Министърът: МЗ под никаква форма няма да препоръчва конкретна ваксина

OFFNews 16 декември 2020 в 17:01 822 0

Снимка Архив/БТА

"Нито ще бъдем дистрибутори на конкретна ваксина, нито представители. В хода на кампанията Министерството на здравеопазването под никаква форма няма да препоръчва конкретна ваксина или да насърчава хората да я изберат."

Това заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на изслушването в Комисията по бюджет и финанси във връзка с разходването на средства във връзка с борбата с COVID-19.

Той обяви, че ще настоява производителите на ваксини срещу COVID-19 да отговорят ясно на всички въпроси на гражданите:

"Личният ми ангажимент е да създадем максимално отворена информационна кампания за гражданите; това е важно, защото в момента започват да се дават отговори, преди те да са ясно обявени от фирмите производители."

За разходите по логистиката на целия процес министър Ангелов обясни, че осигуряването на хладилни вериги и транспорт ще е от републиканския бюджет. Една част от разходите - за поставяне на ваксините, ще бъде поета от НЗОК като плащане към лекарите, които ще поставят ваксината. Друга част от разходите ще бъде поета от фирмите производители, добави още той.

Какви са разходите за борба с COVID-19 до момента

5 326 991 лв. са постъпили по дарителската сметка за борба в COVID-19 в БНБ до месец ноември, съобщи здравният министър. 

В DMS кампания, към 30 ноември, са събрани 432 393 лв., като от тях 431 809 лв. са били предоставени на Националния център за трансфузионна хематология за купуване на два апарата за автоматична плазмафереза, на ортопедичната болница в Горна баня, на МБАЛ-Монтана, на МБАЛ-Шумен и на МБАЛ - Силистра за апаратура, на МБАЛ - Ловеч за оборудване на лаборатория.

С близо 3 млн. лв. от бюджетната сметка на МЗ са осигурени тестове, реактиви за PCR-тестове, за бързи тестове за антитела и за антигенни тестове. МЗ е получило дарение в натура от Китай, както и дарения на предпазни средства, лекарства, дезинфектанти, апаратура, китове, гориво от български физически и юридически лица. От агенция "Митници" са били предоставени конфискувани стоки - защитни маски, антибактериален гел, предпазни шлемове, медицински маски. Всички дарения в натура постъпват в базата на БЧК в село Лозен, отчете министър Ангелов.

С 25 млн .лв. от ОП "Региони в растеж" са купени 225 апарата за белодробна вентилация, 6 - за автоматична екстракция при извършване на PCR изследвания, защитни маски, очила, еднократни и многократни защитни гащеризони, калцуни. Със средства от бюджета на МЗ за над 11 млн.лв. са купени лекарства, бързи тестове, PCR -тестове, консумативи, лични предпазни средства за работещи в системата на здравеопазването.

Извън средствата по оперативните програми и даренията, МЗ е предоставило 2 848 570 лв от бюджета си на болниците. На второстепенни разпоредители са предоставени за оборудване на лаборатории над 220 хил. лв. Авансовите възнаграждения в 195 болници, платени за ноември, са 58 млн. лв., посочи още той.

Министерство на здравеопазването изпълнява проект за защита на медицинския персонал, борещ се с пандемията. Предоставят се допълнителни възнаграждения на медицинския персонал на първа линия стана ясно от думите му.

За месец март на медиците, които дежурят в COVID отделения са изплатени над 5 милиона лева, през април средствата са над 9 милиона, за месец май са над 10 милиона, за юни – над 11 милиона, юли – над 12 милиона, август – над 17 милиона, септември – над 17 милиона, октомври – над 26 милиона, за ноември са предоставени авансови средства, за декември предстои плащане за 10 милиона лева, както и още 15 милиона за закупуване на бързи антигенни тестове, обяви здравният министър.

Министър Ангелов каза още, че независимо каква е цената на даден медикамент, НЗОК го продава на договорената цена след проведени конкурси, т.е. най-ниската стойност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови