Източила ли е болница ''Лозенец'' над 300 000 лв. от НЗОК?

Проверката от НЗОК е била извършена през октомври 2023 г. и не е установила "отклонения и нарушения в медицинската дейност", посочват в позиция от лечебното заведение

OFFNews 30 януари 2024 в 11:05 1010 1

УМБАЛ

Снимка Янка Петкова

УМБАЛ "Лозенец"

За корупционни схеми за над 300 хиляди лева в болница „Лозенец” сигнализираха д-р Добри Хазърбасанов, началник на Клиниката по кардиология, и лекари от отделението му в лечебното заведение.

Писмото, което е изпратено от колегите ми до министъра на здравеопазването и парламентарната Здравна комисия, съдържа абсолютно всичко. Няма нищо какво да се добави. Сигналът е за неправомерно отчитане на клинична пътека с всичките атрибути, които трябва да има там. След направена проверка се потвърди, че тези нарушения са извършени. Става въпрос за 58 пациенти по една клинична пътека в Отделението по съдова хирургия, заяви по Нова телевизия д-р Хазърбасанов.

Каква е схемата?

Лекарят обяснява, че когато има стеснение на кръвоносен съд, той се документира по съответния начин с ангиография, цветна снимка или скенер. Вижда се, че има някакво стеснение, прави се процедура, при която катетър се вкарва в тялото и се записва на съответното устройство. Но тези неща липсват, а за това Здравната каса плаща около 4500 лв. За да се документира, НЗОК изисква да е записано на външен носител. Но нещата, които са правени, са фиктивни. Печели се от парите от Касата. Те отиват за болницата, няма персонални печалби, казва кардиологът.

По думите му, след подадения сигнал от него и колегите му, са започнали и заплахи.

„Това, което се случва в болницата през последната седмица, са постоянни натяквания за това какви ще са последствията за работещите там. Заплахите са към децата, които работят в клиниката - моят екип. За тях това е болезнено, аз не се чувствам заплашен. Благодаря им, че не си мълчат, а са направили нещо достойно”, пояснява лекарят.

По думите на заместник-директорът по медицинската част на УМБАЛ "Лозенец" д-р Светлин Сталянов проверката от НЗОК е установила пропуски в изпълнение на пътеката и попълване на документацията, но нямало данни за законови, морални и етични нарушения.

В периода, в който става това действие, системата не е функционирала. Извършвани са изследвания, правени са записи на процедурите, но по една или друга причина те не са качвани. Първоначално възниква технически проблем, който е отстранен и след това доцент Хазърбасанов устно забранява да се качват филми от образните изследвания от факса. По принцип няма право на това, казва зам.-директорът.

Според д-р Хазърбасанов това не е вярно.

Не съм издавал подобни заповеди. Тогава бях в отпуск. Това е манипулация и откровена лъжа, с която се опитват да отместят вниманието от същественото. Във факса архивирането на документите въобще не влиза. За съжалениe, машината постоянно създава проблеми и не може да се разчита на нея. Архивирането за нуждите на клиничните пътеки се извършва на други носители, казва шефът на Клиниката по кардиология.

В позиция от лечебното заведения заявиха, че твърденията, че доц. Хазърбасанов ще бъде отстранен от длъжност са несъстоятелни.

Клиниката по кардиология е изключително натоварено звено, с непрекъснат 24-часов режим на дейност. Именно това налага и непрекъснато и коректно ръководене на този важен сектор в тази отговорна към пациентите дейност. Във връзка с отпуск по болест на доц. д-р Хазърбасанов, с цел осигуряване на нормалното функциониране на структурата, тя ще бъде ръководена по заместване от временно изпълняващ длъжността - проф. д-р Николай Димитров, посочват оттам.

Проверката от НЗОК е била извършена през октомври 2023 г.  и не е установила "отклонения и нарушения в медицинската дейност". Бил е констатиран пропуск - "изцяло бюрократичен" - непълно отразяване на данни не при лечението, а при изписване на пациентите. Към този момент актът на НЗОК не е влязъл в сила, посочват от болницата.

На 29.01.2024 г. лечебното заведение и всички лежащи пациенти, бяхме изправени пред прецедент - 11 медицински служители от Клиниката по кардиология не се явиха на работа. Въпреки форсмажорната ситуация, в името на пациентите и тяхното здраве, ръководството създаде всички условия клиниката да функционира правилно и пациентите да получават навременна и качествена медицинска грижа. Изразяваме своето съжаление пред всички колеги и цялата българска общественост за поредните неистини, с които се опитват да опетнят доброто име и авторитета на болницата, посочват в позицията и от УМБАЛ "Лозенец".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

1

ПР

30.01 2024 в 11:41

В рамките на не много време,скандалите там възникваха,като гъби след дъжд.М.Бенатова осветли здрава схема за източване на много пари по пътеки от НЗОК.Последваха оправдания и почти нищо.После,се разбра за луксозно скъп,таен апартамент в болницата,ползван от определени хора за различни нужди.Пак нищо-замете се.Сега и това!Реакции,мерки,наказани,следствия-зиро.
Бива,бива чадър,но вече е прекалено!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика