Изследванията за хепатит В и С ще бъдат включени в годишния профилактичен пакет

OFFNews 04 юли 2022 в 09:34 1005 0

хепатит

Снимка Сдружение ХепАктив

профилактика срещу хепатит В и С

Изследванията за хепатит В и С най-накрая ще се полагат безплатно на здравноосигурените български лица, подлежащи на годишен профилактичен преглед, съобщиха от Сдружение "ХепАктив".

Мярката е част от пакета услуги и дейности, предвидени в първата Национална програма за превенция и контрол на вирусните хепатити 2021-2025 г. Програмата бе разписана от Експертен съвет през 2018-2019 г., но бяха необходими близо 2 години за нейното одобрение от Министество на здравеопазването и Министерски съвет през април 2021. Сдружение ХепАктив е член на Експертния съвет и особено активен участник в диалога с държавните институции по отношение на всички мерки и дейности, касаещи вирусните хепатити.

Какво се въвежда сега?

На всеки 5 години, лицата на възраст между 40 и 65 г. ще имат право на безплатно изследване за двата вируса, като направление за това ще се дава от общопрактикуващия лекар.

Според наличните данни, хепатит В и С се срещат най-често над 40 г. възраст (при хепатит В има задължителна ваксина при раждане от 1992 г.; при хепатит С начините на инфектиране също оформят възрастова граница при пациентите).

Изследването за хепатит С ще се полага на всяка бременна жена, независимо от нейната възраст. Досега само хепатит В беше включен в пакета задължителни изследвания при бременност.

Какво друго е заложено в Програмата и предстои да бъде въведено?

- услуги по превенция, скрининг и грижи за хората, намиращи се в повишен риск от инфектиране с вирусни хепатити, включително осигуряване и лечение на здравнонеосигурени лица;

- Национален регистър, който ще позволи да се следи заболеваемостта от вирусни хепатити, което от своя страна ще даде реални, а не предполагаеми епидемиологични данни;

- ваксина за хепатит В при определени групи лица, изложени на по-голям риск от инфектиране с вируса (ваксината е задължителна и безплатна едиствено за новородените, родени след 1992г.);

- непрекъснат и безплатен достъп до допълнителна ваксинопрофилактика (имуноглобулин) за новородените от майки с хроничен хепатит В. В момента този медикамент липсва от държавата и родителите са принудени да го закупуват от чужбина на цена около 100 евро.

- повишаване на имунизационният обхват за хепатит В при новородените, за 2018 г. той е 85.1%, при 95% през 2010г.;

- намаляване смъртността от вирусни хепатити с 40% до 2024г.;

- качествени грижи и подкрепа на хората, живеещи с хепатит В и С.

Програмата предвижда и информационна кампания за промяна в обществени нагласи към превенцията на вирусните хепатити на индивидуално и общностно ниво, и намаляване на стигмата и дискриминацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови