Имате хепатит? Ще почакате 6 месеца за лечение

Отделят се милиони за безсмислена диагностика, а се пести от терапия, коментира хепатологът проф. Красимир Антонов

Янка Петкова 16 февруари 2023 в 18:48 3191 0

форум

Снимка OFFNews

Националeн форум "Къде е България по пътя на изпълнение на глобалните здравни цели за елиминиране на вирусните хепатити до 2030 г.?"

Поне 6 месеца трябва да чакат за терапия пациентите с хепатит С, а проследяването им включва ненужни изследвания. Това съобщи хепатологът проф. Красимир Антонов, председател на Българското дружество по гастроентерология, един от лекторите на националния форум "Къде е България по пътя на изпълнение на глобалните здравни цели за елиминиране на вирусните хепатити до 2030 г.?".

Събитието бе организирано от регионалния офис на Световната здравна организация (СЗО), а във фокуса му бе представянето на Националната програма за превенция и контрол на вирусните хепатити 2021-2025 г.

Според правилата на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) пациентите с хронична инфекция от хепатит С подлежат на лечение след шестмесечно проследяване. Срокът ограничава броя на хората, които могат да бъдат лекувани безплатно. Голяма част от изследванията, заради които се налага те да бъдат приети в болница както изисква Касата, костват на фонда милиони за ненужна диагностика, а в същото време се пести от лечение.

Спад в броя на лекуваните

Анализ на получилите терапия от 2017 г. насам показва траен спад в броя на пациентите.

През 2016-2017 г. всички пациенти, които не бяхме излекували с интерферон или тези, които не искаха да им бъде направена биопсия, бяха готови да лечение с новата терапия. Тогава НЗОК беше много притеснена и измисли всякакви критерии, за да ги отсяваме. Започнахме да лекуваме тези с цирозите, след това по-леко болните и накрая тези, които не са увредени. Постепенно този пул се изчисти, обясни пред OFFNews проф. Антонов - През 2019 г. отпадна изискването за биопсия и това рязко увеличи броя на пациентите, които искат да се лекуват. Изведнъж всички стари критерии отново влязоха в сила. Вследствие на това и заради пандемията хората се разбягаха от здравните заведения и стигнахме едва до 500 човека лекувани годишно, каза хепатологът.

Нормативните промени и пробивът в диагностиката

След приемането на програмата, от октомври 2022 г. с промени в Наредба 8 и 9 изследването за двата вируса стана част от профилактичния пакет. Това дава право на всеки 5 години, хората на възраст между 40 и 60 години да се изследват безплатно за хепатит В и С. За целта е необходимо само да получат направление от личния си лекар.

Освен това изследване за хепатит С се полага на всяка бременна жена, независимо от възрастта ѝ. Досега в изследванията на бъдещите майки се покриваше само тестването за хепатит В.

Друга възможност за профилактика е изследването на чернодробните ензими ACAT и ALAT, което се поема от Касата веднъж на 5 години за всички на възраст от 20 до 60 г. Това изследване също се прави с направление от личния лекар.

Според проф. Красимир Антонов вследствие на въведения скрининг броят на пациентите, които търсят лечение отново расте.

Ние сме сред малкото държави в света, които въвеждат такъв скрининг. Макар че има ограничения в годините, на практика колегите сега пускат изследвания на всички, които имат повишени чернодробни ензими. Аз всеки месец имам поне 3-4 пациента, насочени от личните лекари, които са били доказани, изследвани на профилактични прегледи, и съм изключително щастлив, че сме открили тези хора и ги лекуваме, преди да бъдат сериозно увредени. Започват да излизат пациентите, които знаехме, че ги има, но не ги бяхме открили, коментира специалистът и допълва, че за съжаление, хората са принудени да чакат 6 месеца проследяване, преди да получат достъп до терапия, защото такива са критериите на здравния фонд.

Как се изработват критериите, по които НОЗК плаща лечението

В експертната комисия, която определя критериите, има хора, според които пациентът трябва задължително да участват по някакъв начин финансово. Представете си на един беден човек да му кажем "дай сега едни 2-3000 лв. за диагностика, защото трябва да участваш". Те смятат, че трябва да се лекуват само реално болните хора. По никакъв начин не наркоманите, защото пак ще се реинфектират, да не говорим за затворниците. И НЗОК използва това. Тя не се интересува от СЗО, от консенсуси. Писал съм достатъчно писма до бившия директор на НЗОК проф. Салчев без резултат. Сега вече има промяна. Говорих с представители на здравното министерство, ще напиша писмо до министъра, в което ще искам да се намеси в този процес. Трябва да се осигури универсален достъп до лечение. Да няма чакане, биопсии и др. Аз и колегите ми се борим за нещо, което никой в света вече не коментира, то е прието. Това е парадоксът. Да не говорим, че ако се премахне проследяването за тези 6 месеца, което сме длъжни да направим и това са 8 пътеки по 1000 лв., излиза по-евтино. Никой не иска да направи тази сметка. Аз предлагам да има само две пътеки за диагностика. Четири пъти по-евтино ще излиза. Отделят се милиони за безсмислена диагностика, а се пести от терапия, обобщи проф. Антонов.

В подкрепа на предложението за премахване на срока за проследяване се обяви и д-р Гергана Николова, член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз (БЛС) и общопрактикуващ лекар. Според нея това може да бъде договорено при сключването на следващия Национален рамков договор между НЗОК и БЛС. Д-р Николова призова хората да се възползват от профилактичния пакет и да си направят изследвания за хепатит С, вместо да се стига до карциноми и цироза, каквито случаи има в практиката си.

Профилактика и контрол на вирусните хепатити

Под 40% от българите се възползват от профилактичните пакети, заплащани от НЗОК, съобщи експертът на СЗО у нас доц. Михаил Околийски. По думите му 9 от 10 заразени с вируса на хепатит не подозират това. Според него приетата национална програма да профилактика и превенция на вирусните хепатити е добра възможност за промяна в поведението на хората с фокус върху превенцията.

Доц. Тонка Върлева, консултант по стратегическо планиране към Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария постави акцент върху необходимостта от създаването на регистър на пациентите с вирусни хепатити, който ще позволи планиране и реално провеждане на дейностите по профилактика и контрола на заболяванията. Като тревожна тенденция тя очерта големият брой бременни жени, които не са преминали през задължителният тест за хепатит В. Според статистиката, през 2020 г., едва 60% от бъдещите майки са направили изследването. Причина според нея може да е значителният брой неосигурени бременни, които през този период не са били проследявани в женските консултации.

Нагласите сред общопрактикуващите лекари

68% от общопрактикуващите лекари не знаят за съществуването на национална програма за контрол и профилактика на вирусните хепатити, показва проучване на Тренд, направено съвместно със Сдружение ХепАктив, осем месеца след приемането на програмата. Едва 38% от тях знаят, че при хроничен хепатит С има пълно излекуване в над 95% от случаите, а терапията протича в рамките на 8 до 12 седмици. 69% от тях биха препоръчали изследване на семейството, в случай че има заразен негов член с хепатит В. 29% смятат, че могат да допринесат за елиминирането на хепатитите със скрининг за ранна диагностика. 77% са единодушни, че пациентът трябва да бъде насочен към гастроентеролог, а други 21% смятат, че това е в компетенциите на инфекционистите. Данните представи Силвана Лесидренска, председател на сдружението.

Статистиката у нас

Според прогностични данни у нас инфектираните с хепатит С са около 87 000, а с хепатит В към 226 000. Експертите твърдят, че диагностицираните са само 10% и едва 1% годишно са хората на терапия. Всеки ден у нас умират четирима души от хепатит В и С. Ако България иска да постигне пълното елиминиране на хепатитите до 2030 г., трябва да лекува 8700 души с хепатит С и 45 000 с хепатит В годишно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови