Хората между 40 и 60 години се изследват безплатно за хепатит В и С

Изследванията са част от профилактичния пакет и се назначават с направление от личния лекар

OFFNews 27 октомври 2022 в 14:51 1483 0

пресконференция хепатит

Снимка БЛС

Силвана Лесидренска, д-р Иван Маджаров, проф. Красимир Антонов, доц. Радин Цонев, Скендер Сила, д-р Гергана Николова

Всяка бременна жена, независимо от нейната възраст, и хората на между 40 и 60 години имат право на безплатни изследвания за хепатит B и C. Това е възможно с промени в Наредба 8 и 9, които разшириха обхвата в частта дейности по профилактика на населението. Това стана ясно по време на пресконференция на Български лекарски съюз.

Промените в полза на пациента

Промените предвиждат всяка бременна жена, независимо от възрастта ѝ, да се изследва за хепатит C, като досега това беше възможно само за вируса на хепатит B. На всеки 5 години, лицата на възраст между 40 и 60 г. имат право на безплатно изследване за двата вирусни хепатита с направление от общопрактикуващия лекар.

Новите изследвания са безплатни за пациентите и са част от така важната профилактика на населението. Освен тях се дава възможност за изследване на чернодробните ензими АСАТ и АЛАТ, отново веднъж на 5 г., в рамките на профилактичните прегледи при личния лекар за хората на възраст 20-65 г., заяви д-р Иван Маджаров.

С въвеждането им в рамките на профилактичните прегледи се цели ранно установяване на евентуални здравословни проблеми, вкл. и такива на черния дроб и отделителната система, добави председателят на БЛС.

Тихият убиец

„Изключително важно е хората да знаят и да се възползват от предоставената им възможност, защото хепатит В и С са сред водещите причини за рак на черния дроб. 87 000 са заразените с хепатит С у нас, 226 000 са тези с хепатит В. Диагностицираните обаче са едва 10% от тях като само 1% от заболелите годишно се лекуват", това заяви проф. Красимир Антонов, д.м.н., председател на Българското дружество по гастроентерология, гастроинтестинална ендоскопия и абдоминална ехография.

Всеки ден у нас умират четирима души от хепатит В и С поради липса на навременна диагностика и лечение. В световен мащаб: 3000 на ден или един на всеки 30 секунди, сочи мрачната статистика, цитирана от експерта.

Проф. Антонов посочи и какви промени в законодателната рамка трябва да бъдат извършени, за да се лекуват здравнонеосигурените граждани. Проектът предвижда въвеждането на услуги по превенция, скрининг и грижи за хората, които са в повишен риск от инфектиране с вирусни хепатити. Планира се изграждането на национален регистър и осигуряване на непрекъснат и безплатен достъп до допълнителна ваксинопрофилактика (имуноглобулин) за новородените от майки с хроничен хепатит.  

В момента този медикамент липсва у нас и родителите са принудени да го закупуват от чужбина на цена около 100 евро, подчерта професорът и изтъкна необходимостта от повишаване на имунизационният обхват за хепатит В при новородените, който бележи спад - през 2010 г. той е 95%, през 2018 г.  е 85.1%, а през 2021 г. е едва 75%. "Има трайна тенденция към спад в имунизационния обхват", посочи проф. Антонов.

Според него е необходима промяна в обществените нагласи, които се променят в негативна посока заради все по-явните антиваксърски настроения, затова е необходима по-активна информационна кампания за превенцията на тези заболявания. Друго предизвикателство за преодоляване е стигмата над пациентите с такава диагноза, каза той.

Първа стъпка - посещение при общопрактикуващия лекар

Как ще се провеждат новите безплатни изследвания за хепатит разясни д-р Гергана Николова: „След взимане на направлението пациентът може да отиде във всяка една лицензирана лаборатория, където заедно с останалите показатели за кръвната картина ще излезе и резултатът от тестовете за хепатит В и С."

Общопрактикуващият лекар и член на УС на БЛС допълни, че ако резултатът е положителен, пациентът трябва да се върне при личния си лекар, за да предприемат необходимите стъпки, да бъде насочен към специалист, който да му назначи терапия.

Пътят на пациента

„Положителният резултат за хепатит В или С не е стигма. Хепатит Б и С са лечими заболявания", категоричен беше доц. Радин Цонев, д.м., Началник отделение по Гастроентерология, Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда.

Доц. Цонев обясни, че при хепатит С е възможно пълно излекуване на пациентите. Лечението с новите директно действащи антивирусни средства стандартно продължава от 8 до 12 седмици, при декомпенсирана цироза може да се удължи до 16-24 седмици. Лечението е под формата на таблетки и е с над 95 % успеваемост.

„За разлика от хепатит С, при хепатит В цялостно изчистване от целия набор вирусни частици е невъзможно на този етап, но съвременните методи на лечение спасяват животи", добави доц. Цонев.

Специалистът допълни, че при въвеждането на новата терапия за лечение на хепатит С за година са излекувани 1352 пациенти, а през 2022-ра още около 600 души започват терапията си. Сериозният спад се дължи на ниското ниво на скрининг, който е изключително важен, защото заболяванията в повечето случаи протичат без забележими симптоми.

Драстично изоставане

България изостава драстично от глобалните цели за елиминиране на вирусен хепатит С до 2030 г., констатира СЗО.

„До 2030 г. се цели диагностициране на 90 % от заразените с вирусни хепатити, лекуване на 80% от пациентите и намаляване на смъртността с 65%", заяви представителят на СЗО в България д-р Скендер Сила. И добави, че ако България иска да постигне целите си за елиминиране, трябва до 2030 г. да лекува поне 4000 души за хепатит С и 45 000 за хепатит В годишно.

Живот с хепатит

Липсата на коректна информация за вирусните хепатити и скрининг, липсата на всеобхватни грижи за лицата от уязвимите групи и закъснялото или липсващо насочване на пациентите към медицински грижи са само част от проблемите, с които се сблъскваме ежедневно, коментира председателят на Сдружение „ХепАктив" Силвана Лесидренска.

Тя допълни, че през последните 4 г. са положени неимоверни усилия, за да бъде създадена и приета първата Национална програма, която да запълни болезнените дефицити по отношение на хепатита в здравната система. "Макар и неимоверно закъсняла, се надявам че с общите усилия на Министерство на здравеопазването, лекарското съсловие и пациентската общност, Програмата наистина да изпълни това, за което бе създадена, изрази надежда Лесидренска.

Приложение за улеснение на профилактиката

По време на пресконференцията стана ясно, че БЛС, с подкрепата на партньорски организации планира да създаде софтуер/мобилно приложение, което да напомня на пациентите за това на какви профилактични прегледи те имат право, през какъв период. Нещо повече: то ще дава информация и за профилактичните прегледи, които се правят при различните възрастови групи по света. Идеята е с времето то да бъде надградено, и чрез него да може да бъде записван час при личния лекар.

Хепатитът във факти и цифри

Всеки ден у нас умират четирима души от хепатит В и С поради липса на навременна диагностика и лечение. В световен мащаб: 3000 на ден или един на всеки 30 секунди. Хепатит В и С са сред водещите причини за рак на черния дроб.

Хепатит В е ДНК вирус. Обикновено няма симптоми. Предава се по кръвен път или чрез телесни течности. Има ваксина за него. Рядко се превръща в хронично заболяване. Пълното изчистване на вируса от организма все още е невъзможно, но съвременното лечение спасява животи.

Хепатит С е РНК вирус. Заболяването също няма симптоми продължение на години. Предава се основно по кръвен път. Няма ваксина срещу него и в над 85% от случаите се превръща в хроничен. Лечението с новите антивирусни средства има над 95 % успеваемост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!