Пациентка с хепатит С: От дългото чакане на лечение се сринах психически

Марияна Златанова 10 февруари 2023 в 10:28 4902 0

Весела Иванова

Снимка Личен архив

Весела Иванова, пациент с хепатит С

Весела Иванова е на 57 г. от Сливен, от 8 месеца диагностицирана с хепатит С. „Ще съм благодарна, ако с моята история успея да помогна на новооткрити пациенти и на тези, които чакат лечение за хепатит С“, така Весела обяснява защо открито споделя за своето заболяване и за своите трудности да получи съвременна терапия.

Г-жо Иванова, как разбрахте за своето заболяване – хепатит С? Имахте ли някакви оплаквания?

В последните четири години имам световъртежи, депресивни състояния, безсъние, болки в корема, загуба на апетит, загуба на тегло. Ходих от лекар на лекар и все ми казваха, че ми няма нищо. Понеже периодът на тези симптоми съвпадна с менопаузата ми, ги отдадох на нея. Докато през май 2022 г. минах на профилактични прегледи, поети от работодателите ми. Да са живи и здрави, гледат си много съвестно задълженията към служителите. От кръвната картина се видя, че имам много високи чернодробни ензими – АСАТ и АЛАТ. Звъннаха ми от лабораторията да ме предупредят, пратиха ми резултатите по Вайбър. АЛАТ беше над 200 при норма 33. Мина около седмица и повторихме изследванията при личния лекар. Резултатът беше скочил – близо 300. Личният лекар веднага ме изпрати при правилния човек – възрастен лекар-инфекционист, д-р Баев. След десетминутен разговор и палпиране на корема, не му трябваше и ехограф, д-р Баев ме изпрати да се изследвам за хепатит С и В. Бях шокирана, защото за мен хепатит е равно на жълтеница, а аз нямах. Излезе положителен резултат за хепатит С. Д-р Баев ме накара да си направя и PCR, за да се потвърди инфекцията и се види вирусния товар. Като му казаха резултата – вирусният товар беше над 700 000 – д-р Баев веднага ме насочи към гастроентерологията на болница „Свети Иван Рилски“ в София. В болницата нещата се потвърдиха.

Как приехте, че имате инфекция от хепатит С, и то с много висок вирусен товар? Знаехте ли нещо за това заболяване?

На мене нищо не ми говореше това заболяване, нищо не знаех за него. Малко се говори за хепатит С. Но разбрах колко е коварно и просто изпаднах в шок. Първият ми въпрос към лекарите беше дали съм заразна за близките ми, защото имам семейство, деца и внуци, а също за приятелите и колегите. Успокоиха ме, че не мога да ги заразя при обикновен битов контакт, а само чрез кръв. Явно съм се заразила при медицинска манипулация, вероятно при зъболекаря. Не съм го сменяла в последните 12 години. Чета, че голям процент от инфектираните с хепатит С са наркомани, че хора се заразяват при слагане на татуировки, на пиърсинг, при честа смяна на партньори. Ядосана съм, защото съм инфектирана, въпреки че съм щастливо омъжена от 35 години и не съм сменяла партньори.

Веднага ли започнахте лечение?

Не. Лекарите ми казаха, че изискването е шест месеца да бъда проследявана преди да ми разрешат скъпоструващото лечение. Проф. Антонов ми изследва черния дроб на фиброскан и се оказа, че имам фиброза стадий F-2, като заболяването се отчита по скала от F-0 до F-4. Поради това, че при мене заболяването вече е напреднало, ми казаха, че няма да чакам шест месеца, а веднага ще ми подготвят протокол за Здравната каса, за да ми отпуснат лекарството. Направиха ми отново всички изследвания и втори PCR. Наложи се да ми правят и вливания, защото АЛАТ беше 325, а АСАТ към 180, всичко беше в пъти над нормите. Но в крайна сметка пак чаках с месеци и едва през октомври ми дадоха протоколи за лекарствата. Внесох ги в Здравната каса в Сливен на 10 октомври 2022 г. и ми казаха, че ще чакам два месеца, за да ми отпуснат лечението.

Очаквах за Коледа да ми бъде „подарък“ терапията, пресмятах кога ще вляза в болницата, защото трябва да съм под наблюдение, когато започна да приемам хапчетата. Но на 13 декември от Касата ми се обадиха, че не одобряват протокола. Изследванията ми били от юни и юли 2022 г. и че трябва да ми направят отново изследванията в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Бях толкова отчаяна, разочарована, ядосана. Обадих се на д-р Томова от болницата, беше ми дала личния си телефонен номер да я търся при нужда. И тя, и проф. Антонов, и проф. Желев искат да помогнат на хората. Но явно не могат да се преборят със Здравната каса. Независимо че заболяването беше напреднало, от Касата настояваха за тези шест месеца проследяване.

Как продължи сагата с Вашето лечение?

Приеха ме в „Св. Иван Рилски“ на 3 януари тази година. Наново ми направиха всички изследвания, напълно ненужно. Това си е живо точене на Здравната каса. Отделно аз самата имах допълнителни разходи с идването ми от Сливен до София. Майка ми е на 85 години с рак, грижа се за нея. Наложи се дълго време да отсъствам от дома и моят съпруг пое грижите за майка ми. А това е голямо притеснение. Всички ми казват да съм спокойна, но как да стане? На 18 януари ми излезе резултатът от PCR-а и пак трябваше да пътувам до София. Вирусният ми товар беше още по-висок. Проф. Антонов ми каза, че вече са изпълнили всички изисквания и че не би трябвало да ми връщат документите. Успях да ги подам още в същия ден и до ден-днешен чакам. От това чакане съм срината психически. Имам почти 40 години трудов стаж – започнах да работя веднага след завършване на училище. Плащала съм всичките си данъци, социални и здравни осигуровки. И в един момент държавата не изпълнява ангажиментите си към мен, казват ми да чакам да ми отпуснат лечение. Вече осем месеца, откакто знам, че съм с хепатит С, а не съм започнала лечение. Не е справедливо към мен!

Споделихте ли с Вашето обкръжение за заболяването си и насърчихте ли близките си да се изследват?

Не крия от никого. Казала съм на роднини, приятели, колеги. Децата ми се изследваха. Но те са кръводарители и задължително ги изследват за хепатит В и С. Другите ми близки не са се изследвали. Сега разбрах, че и личният лекар може да пусне безплатно тестове за хепатит В и С при профилактичните прегледи. Иначе двете изследвания са 30 лева. Но къде е гласността за тези изследвания!? Къде е информацията за хепатит С!? Няма информация в медиите. За COVID-19 ни проглушиха ушите – на ставане, на лягане само за това се говореше в новините. А за хепатит С не съм чула веднъж да се говори и да се приканват хората да се изследват. Откъде може да научиш колко опасно е това заболяване, колко е коварно и че трябва да се изследваш без да имаш симптоми. В болницата имаше хора от цяла България и на всички хепатит С им се е стоварил като гръм от ясно небе.

На 16 февруари в столицата ще се проведе национален форум, посветен на елиминирането на хепатит В и С у нас. Събитието е по повод навършването на две години от Националната програма за контрол и превенция на вирусните хепатити в България за периода 2021-2025 г. Къде е България в световната статистика; как се реализира националната програма за превенция на тези заболявания; каква е информираността на общопрактикуващите лекари за хепатитите; по какви критерии се извършва лечението и какви проблеми срещат пациентите по пътя към терапията са част от проблемите, които ще бъдат повод за дискусия. Инициатори са Световната здравна организация, с подкрепата на Българското дружество по гастроентерология, гастроинтестинална ендоскопия и абдоминална ехография, Сдружение „ХепАктив“ и Портал на пациента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !