Субвариант на Омикрон връща познат симптом от началото на пандемията

Ваксинационен калкулатор определя кой може да се имунизира срещу коронавирус и коя ваксина е подходяща за него

Янка Петкова 11 май 2022 в 10:54 2256 0

Снимка Архив/БТА

Вариантът Омикрон се различава от Алфа, Бета и Делта и за него нямаше предварително известни данни, че би могъл да възникне. Характерните оплаквания на заразените със субварианта на Омикрон ВА2, който се среща и в България, са липса на вкус и обоняние.

Това съобщи проф. Радка Аргирова по време на дискусионно студио и семинар за журналисти "СОVID 19 - предизвикателството остава".

Тя посочи, че сред заразените деца заболяването преминава по-леко и често протича като грип, каза още лекарят. При децата симптомите на инфекцията може да са главоболие, липса на обоняние, кашлица, температура до 38 градуса, умора. Особено внимание трябва да се обърне, ако дете споделя за липса на концентрация, допълни проф. Аргирова.

Тя беше категорична, че с отнемането на възможността личните лекари да издават направления за PCR тест е допусната голяма грешка, тъй като сега няма реална информация за хода на пандемията у нас. Друг проблем, който може да възникне, е изписването на лекарства за домашно лечение на COVID-19 от личните лекари, тъй като те трябва да могат да поставят категорична диагноза, за да назначат противовирусните препарати срещу коронавирус, които предстои да бъдат внесени у нас. Тези таблетки ще бъдат предназначени главно за хора от рисковите групи - над 65 г., с определени хронични заболявания.

Вирусологът подчерта, че се върви към ендемична фаза на инфекцията, но това не означава, че тя е безопасна.

Огнища ще продължават да възникват и мащабите им ще зависят от броя на ваксинираните в тях, обясни проф. Аргирова.

Според нея твърденията, че вирусът ще стане по-слабо вирулентен заради преминаването си през милиони хора, са неверни. "Не знаем каква мутация може да настъпи, а ние улесняваме мутацията, защото вирусът намира почва да се развива сред неваксинирани хора", добави тя.

Постковид синдромът може да продължи месеци, каза още проф. Аргирова. По думите ѝ се лансира идея за наличие на вирусни белтъци, които остават в организма и предизвикват различни персистиращи (продължителни) симптоми. На практика могат да бъдат засегнати всички органи, тъй като рецепторът АС 2 е навсякъде в организма, подчерта тя.

Възможно е да има обостряне на диабета, бъбречните заболявания, сърдечносъдовите хронични болести. 10% от заразените страдат от пост ковид синдром над 90 дни. По думите на проф. Аргирова това се случва заради появата на автоимунни заболявания, каквито често могат да бъдат отключени при вирусна инфекция. Друга проява на пост ковид синдрома е появата на херпес вируси, най-често срещан сред които е вирусът на Епщайн Бар.

Професор Аргирова съобщи и за създаването на Ваксинационен калкулатор, с който може да се установи дали дадено лице може да се ваксинира срещу коронавирус и коя ваксина е най-подходяща за него. Калкулаторът се намира на сайта на Българския лекарски съюз.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови