъв медикамент“, съобщи доц. Нина Янчева.

По думите на проф. Момеков медикамент за домашно лечение на COVID у нас ще има до края на 2022 г. Той ще се изписва от общопрактикуващите лекари, но след позитивен тест за COVID. "Ако не се докаже заболяването, и то в първите 3 до 5 дни от инфектирането, лечението с новите медикаменти е безсмислено, ще се компрометира и ефектът от терапията“, обясни фармакологът.

Проф. Аргирова подчерта, че вирусът SARS-CoV-2 със своите разновидности не става по-слабо вирулентен с времето. Напротив – с всяка нова разновидност заразяването става по-бързо и лесно, но протичането на COVID 19 е сравнително по-леко.

„Ние, хората, улесняваме мутирането на коронавируса, тъй като той намира почва да се размножава и развива сред многобройното неваксинирано население в България. Друг основен проблем се явява ниското ниво на тестване, като голяма част от пациентите продължават да бъдат източник на инфекцията, без да са диагностицирани. И докато в началото на епидемията борбата ни беше за спасяване на човешки животи, сега лечебните заведения се пълнят с пациенти с усложнения от така наречения дълъг COVID (постковид синдром). Симптоматиката на дългия COVID е свързана с обостряне на съществуващи заболявания или отключване на нови – диабет, бъбречна недостатъчност, миокардити и перикардити и др. От COVID 19 може да се увредят всички органи и системи на човешкия организъм. Според някои проучвания причина за дългия COVID са белтъци на вируса, които остават в организма и причиняват фиброза на тъканите и други увреждания“, обясни проф. Аргирова.

Субвариант на Омикрон връща познат симптом от началото на пандемията

Доц. Нина Янчева съобщи за съществуването на над 50 клинични прояви на дългия COVID, сред които делириум (при възрастни хора, и то като единствен симптом), остър панкреатит, бъбречна недостатъчност, тромбози и тромбофлебити, обриви, наподобяващи тези при морбили и варицела, Синдром на Гилен-Баре, при който се уврежда миелиновата обвивка на нервите и пациентите стигат до пълно обездвижване, и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!