МЗ: Вълната е по-лека. Болниците да кажат защо починалите са много

Янка Петкова 13 октомври 2021 в 15:56 4900 0

Проф. Мира Кожухарова

Снимка БТА/Владимир Шоков

Проф. Мира Кожухарова

Тази вълна е по-лека от предишните, смъртността е по-ниска, отколкото в предишните пикове, а болниците не са препълнени. Това стана ясно от пресконференцията в Министерството на здравеопазването, свикана, за да се опровергаят "неверни твърдения".

Общата смъртност и смъртността от COVID-19 сега е с около една трета по-ниска от предишните вълни и основната причина за това вероятно е 20 на сто ваксинирани хора, както и броят на преболедувалите, обясни министър Кацаров, който предостави на съветника си проф. Мира Кожухарова възможността да опровергае "неверните твърдения" с данни.

Проф. Кожухарова обясни, че всъщност това е третата, а не четвъртата пандемична вълна, и посочи конкретни цифри за смъртността:

"При първата вълна - през март-септември 2020 г., случаите на коронавирусна инфекция бяха малко, а общо са починали 7920 души. Във втората вълна 8459 са починалите от инфекцията. Третата вълна започна на 14 август тази година, като през първите 9 седмици от нея са починали 3364, посочи още тя.

По-добре сме от Румъния и Албания 

В подкрепа на твърденията, че не сме толкова зле, проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, сравни заболеваемостта у нас с тази в Албания, Румъния и други балкански страни. От предоставени данни става ясно, че при предишните вълни ние сме били по-зле от посочените страни, но сега сме с по-добри показатели:

"За 14-дневен период, на база 1 млн. души население у нас заболелите са около 4000 на 1 млн., а в Сърбия - 13-18 хиляди. При предишната вълна заразените на същата у нас са били 7000, а в Сърбия 10 000. Албания е с малко по-малко заразени от нас, но при предишните вълни у нас са били повече. С Гърция съотношението е подобно на Албания, а заболеваемостта в Румъния е в пъти по-висока от нашата", отчете проф. Христова.

Тя припомни, че циркулиращият сега вариант на вируса е на 100 процента "Делта", но вече се следят и неговите 38 подварианта. Някои от тях не са така заразни, но имат мутации, които могат да пробият имунната защита, поясни проф. Христова. В България не са засечени, увери тя и прогнозира, че "Делта" ще доминира продължително.

Места в болниците има

Заместник-министърът Александър Златанов съобщи, че броят на леглата, предназначени за лечение на коронавирусната инфекция, включително и за интензивно лечение, към момента са достатъчни. По думите му обаче в Търговище са заети повече легла - над 30 на сто от общия брой за областта. Същите са показателите и за областите Габрово и Шумен, допълни той. Златанов посочи, че в областите Враца и Плевен имат съответно 9 на сто и 8 на сто заетост на предвидените за лечение на COVID-19 легла. Има указания при нужда в лечебните заведения да се разкриват легла, каза още зам.-министърът.

По думите му нещата са под контрол и в София, където има свободни 333 ковид легла, от които 314 са за неусложнени случаи и 19 за интензивни. Той уточни, че ситуацията се следи внимателно и при необходимост ще бъдат разкрити още места за пациенти с коронавирус.

Според Златанов няма основания ковид зоните да искат пари за антигенните тестове, които правят, тъй като в регионалните здравни инспекции са осигурени достатъчни количества от тези тестове и се предоставят на ковид зоните при нужда, освен това другата седмица се очаква нова доставка.

Здравният министър съобщи за нов подход за анализ на смъртността:

"Изпратихме писма до болниците, в които се лекуват пациенти с коронавирус, тъй като има отклонение от средния процент смъртност в различните лечебни заведения. Там, където е той е повишен, ще трябва да се свикат медицински съвети, които да изяснят какви са причините за повечето починали и да се сравни лечението, което се прилага, с единния протокол. Ако е необходимо - да си коригират подхода", заяви министърът. 

Сърдит на протестиращите медсестри

"Сърдит съм на медицинските специалисти, излезли на протест срещу мен. Това, което сме направили аз и екипът ми за сестрите през тези няколко месеца е повече, отколкото някои са правили за години. Ние в момента разработваме стандарт по здравни грижи, разписахме в основния пакет "Патронажна грижа" за всички новородени деца, която се извършва от медицински сестри и акушерки, предвидили сме средства за създаване и финансиране на практики в малките населени в Плана за развитие. Разделихме се с думите - засега мир и любов“, каза министърът.

Добри новини

Той съобщи и една добра новина - работи се активно за осигуряване на моноклонални антитела за лечение на тежките случаи на коронавирус. Тъй като не са разрешени за употреба в Европа, те ще бъдат доставени по дълга процедура - със заповед на здравния министър и решение на правителството. Кацаров изрази надежда, че до седмица-две тези препарати ще бъдат предоставени за лечение на тежко болните.

Друг проблем, по който работи министерството в пика на четвъртата (третата) вълна, е да се улесни записването за ваксинация срещу коронавирус. По думите на Кацаров трудно се осъществява контакт с някои ваксинационни центрове или с личните лекари, затова се работи по изчистването на някои "дребни детайли.

На въпрос за мерките в областите от тъмночервената зона, Стойчо Кацаров обясни, че директорите на РЗИ имат право да въвеждат локални мерки, пренебрегвайки факта, че за да се компенсират засегнатите бизнеси, мерките трябва да са национални. Той каза още, че са проведени срещи с представители на ресторантьорския и туристическия бранш и е постигнато съгласие, но не съобщи подробности, тъй като това ще е предмет на пресконференция на 15 октомври.

"Представихме ви фактите, какви са. Злоупотребява се, създава се напрежение, това е ситуацията, тя е напрегната, но не сме паникьосани", посочи в заключение здравният министър и призова, ако има сигнали за нарушения, да бъдат изпращани в Министерството на здравеопазването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови